Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillgänglig IT V 35-50. IOS 7 Android 4.4. Tillgänglig IT och grundfunktionalitet Inget Kontokort Flera Apple Id Säkerhetsfrågor IT avd policy Det kan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillgänglig IT V 35-50. IOS 7 Android 4.4. Tillgänglig IT och grundfunktionalitet Inget Kontokort Flera Apple Id Säkerhetsfrågor IT avd policy Det kan."— Presentationens avskrift:

1 Tillgänglig IT V 35-50. IOS 7 Android 4.4

2 Tillgänglig IT och grundfunktionalitet Inget Kontokort Flera Apple Id Säkerhetsfrågor IT avd policy Det kan för många antagligen vara svårt att förstå varför man ska uppge så mycket information. Men det är ju för att apple är ett företag som vill tjäna pengar, och antalet tillkopplade kontokort till itunes är ett argument för att attrahera utvecklare till ios.

3 Grundläggande hantering av en surfplatta Multitask gester Skärmdump

4 VoiceOver Annorlunda gester Navigera med släckt skärm Skriva med VoiceOver Genvägen för att stänga av.

5 VoiceOver Det gick lättare än jag trodde att navigera med VoiceOver på min iPad- stötte dock på problem med sökrutan på safari, när jag skulle skriva Det var en intressant men ganska svår övning. Bra att få en inblick hur det kan vara att ha en synnedsättning och använda sig av Internet.

6 VoiceOver Att navigera med skärmen nedsläckt var snudd på omöjligt. För övrigt var det roligt att använda VoiceOver. Jag fick ganska snabbt kläm på hur jag skulle navigera. Svårare var det att komma ihåg om man skulle klicka två eller tre gånger och hur många fingrar man skulle klicka med för olika funktioner.

7 Zoom Tala markering/autotext Assistive Touch Hjälpmedlet Assistive Touch med funktionen att utföra gester åt en hand som inte kan göra dem mot skärmen själv verkar väldigt användbart. Fiffigt!

8 Övriga inbyggda hjälpmedel att det finns möjlighet att förstora känns väldigt användbart, men om man behöver väldigt stor förstorning, så upplevde jag att det blev väldigt svårt att hitta något,

9 Tala markering Öppettiderna skrivs mån 10-19 och de läses upp som 19:e oktober istället för 10-19. Som van talsyntesanvändare kan du kanske gissa dig till att under rubriken öppettider ska det vara just tio till nitton... Jag är ändå positivt överraskad över hur bra detta faktiskt fungerade och hur mycket lättare det vara att använda jämfört med VoiceOver. Dessa två hjälpmedel har väl dock kanske lite olika målgrupper och användningsområden då tala markering nästan förutsätter att du måste vara seende eller iaf kunna klara att se tillräckligt för att kunna markera den text du vill få uppläst. Perfekt för bland annat dyslektiker skulle jag tro!

10 Tala markering Det kan vara svårt för en användare att tolka informationen rätt med hjälpmedlen. Jag kan återigen konstatera att jag som publicerar på nätet behöver tänka på hur jag skriver ut information för att den ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

11 Hjälpmedelssappar, text till tal. Voice Dream Reader. Köpa röster inuti appen Jag valde att ladda ned bussens turlista vilken kanske inte var så fantastisk läsning för öronen med alla siffror och snedstreck men vi fick oss alla ett härligt skratt och påminnelsen om att tänka mer användarvänligt.

12 Övriga hjälpmedelsappar Perfect OCR Dragon dictation Skolstil SAOL PressReader

13 Övriga hjälpmedelsappar Perfect OCR lättöverskådlig men texten blev inte så bra den läste inte alla tecken Dragon Dictation Det gäller att läsa nära mikrofonen så att texten blir rätt. Skickar en skärmdump på hur det kan bli.En ganska rolig text.

14

15 Min kollega som inte pratar Boråsiska fick bättre resultat. Många fel när jag läste in trots att jag på kollegans inrådan läste långsamt och tydligt.. Jag måste efter redigera texten för att den skall kunna användas. Jag kunde inte komma på hur man skall uttala en förkortning som MTM så att det blir rätt. Jag kan se fördelar med Dragon dictation om det gäller snabba anteckningar för min egen del.

16 Legimus Ny version i slutet på januari Söka och ladda ner direkt i appen Läsa strömmande Stöd för VoiceOver ! ?

17 Lite lurigt att veta vilket format man ska ladda ned boken i, samt att hålla isär de olika mediaformaten (e-textbok, daisy osv.). Själva nedladdningen känns inte så användarvänlig, då man bara får klicka en gång på länken (vilket inte står någonstans) och att man sedan i appen måste klicka på uppdatera för att hitta boken. Uppdatera-knappen är inte självklar. Det står inte vad knapparna betyder. Håller med flera av de andra inläggen att webbsidan är snyggare nu och att det finns bra tips (tex boktips) och många böcker i olika mediafomat! I nuläget upplever vi det lite onödigt krångligt att man ska använda både webben och appen för att ladda ned en bok. Det blir förhoppningsvis bättre med den nya versionen då man kan ladda ned direkt via Legimusappen


Ladda ner ppt "Tillgänglig IT V 35-50. IOS 7 Android 4.4. Tillgänglig IT och grundfunktionalitet Inget Kontokort Flera Apple Id Säkerhetsfrågor IT avd policy Det kan."

Liknande presentationer


Google-annonser