Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stress i det moderna arbetslivet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stress i det moderna arbetslivet"— Presentationens avskrift:

1 Stress i det moderna arbetslivet
Moderna tider och modern stress Hur påverkas hjärnan och kroppen av stress? Vem bär ansvaret för att sätta gränser när det blir för mycket? Vad kan du själv göra för att minska stressen? -I och med teknikutvecklingen har flexibiliteten ökat: det skapar nya möjligheter, men också negativa effekter som vi måste hitta på sätt att minska: vi är ständigt uppkopplade. -Det gränslösa arbetslivet gör det allt svårare att ha tydliga mål och det gör det mer otydligt för arbetstagaren: Vilka krav är det egentligen arbetsgivaren ställer? Vad är rimligt att begära från en arbetstagare och vari ligger arbetstagarens ansvar att själva sätta gränser i det gränslösa arbetslivet?

2 Vad händer i kroppen & hjärnan när man blir stressad?
Sympatiska nevsystemet skickar nervimpulser till hjärnan Stresshormonerna adrenalin,noradrenalin och cortisol tillverkas Organen reagerar med fysiska sympton: t ex bröstsmärtor,huvudvärk När man blir stressad skickar det sympatiska nervsystemet ut nervimpulser till hjärnan, längs ryggraden och sedan ut till kroppens organ I binjurarna tillverkas stresshormornerna adrenalin, noradrenalin och cortisol: Organen reagerar med fysiska symptom: Ont i magen, bröstet, huvudvärk och olika symptom.

3 Trötthet och överansträngning
Olika typer av stress Överlevnad Inre stress Omgivningen Trötthet och överansträngning Överlevnadsstress: Kroppen känner att man vill fly eller stanna kvar och kämpa: Vid kortsiktig stress: t ex när du har en stor deadline eller dylikt så ställer kroppen in sig på att ”kämpa” och du får den där extra energin så att du blir en duracellkanin Medan långsiktig stress, när du har eller upplever att du har för mycket att göra och inte kan hantera arbetsbelastningen/fritiden osv, ja då vill kroppen fly från allt Inre stress Du oroar dig för saker du inte kan göra något åt och de stressiga tankarna tar över ditt Omgivningens påverkan stress kan vara buller, trängsel och/eller påtryckningar från arbete eller familj. Att identifiera vilka av dessa som är en belastning på din omgivning, och lära sig att undvika dem eller ta itu med dem, kommer att hjälpa till att sänka stressnivån. Trötthet och överansträngning Denna typ av stress byggs upp under en lång tid och kan ha en hård belastning på kroppen. Det kan orsakas genom att du arbetar för mycket eller för hårt på ditt jobb, i skolan eller hemma. Det kan också orsakas av att inte veta hur du hanterar din tid väl, eller när du ska ta time out för vila och avkoppling. Detta kan vara en av de tuffaste typerna av stress att undvika eftersom många människor tycker att det är utanför deras kontroll. KÄLLA: stresskliniken.se

4 Att sätta egna gränser i det gränslösa arbetslivet
Har du själv möjligheten att prioritera arbetsuppgifter och är du i sådant fall bra på att planera och prioritera? Om du har du mindre flexibla arbetsuppgifter: hur mycket hjälp får du i sådant fall från ledningen/chefen för att prioritera och planera? Vad säger chefen när du säger att ärendehögen bara ökar och kraven är orimliga? Källa: Vassa Viola

5 FTFs vassa avkopplingstips
Lyssna på musik eller läs en bok på T-banan på morgonen i stället för att börja beta av jobbmejlen. Är du alltid snabb på att svara på mejl bygger du upp en förväntan hos dina arbetskamrater och chefer att du alltid ska vara tillgänglig. Var tydlig med att du inte svarar på mejl efter arbetstid. Handen på hjärtat - har det hänt att du låtsas nätshoppa när du på fritiden inte kan släppa telefonen och någon nära frågar vad du gör? Du kan inte låta bli jobbmejlen?

6 Lite inspiration… Så här får det inte bli!
Charlie Chaplins Moderna Tider


Ladda ner ppt "Stress i det moderna arbetslivet"

Liknande presentationer


Google-annonser