Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B"— Presentationens avskrift:

1 Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B
Barocken ca Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B

2 VAD HÄNDE I SAMHÄLLET? * feodalsamhället hade glidit över till kungen, och den ekonomiska makten blev mäktigare och mäktigare till dem. * Kapitalismen etableras. * Kolonialiseringen av Amerika inleds. * Nya handelsvägar till b.la Afrika, Indien och Kina. * Modern naturvetenskap grundläggs. * Luthers reformation ( protestantism) och den katolska motreformationen.

3 Hur barocken utvecklades
Den första musikstilen som utvecklades under Barocken var operan som främst utvecklades i Italien under 1600-talet. Kyrkan var en viktig del som gjorde att musiken under Barocken utvecklades . Kyrkmusiken utvecklades främst utav J.S Bach från Tyskland. Hovet var också en viktig del som gjorde att musiken utvecklades. Tidigare var nästan all musik sponsrad av kyrkan men under Barocken var den offentliga musiken vanligare.

4 Musikstilar under Barocktiden
Världsliga former: Operan var en av de nyheterna som inledde vid hoven i Nord Italien. Svit var en musikform för klaver (Cembalo). Kyrkliga former: Motsvarigheterna till operan hette Oratorium.

5 Några kända kompositörer
Johann Sebastian Bach är enligt många den bäste kompositören genom tiderna. Han var född i Tyskland där han i tidig ålder lärde sig att spela fiol men han använde sig mest av orgel när han skrev och spelade musik. En känd svensk kompositör hette Johan Helmich Roman

6 Några kända kompositörer
Antonio Vivaldi är nog den störste violinisten genom tiderna. Han var född i Italien och var Bachs favorit, Vivaldi fick till och med skriva några av Bachs låtar på fiol. Han var även präst.

7 KVINNOR I BAROCKEN * Kvinnor var inte alls vanligt inom Barockmusiken, men vissa kunde ha tur och vara uppväxta i en familj som var frisinnig kunde hon få arbeta med musik. * Kvinnor fick inte uppträda inom operor heller. De som spelade de kvinnliga rollerna var kastrater. * Francesca Caccini var en utav de första kvinnliga kompositörerna. * Antonio Vivaldi lärde ut musik på ett barnhem för kvinnor. Han lärde ut både orkester- och kör musik.

8 VIKTIGA UTTRYCK Terassdynamik * Affekt

9 HÄR FANNS MUSIKEN * Förekom i hov och kyrkor.
* Musiken sponsrades av hoven. * Ovanligt med offentliga konserter.


Ladda ner ppt "Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B"

Liknande presentationer


Google-annonser