Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ordföljd i huvudsats Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ordföljd i huvudsats Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta."— Presentationens avskrift:

1 Ordföljd i huvudsats Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.

2 Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. En mening börjar med stor bokstav och slutar med punkt. Ex.Jag heter Robert och jag bor i Lund. En mening kan bestå av en eller flera satser. Ex.Jag heter Robert. Jag heter Robert och jag bor i Lund. Jag bor i Lund för att det är en fin stad..

3 En huvudsats består av vissa delar. ”?” – verb1 – subjekt - sats. – verb2,3 – objekt – plats – tid ”?” betyder att vi måste låna från de andra platserna och sätt först. Ex.Jag bor med min fru i Lund nu. (Här lånar vi subjektet) Med min fru bor jag i Lund nu. (Här lånar vi objektet) I Lund bor jag med min fru nu. (Här lånar vi platsen) Nu bor jag i Lund med min fru. (Här lånar vi tiden) Men alla meningarna har två saker som är samma. verb1 står på plats 2 och verb1 och subjektet står tillsammans.

4 Du ska tänka på 2 saker när du skriver en huvudsats. VVerb1 på plats 2 VVerb1 och subjekt tillsammans Ex.Jag heter Robert och bor i Lund. Jag bor med min fru i Lund nu. Min vän åker buss till skolan. Hon sitter på en stol långt bak. Hon väntar i en kvart på bussen varje dag. Idag börjar han klockan åtta. På lunchen äter han kebab. I fikarummet pratar de tillsammans.

5 Ordföljd i huvudsats Övning 1 Du får ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Fundera på vilket ord som kommer först, på andra plats ……… Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. heter Ahmed jag.Jag heter Ahmed. 1. bor jag i en liten stad.___________________________________ 2. jag i affären handlar___________________________________ 3. åker Tommy till Göteborg ___________________________________ 4. tidningen Erika läser ___________________________________ 5. en bil på gatan står ___________________________________ 6. hunden i parken springer ___________________________________ 7. åka jag till Stockholm ska___________________________________ 8. lekte igår barnen med bollen___________________________________ 9. läraren eleven frågade___________________________________ 10. övar idag grammatik vi___________________________________ FACIT

6 Ordföljd i huvudsats FACIT Övning 1 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Ex. heter Ahmed jag.Jag heter Ahmed. 1. bor jag i en liten stad.Jag bor i en liten stad. 2. jag i affären handlarJag handlar i affären. 3. åker Tommy till Göteborg Tommy åker till Göteborg. 4. tidningen Erika läser Erika läser tidningen. 5. en bil på gatan står En bil står på gatan. 6. hunden i parken springer Hunden springer i parken. 7. åka jag till Stockholm skaJag ska åka till Stockholm. 8. lekte igår barnen med bollenBarnen lekte med bollen igår. 9. läraren eleven frågadeLäraren frågade eleven. 10. övar idag grammatik viVi övar grammatik idag.

7 Ordföljd i huvudsats Övning 2 Du får ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. kort igår jag spelade hos grannen Jag spelade kort hos grannen igår. 1. i tisdags Alma till skolan buss åkte 2. gick till moskén i fredags Ali 3. till Jönköping bil ska jag köra på måndag 4. Erhan fotboll spelade på fotbollsplanen igår 5. Zoubeidas dotter rep hoppade i måndags på gården 6. är varmt Kaffet i kafeterian idag 7. flyttas till klassrummet bokhyllan idag 8. med cyklar vi på Stortorget träffas klockan 1700. 9. nu mamman i barnvagnen har barnet 10. bor barnen nu i Sundsvall 1. ____________________________________ 2. ____________________________________ 3. ____________________________________ 4. ____________________________________ 5. ____________________________________ 6. ____________________________________ 7. ____________________________________ 8. ____________________________________ 9. ____________________________________ 10. ___________________________________ FACIT

8 Ordföljd i huvudsats FACIT- Övning 2 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Ex. kort igår jag spelade hos grannen Jag spelade kort hos grannen igår. 1. i tisdags Alma till skolan buss åkte 2. gick till moskén i fredags Ali 3. till Jönköping bil ska jag köra på måndag 4. Erhan fotboll spelade på fotbollsplanen igår 5. Zoubeidas dotter rep hoppade i måndags på gården 6. är varmt Kaffet i kafeterian idag 7. flyttas till klassrummet bokhyllan idag 8. med cyklar vi på Stortorget träffas klockan 1700. 9. nu mamman i barnvagnen har barnet 10. bor barnen nu i Sundsvall 1. Alma åkte buss till skolan i tisdags. 2. Ali gick till moskén i fredags. 3. Jag ska köra bil till Jönköping på måndag. 4 Erhan spelade fotboll på fotbollsplanen igår. 5. Zoubeidas dotter hoppade rep på gården i måndags. 6. Kaffet är varmt i kafeterian idag. 7. Bokhyllan flyttas till klassrummet idag. 8. Vi träffas med cyklar på Stortorget klockan 1700. 9. Mamman har barnet i barnvagnen nu. 10. Barnen bor i Sundsvall nu.

9 Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. Det finns två sorters frågor. Frågeordsfrågor och ja/nej-frågor. Frågeordsfrågor börjar med ett frågeord och sedan kommer verb1 på plats 2 och verb1 och subjektet tillsammans precis som vanligt. Ex.Vad heter du? Var kommer han ifrån? Vad gör de idag? Varför gråter hon? Men i ja/nej-frågor börjar man med verb1. Verb1 står alltså på plats 1. Men verb1 och subjektet står i varje fall tillsammans. Ex.Heter du Robert? Kommer hon ifrån Brasilien? Leker barnen på gården?

10 Ordföljd i huvudsats Övning 3 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste göra frågor av dem. Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. du Var bor?Var bor du? 1. heter Vad din bror? 2. sitter Vem du bredvid? 3. spela du kort Kan? 4. du Har middag ätit? 5. åka Vart du ska på lovet? 6. tidningen Läser du nu? 7. du Varför bakar en tårta? 8. När vi hem åka ska? 9. dricker kaffe du? 10. jag Var mina glasögon har? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. FACIT

11 Ordföljd i huvudsats FACIT - Övning 3 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste göra frågor av dem. Ex. du Var bor?Var bor du? 1. heter Vad din bror? 2. sitter Vem du bredvid? 3. spela du kort Kan? 4. du Har middag ätit? 5. åka Vart du ska på lovet? 6. tidningen Läser du nu? 7. du Varför bakar en tårta? 8. När vi hem åka ska? 9. dricker kaffe du? 10. jag Var mina glasögon har? 1. Vad heter din bror? 2. Vem sitter du bredvid? 3. Kan du spela kort? 4. Har du ätit middag? 5. Vart ska du åka på lovet? 6. Läser du tidningen nu? 7. Varför bakar du en tårta? 8. När ska vi åka hem? 9. Dricker du kaffe? 10. Var har jag mina glasögon?

12 Ordföljd i huvudsats Övning 4 Reglerna som vi har pratat om gör att vi kan skriva olika meningar med samma ord. Verb1 på plats 2 Verb1 och subjekt tillsammans Ex.Jag pratade med Jonas i affären idag. Idag pratade jag med Jonas i affären. I affären pratade jag med Jonas idag. Med Jonas pratade jag i affären idag. Pratade jag med Jonas i affären idag? Nu får du prova. Byt plats på orden och få nya meningar. Kontrollera genom att klicka på FACIT. 1. Robert spelade schack i skolan idag. 2. Zahra gick på bio igår. 3. Jag åker med familjen till Luleå varje år. FACIT

13 Ordföljd i huvudsats FACIT - Övning 4 Reglerna som vi har pratat om gör att vi kan skriva olika meningar med samma ord. Verb1 på plats 2 Verb1 och subjekt tillsammans Ex.Jag pratade med Jonas i affären idag. Idag pratade jag med Jonas i affären. I affären pratade jag med Jonas idag. Med Jonas pratade jag i affären idag. Pratade jag med Jonas i affären idag? Nu får du prova. Byt plats på orden och få nya meningar. 1. Robert spelade schack i skolan idag. Schack spelade Robert i skolan idag. I skolan spelade Robert schack idag. Idag spelade Robert schack i skolan. Spelade Robert schack i skolan idag? 2. Zahra gick på bio igår. Igår gick Zahra på bio. På bio gick Zahra igår. Gick Zahra på bio igår? 3. Jag åker med familjen till Luleå varje år. Med familjen åker jag till Luleå varje år. Till Luleå åker jag med familjen varje år. Varje år åker jag med familjen till Luleå. Åker jag med familjen till Luleå varje år?


Ladda ner ppt "Ordföljd i huvudsats Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta."

Liknande presentationer


Google-annonser