Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan! Observera att den här texten inte finns med i kemiboken! Men den är viktig ändå!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan! Observera att den här texten inte finns med i kemiboken! Men den är viktig ändå!"— Presentationens avskrift:

1 Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan! Observera att den här texten inte finns med i kemiboken! Men den är viktig ändå!

2 Vatten – ett av jordens vanligaste ämne!  Har några speciella förmågor:  Kan fastna – kanten av glas, hålen i disktrasan  Kan stötas bort – skokräm, vax, impregnering, olja  Ytspänning – stark hinna, kan förstöras av tvål & diskmedel

3 Vad beror det här på?

4 Arkimedes  Syrakusa – Sicilien, Grekland  Levde för över 2200 år sedan  Matematiker, fysiker och mycket mer

5 Att bära i vatten – ett exempel  Vikt: 27 kg  Volym: 10 dm 3  10 dm 3 vatten = 10 kg  Stenen känns alltså 10 kg mindre i vatten!

6 3 viktiga punkter Om ett föremål flyter beror på: 1. Vilket ämne föremålet består av, lättare material flyter bättre 2. Vilken form föremålet har, massivt/ihåligt? 3. Vilken vätska föremålet ska flyta i

7 Densitet är viktigt!  Ett ämnes ”täthet”  Enhet är kg/dm 3 (g/cm 3, kg/m 3 )  Vatten: 1 kg/dm 3  Luft 0,0012 kg/dm 3

8 Att räkna ut densitet


Ladda ner ppt "Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan! Observera att den här texten inte finns med i kemiboken! Men den är viktig ändå!"

Liknande presentationer


Google-annonser