Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel."— Presentationens avskrift:

1 Fonder och fondsparande

2 Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel av fondens samlade tillgångar.

3 Fonder och fondsparande Aktiefonder -indexfonder Räntefonder -Obligationsfonder (långa räntefonder) -Penningmarknadsfonder (kort räntefonder) Blandfonder -Generationsfonder Hedgefonder Fond-i-fond SRI-fonder ETF (kan välja placeringsspridning och riskspridning) Olika typer av fonder

4 Fonder och fondsparande  Lagen om investeringsfonder – LIF(2004:46)  Finansinspektionens föreskrifter – FFFS 2008:11 Lagar skyddar dina intressen

5 Fonder och fondsparande Ansvarsfördelning och konsumentskydd Fond Fondbolag (förvaltar) Förvaringsinstitut (förvarar fondens tillgångar)

6 Fonder och fondsparande Om fondbolaget går i konkurs förlorar jag mina pengar då?

7 Fonder och fondsparande Min branschfond går dåligt, kan inte förvaltaren investera i någon annan bransch?

8 Fonder och fondsparande Hur många sparar i fonder? Källa: TNS Sifo Prospera %

9 Fonder och fondsparande Varför är fonder en bra sparform? 1.Du kan enkelt få del i både svenska och utländska placeringar. Även med en mindre summa. 2.Du får förvaltning och administration. 3.Riskspridning 4.Stort utbud. Du kan välja en fond som passar just dig och dina önskemål. 5.Passar utmärkt för månadssparande.

10 Fonder och fondsparande Månadssparande Månadssparandet är ett sätt att bygga upp en buffert, Du sprider riskerna över tiden, ibland köper du billigt och ibland dyrt. Den som har ett fast månadssparande vet att sparandet blir av!

11 Fonder och fondsparande Månadssparande 500 kronor

12 Fonder och fondsparande Vad ska jag göra när börsen går ner?

13 Fonder och fondsparande Lönar det sig inte alltid att äga egna aktier jämfört med att ha fonder?

14 Fonder och fondsparande Att tänka på vid val av fond Spartid/målRiskRiskspridning Fondtyp

15 Fonder och fondsparande Hjälpmedel när du ska välja fond Fondindex Faktablad Rating Fond

16 Fonder och fondsparande Avgifter  Förvaltningsavgift  Prestationsbaserad avgift  Hur betalas avgiften?  Insättnings- och uttagsavgifter

17 Fonder och fondsparande Faktablad

18 Fonder och fondsparande Kom ihåg- avgiften är alltid avdragen när avkastningen visas!

19 Fonder och fondsparande Är en låg avgift det viktigaste när man väljer fonder?

20 Fonder och fondsparande Vanligt fondsparande (direktsparande) Fonder i kapitalförsäkring Pensionssparande - IPS - fondförsäkring Olika sätt att spara i fonder & skatte- regler beroende på hur du sparar Nej Ja Nej 27% 15% Inkomst- skatt Skatt på vinst/ utdelning Avkastnings- skatt

21 Fonder och fondsparande Var/hur köper jag fonder? Många banker, försäkringsbolag och nätmäklare driver fondtorg där du kan köpa och sälja fonder från de flesta av marknadens aktörer. Genom din Internetbank har du ofta tillgång till flera hundra fonder.

22 Fonder och fondsparande Fondfakta www.konsumenternas.sewww.konsumenternas.se spara / fonder

23 Fonder och fondsparande

24 www.fondbolagen.se – statistik, fakta, undersökningar mm. www.fondkollen.se – praktisk information om premiepension och om hur man kommer till skott. www.fondspara.se – saklig och enkel information om att spara i fonder. www.morningstar.se – här hittar du fondindex och lättillgänglig information om svenska och internationella värdepappersfonder. www.pensionsmyndigheten.se – informerar om och administrerar den allmänna pensionen. Här byter du fonder till premiepensionen. www.minpension.se – ger dig en samlad bild av din pension. www.bankforsakring.konsumenternas.se – Konsumenternas Bank- och finansbyrå ger opartisk och kostnadsfri vägledning om bank och försäkring. Nyttiga länkar


Ladda ner ppt "Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel."

Liknande presentationer


Google-annonser