Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS. Päälauseen sanajärjestys Jag träffar Anna på stan i dag. Anna träffar jag på stan i dag. På stan träffar jag Anna i dag. I dag.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS. Päälauseen sanajärjestys Jag träffar Anna på stan i dag. Anna träffar jag på stan i dag. På stan träffar jag Anna i dag. I dag."— Presentationens avskrift:

1 PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS

2 Päälauseen sanajärjestys Jag träffar Anna på stan i dag. Anna träffar jag på stan i dag. På stan träffar jag Anna i dag. I dag träffar jag Anna på stan. Om jag har tid träffarjag Anna på stan i dag. Sääntö: P2 = predikaatti toisena lauseenjäsenenä. Predikaatti ja subjekti ovat ”naimisissa”.

3 Kieltosanan paikka Jag träffar inte Anna på stan i dag. Anna träffar jag inte på stan i dag. På stan träffar jag inte Anna i dag. I dag träffar jag inte Anna på stan. Kieltosana inte ja muut liikkuvat määreet tulevat predikaatin ja subjektin jälkeen.

4 Muodosta lauseita. Aloita alleviivatulla osalla. 1. spelar – Min kompis Oscar – fotboll Min kompis Oscar spelar fotboll. 2. varje dag – Han – tränar Han tränar varje dag. 3. han – en viktig match – har – I morgon I morgon har han en viktig match.

5 4. han – lite nervös – Därför – är – nu Därför är han nu lite nervös. 5. På sommarlovet – han – ska – resa – till Spanien På sommarlovet ska han resa till Spanien. 6. han – vill – I Barcelona – gå och se – en fotbollsmatch I Barcelona vill han gå och se en fotbollsmatch.

6 Muodosta lauseet uudelleen. Aloita alleviivatulla osalla. 1. Jag hänger med mina kompisar på fritiden. På fritiden hänger jag med mina kompisar. 2. Vi brukar träffas oftast på stan. Oftast brukar vi träffas på stan. 3. Vi fikar ibland på något mysigt kafé. Ibland fikar vi på något mysigt kafé.

7 4. Vi kan sitta där i timtal. Där kan vi sitta i timtal. 5. Vi går på bio också om det går någon bra film. Om det går någon bra film, går vi också på bio.


Ladda ner ppt "PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS. Päälauseen sanajärjestys Jag träffar Anna på stan i dag. Anna träffar jag på stan i dag. På stan träffar jag Anna i dag. I dag."

Liknande presentationer


Google-annonser