Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009."— Presentationens avskrift:

1 Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009

2 Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes via webbenkäter mellan den 14 till 19 oktober 2009. Totalt svarade 1661 företagare ur FöretagarFörbundets medlemspanel, (dvs medlemmar i FöretagarFörbundet som har registrerat sin e-postadress) på enkäten. Av dessa berördes 720 (43 procent) av lagen och svarade på hela undersökningen. Det är denna grupp vi hänvisar till i rapporten.

3 Hur många berörs av Kassaregisterlagen?

4 Två av tre känner sig inte säkra på vad lagen innebär

5 Sju av tio har ännu inte beställt kontrollbox och register

6 Nästan tre av fyra drabbas ekonomiskt av den nya lagen

7 Kommentarer: Anskaffningskostnad ”Det är helt vansinnigt då vi måste byta hela affärssystemet till en nyare version med en kostnad på 300 000-500 000 då vårt system inte uppgraderas längre. Vi har integrerade datakassor därför är det inte bara att köpa nya "kassor”.” ”Skatteverket borde subventionera de nya apparaterna, det är en stor utgift för ett litet företag.” ”Kostnaden för kassaregister uppfattas av oss småföretagare som en straffskatt som läggs på toppen av det ok vi bär åt staten.”

8 Kommentarer: Kryphål i lagen ”Det är även intressant att notera att Skatteverket inte har kommit fram till hur man skall hantera dricks i verksamheter. ” ”Man KAN INTE fuska med kortbetalningar eftersom dessa pengar kommer in på ett bankkonto och är spårbart hela vägen. Varför skall då verksamheter som ENBART accepterar kort, och i enstaka fall kontantfakturor, behöva investera in nya apparater?” ”Hur kommer det sej att t.ex. torghandlare är undantagna från registerkravet? Det är ju ca 90% svart handel! Man undrar om dom som stiftat detta verkligen är insatta hur det fungerar i en riktig butik.”

9 Kommentarer: Förberedelse & timing ”Mycket oklokt av riksdagen att besluta om lagen innan rätt produkter fanns godkända och på marknaden, nu har många företagare lurats att köpa helt fel produkter och måste göra nya inköp igen helt i onödan...” ”Lagen känns lite hastigt påkommen och inte riktigt genomtänkt. Det "fusk" man tror sig kunna minska blir förmodligen marginellt då den som vill undanhålla intäkter tämligen enkelt kan göra det ändå...”

10 Kommentarer: Lagen i praktiken ”Den innebär ett oerhört merarbete som kommer att minska produktiviteten och därmed inkomsterna.” ”Jag tror att det kommer att rensa bort oseriöst företagande. Tyvärr blir det dessutom en stor extrakostnad för alla seriösa företagare.” ”Detta drabbar de minsta affärerna som kanske har en stor arbetsbelastning ändå, nu får man detta på sig också, personligen känns det som om de inte litar på oss småföretagare. Det känns inte bra.”

11 Sammanfattning Stor osäkerhet & dåligt förberedda Två av tre känner sig inte säkra på vad lagen innebär. Sju av tio har ännu inte beställt kontrollbox och register. Slår hårt mot de minsta Nästan tre av fyra berörda företag drabbas ekonomiskt av den nya lagen (de minsta drabbas värst). En liten del uppger att de kan tvingas säga upp personal eller till och med lägga ned verksamheten.

12 Sammanfattning Kommer ej åt fusket De allra flesta är negativt inställda till lagen. De tror inte helt fullt att man kommer att komma åt de som fuskar samtidigt som man “straffar” de seriösa. ”Helt meningslös lag som inte kommer tillföra något mer än mer strul, kostnader och administrativt arbete för företagen. Den verksamhet som skatteverket tror sig komma åt kommer inte att bli påverkade av detta. Det finns alltid sätt att komma runt sådana här saker”.


Ladda ner ppt "Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009."

Liknande presentationer


Google-annonser