Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Trana en stor fågel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Trana en stor fågel."— Presentationens avskrift:

1 trana en stor fågel

2 utseende Tranan är en stor fågel som är grå på en större del av kroppen. Den har ett svart vit och röt huvud den har också förlängda fjädrar där bak på kroppen.

3 Föda och läte Tranan äter bär, knoppar, säd, potatis. som ligger kvar på marken efter hösten. Men tranan kan också jaga insekter och andra kryp.

4

5

6 flytt ställe På våren kan man se tranornas dans innan de förflyttar sig till häckningsplatserna. När tranorna vänder tillbaka från vintervistelseplatsen samlas de ofta många tillsammans på bestämda ställen innan de flyger ut till häckningsplatserna. Det mest kända av dessa ställen är Hornborgasjön sydost om vår stora sjö Vänern. Hit kommer det människor från många länder varje år för att se på tranorna. Varje år i april samlas här tusentals tranor på några åkrar. Tranorna böjer sig, springer framåt och hoppar upp i luften samtidigt som de utstöter trumpetljud. Dansen kan vara en form av parningsspel för de fåglar som ännu inte har en partner.Ett tranpar håller normalt ihop hela livet och dansen hjälper säkert också till med att styrka förhållandet mellan makarna. Dansen fortsätter mellan dem också när de kommer ut till häckningsplatserna.

7 Frankrike: Grue cendrée Tyskland: Kranich Spanien: Grulla común
Danmark : Trane Norge :Trane Finland: Kurki Island: Trana England: Crane Frankrike: Grue cendrée Tyskland: Kranich Spanien: Grulla común

8 tranan två ungar Tranan bygger bon på otillgängliga platser vid mossar. Boet är placerat på marken och är gjort av olika växtdelar. Normalt lägger tranan två ägg som är grönaktiga med mörkare fläckar. Äggen kläcks i slutet av april eller början av maj och både hanen och honan ruvar dem i cirka 30 dagar. Ungarna lämnar snabbt boet och följs åt med föräldrarna runt mossområdet i 9-10 veckor. Nu kan ungarna flyga, men de håller fortfarande ihop med andra tranor – både vuxna och andra ungfåglar. Tranan är utanför häckningstiden en mycket social fågel och påträffas ofta i stora flockar.

9 slut!!! AV: William persson


Ladda ner ppt "Trana en stor fågel."

Liknande presentationer


Google-annonser