Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!"— Presentationens avskrift:

1 Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Vad vet du om den maten du stoppar i dig? Har du bantat någon gång? Dricker du lightläsk? Tuggar du sockerfria tuggummi? Är du rädd för att drabbas av sjukdomar? Då skall du hänga med på den här kursen!

2 Det finns 3 huvudgrupper av näringsämnen
Kolhydrater Fett Protein Alla dessa är viktiga för att du och din kropp skall fungera bra

3 Kolhydrater Det är ju de som produceras vid fotosyntesen
Koldioxid + vatten + solenergi → Druvsocker + syre

4 Olika sorters kolhydrater
Glukos är det som bildas vid fotosyntesen Glukos är ett exempel på en enkel sockerart Monosackarid = en sockermolekyl Vanligt strösocker är ett exempel på en disackarid Det vill säga det är två sockermolekyler som sitter ihop

5 Glukos: Bränslet i din kropp
Det mesta av vad du äter omvandlas till glukos när kroppen behöver energi. När kroppen använder denna energi kallar man det för cellandning. Det är den omvända fotosyntesen. Druvsocker + syre → Koldioxid + vatten + energi Koldioxid Druvsocker + syre vatten + energi

6 Stärkelse och cellulosa
Stärkelse är växternas sätt att lagra glukosen de tillverkar. Då är det många sockermolekyler som sitter ihop. Då kallas de för polysackarider Cellulosa är också många sockermolekyler som sitter ihop. Skillnaden är att de är ihopkopplade lite annorlunda.

7 Användning av cellulosa
Cellulosa används vi papperstillverkning. Det är cellväggen som är uppbyggd av cellulosa.

8 Proteiner Proteiner är kroppens byggstenar. Protein får du från kött, fisk, ägg, böner mm.

9 Proteiners byggnad Proteiner är ofta väldigt stora molekyler, upp till atomer är inte ovanligt. Proteiner bygga upp av aminosyror som är som olika legobitar. Det finns ett 20-tal olika sorters aminosyror. De flesta kan kroppen tillverka själv, några måste vi få i oss med den mat vi äter. Dessa kallas essentiella aminosyror.

10 Exempel på viktiga proteiner
Hemoglobin som sköter transporten av syre i kroppen. Olika enzymer som hjälper till vid kemiska reaktioner i kroppen. Proteiner förstörs vid för höga temperaturer. Det är därför som äggen stelnar när man kokar den. Bastu VM där en deltagare dog pga att proteinerna tog skada. Ylletröjor förstörs vi tvättning i för varmt vatten.

11 Fett Fett är det näringsämne som innehåller mest energi.
Fett är en energireserv. Det finns fett i både växter och djur, vegetabiliskt fett och animaliskt fett Uppbyggnaden är dock den samma.

12 Fettmolekylen Fettsyror Glycerol

13 Nyttiga och onyttiga fetter
Fett från djur dvs animaliska fetter är ofta mättade vilket betyder att kolkedjan i fettsyran inte innehåller några dubbelbindningar. Detta fett är inte så nyttigt. Till skillnad från vegetabiliska fetter som benämns som omättade eller fleromättade. Dessas innehåller dubbelbindningar och är nyttigare för kroppen. Till exempel olivolja, frön och nötter. dubbelbindning

14 Lika löser lika Fett är inte vattenlösligt. Därför är det svårt att få bort fläckar som innehåller fett. Det kan vara sås, chips, matfett från stekning mm. Därför använder man kemiska föreningar i tvättmedel som kallas tensider. De har en vattenvänlig del och en fettvänlig del.

15 Mineraler och vitaminer
Mineraler är oorganiska (innehåller inte kol) ämnen som behövs i små mängder men är ändå mycket viktiga. Järnjoner är viktiga för hemoglobinet i de röda blodkropparna. Natrium och kalium joner för musklerna i kroppen. Vitaminer är organiska föreningar (innehåller kol) som gör många olika saker i kroppen. Vitamin A,C och E skyddar mot fria radikaler som kan orsaka cancer. Vitaminerna måste vi äta kroppen kan inte tillverka egna vitaminer.

16 Konservering av livsmedel
Saltning Rökning Torkning

17 Moderna metoder Konservering Vakuumförpackat Tillsatser


Ladda ner ppt "Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!"

Liknande presentationer


Google-annonser