Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alkohol och Narkotika Av Thomas Mesumbe.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alkohol och Narkotika Av Thomas Mesumbe."— Presentationens avskrift:

1 Alkohol och Narkotika Av Thomas Mesumbe

2 Alkohol Den alkohol som finns i öl, vin och starksprit har det kemiska namnet etanol. Etanol är giftig och påverka kroppen på ett negativt sätt Vad betyder alkohol för dig? Vad tänker du på när du hör ordet alkohol? Risken för att bli alkoholist är större för dem som börjar dricka tidigt i livet. För ungdomar är alkoholrelaterade skador ännu värre eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad förrän man är år. Många som missbrukar alkohol dricker mer av hembränd sprit. Det är olagligt att dricka hembränd sprit eftersom det inte finns någon kontroll över tillverkningen. Man vet inte hur mycket alkohol som finns i spriten. Den kan också vara förorenad av träsprit eller andra giftiga kemikalier.

3 Varför dricker ungdomar alkohol?
Svara i grupp. Varje grupp redovisar sitt svar.

4 Varför dricker ungdomar alkohol?
För att testa sina gränser. För att ha roligt, trevligt och festligt. För att ens kompisar dricker (grupptryck). För att man vill känna sig som vuxen. För att man mår dålig.

5 Varför dricker ungdomar alkohol?
För att man tycker att det är gott. För att våga göra saker som man annars inte skulle våga. För att vissa att man är tuff, cool, m.m För att söka spänning och äventyr För att ta risker

6 Effekter av alkohol Hela kroppen påverkas av alkohol.
Alkohol höjer pulsen och blodtrycket och ökar blodflödet i huden, vilket gör att man blir röd i ansiktet och känner sig varm. Alkohol är en gift och det finns risk för överdos som kan leda till försämrad andning, medvetslöshet och död. Om man dricker alkohol under lång tid skadas hjärnan, nerver förstörs och muskelkontrollen försämras. Därför har alkoholmissbrukare för svårt att gå och har ofta skakningar i kroppen. Skrumplever, fettlever och inflammationer i bukspottskörtel är några av de olika sjukdomar som kan orsakas av alkohol konsumtion.

7 Effekter av alkohol Det är extra viktigt för ungdomar att avstå från alkohol eftersom hjärnan är inte färdigutvecklad. Alkohol kan skada fostret, speciellt hjärnans utveckling. Därför är det extra viktigt att gravida kvinnor avstår från alkohol. Alkoholdrickande under graviditeten kan leda till inlärningsproblem och beteendestörningar hos barn. Alkohol ligger bakom många trafikolyckor, fall och bränder, drunkningar där många har dött eller blivit skadade för livet. Alkoholmissbruk leder till arbetslöshet och kriminalitet bland ungdomar och vuxna. Alkoholmissbruk leder till förstörda relationer med familjer, vänner, arbetskamrater och misshandel.

8 Narkotika Narkotika kallas oftast Knark.
Vissa narkotika påverkar det centrala nervsystemet, kan var starkt beroendeframkallande, och kan skada kroppen och påverka ens förmåga att uppfatta verkligheten. Enligt narkotikalagen är det förbjudet att köpa, sälja, inneha och förvara narkotika. Olika narkotika har olika effekter. Några är stimulerande och några är dämpande. Är droger mer tillgängliga till ungdomar idag än förr? Varför?

9 Varför använder ungdomar droger?
Svara i grupp! Varje grupp redovisar sitt svar.

10 Hasch och Marijuana Framställs av en växt, cannabis. Hasch görs av den stelnande växtsaften, och marijuana är de torkade växtbladen. Hasch och marijuana kallas också för gräs, joint, kit, braja, ganjah, brass. Det aktiva ämnet i hasch heter THC. THC lagras i fettrika vävnader i kroppen t. ex. hjärnan, testiklarna och äggstockarna. Med låga halter av hasch i kroppen, kan missbrukaren uppleva ett behagligt rus, som sedan övergår till trötthet och sömn. Vid högre halter av hasch i kroppen, kan missbrukare få hallucinationer med hemska eller lustfyllda upplevelser. Missbruk av hasch ger koncentrationssvårigheter, försämrat minne och svårigheter att lära sig nya saker. Hasch rökare blir ”sega” och är svåra att få kontakt med. Vissa missbrukare kan bli väldigt misstänksamma och kan tro att folk förföljer dem. Det är mycket svårt att behandla haschmissbruk.

11 Morfin och heroin Framställs ur opiumvallmons frökapsel.
Risken för beroende är extremt stor, redan från första gången. Missbrukaren blir slö, likgiltig (man bry sig inte om något), andningen försämras och kan upphöra, Vilket leder till döden. Morfin är dämpande och lugnande och ger missbrukaren en stark känsla av välbefinnande. Morfin används inom sjukvården som ett mycket viktigt smärtstillande medel på patienter med svåra smärtor. Heroin kan antigen rökas eller sprutas in i blodet. Heroinmissbrukare blir snabbt beroende och kräver allt större doser. Missbrukaren upplever omedelbart välbehag och lugn, men effekten är kortvarig. Utan heroin drabbas missbrukaren av svåra smärtor, kramper och illamående, ångest som kan pågå under flera dygn.

12 Amfetamin och Kokain Amfetamin och kokain är exempel på centralstimulerande medel som påverkar nervsystemet. Missbrukaren kan vara aktiv i flera dagar utan att bli trött eller hungrig. Risken är att kroppen blir utmattad och undernärd. Alla centralstimulerande medel är starkt beroendeframkallande och missbrukaren behöver hela tiden högre doser för att få effekt. Amfetamin är ett vitt pulver eller tabletter som kan ätas, sniffas eller sprutas in i blodet. Amfetamin kallas också speed eftersom kroppen går i högvarv. Många som missbrukar amfetamin kramper och vissa missbrukare kan bli väldigt misstänksamma och tro att folk förföljer dem. Kokain utvinns ur kokabuskensblad och bildar små vita kristaller, därför kallas kokain oftast snö. Andra namn är coke, cox, och cola. Crack är en billigare, starkare och farligare variant av kokain. Kokain är en av de mest beroendeframkallande narkotika. Missbrukare känner sig under en halvtimme upprymd, uthållig och självsäker. Efter ruset kommer en stark olust med behov av mer kokain. Kokainmissbrukare känner sig oftast förföljda, skräckslagna och får synvillor.

13 LSD och ectasy Framställs på kemiska laborationer.
LSD Kallas också syre eller acid. Är ett exempel av partydrog som sälj som små tabletter. LSD ger hallucinationer, panikkänslor, och depressioner, felbedömningar under drogruset oftast leder till allvarliga olyckor. LSD har orsakat många psykoser och dödsfall. Ectasy säljs som färgglada kapslar eller tabletter. Ectasy ger användaren en känsla av att kunna hålla sig vaken och aktiv under lång tid (till exempel att parta hela natten). Hjärnans förmåga att styra kroppstemperatur försämras av ectasy, vilket kan leda till dödsfall på grund av överhettning av kroppen. Ectasy kan också orsaka yrsel, illamående, och svåra psykiska besvär.


Ladda ner ppt "Alkohol och Narkotika Av Thomas Mesumbe."

Liknande presentationer


Google-annonser