Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tekniska system Spisplatta.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tekniska system Spisplatta."— Presentationens avskrift:

1 Tekniska system Spisplatta

2 Tekniska system i allmänhet
Ett tekniskt system är två eller flera sammankopplade tekniska prylar. Prylarna har olika uppgifter i systemet för att den ska uträtta sin funktion. Prylarna man använder sig av kan ha helt olika egenskaper när de är kopplade till systemet än vad de har var och en för sig.

3 Spisplatta När man skickar ström genom en elektrisk ledare utvecklas värme på grund av friktion mellan elektronerna. Desto högre resistans och ström desto mer värme utvecklas. Detta fysikaliska fenomenet använder man sig av i en spis.

4 Genom ett motstånd regleras hur mycket ström som ska gå genom ledaren och därmed också värmen. Ledaren ligger snurrad i plattan och värmen överförs till gjutjärnet som för den vidare till kastrullen eller det man önskar att värma. Man använder gjutjärn för att värmen ska bli jämnare samt att man ska ta tillvara på så mycket energi som möjligt.

5 Spishällens utveckling
Spishällen förr – gas Innan ström var något som fanns tillgängligt i varje hus använde man sig av gas vid uppvärmning av olika saker, tillexempel spisen. En gasspis fungerar som så att man med hjälp av ett vridbart munstycke reglerar mängden gas som ska förbrännas (hur stor låga man vill ha). För att underlätta har man konstruerat en upphöjd fot som man ställer kastrullen på (foten är placerad ovanför lågan). För och nackdelar med gasspisen + Snabbare varm + Lättare att reglera - Eldsvådor uppkommer lättare - Risk för gasutsläpp

6 Den moderna spisen- Induktionshällen
En induktionshäll fungerar användarmässigt på samma sätt som en ”vanlig” spis men alstrar värmen genom induktion. Detta system är effektivare och förbrukar mindre ström vilket gör den till ett miljövänligare alternativ. Spisen är under ständig utveckling för att bli så effektiv och miljövänlig som möjligt. Man utvecklar den även i säkerhets perspektiv, dagens spisar är tillexempel brandsäkrare än vad en gasspis är. En fördel med induktionsspisen är att den mycket snabbt blir varm, samt att den lätt går att reglera värmen på. Att den inte kan bli varm utan en kastrull på är också en bra säkerhet.


Ladda ner ppt "Tekniska system Spisplatta."

Liknande presentationer


Google-annonser