Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria."— Presentationens avskrift:

1

2 Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria

3 Allt började den 18 oktober 1944 då systrarna Britta och Karin Eriksson och 10 st. flickor bestämde sig för att bilda en scoutkår. Namnet blev Påarps flickscoutkår. Deras första träff ägde rum i dagens museum.

4 En gruppbild efter en scoutupptagning i Välluvs småskola i maj 1945. Efter sommaren flyttar Karin och Britta Eriksson och Gurli Svensson tar över rodret i kåren. Kåren flyttar sina möten till Karl Johanssons möbelfabrik.

5 Sommaren 1946 sänder kåren tre stycken på förbundslägret Björkö, nära Njurunda. Lägret har 3400 deltagare. Lägeravgiften var 22 kr eller 24 kr beroende på var man bodde i Sverige. På detta läger fanns det allra första lägerdagiset för barn 1-5 år. Här bodde vi

6 1947 startar man en blåvingeavdelning med hjälp av Margareta Jönsson. Det fanns två blåvingar i den första gruppen. Detta år instiftas GA märket i Sverige efter Prins Gustaf Adolfs tragiska bortgång i en flygolycka.

7 Gurli Svensson I juli 1948 åker en st. från kåren till Storlien/Enafors på Fjällfärd. Kåren håller till i Påarps småskola.

8 På sommaren 1949 reser fem stycken på förbundslägret Stråken. Lägret ägde rum i augusti. Lägerchef var ingen mindre än Estelle Bernadotte. På lägret deltog det 3 000 flickscouter. De fem som åkte på Stråkenlägret i Västergötland, erhöll ett stipendium på 50 kr. Lägeravgiften var 45 kr per person.

9 År 1950 blir Barbro Jeppsson tillsammans med Margareta Jönsson ledare för blåvingarna. Blåvingarna håller till i Påarps småskola medan flickscouterna är i Stens Bryggeri. Man köper sig en egen lokal i form av en kolonistuga. Det var ett par stolta flickscouter som cyklade in till Olympia på Svenska flaggans dag den 6 juni för att mottag kårens första flagga. Det är tur att flickscouterna inte är så många!

10 Jag gillar dina nya glasögon Maja I mars 1951 åker Gurli Svensson på förbundsstämma i stora salen i Stockholm. 1951 inför man snabbvingar. Blåvingarna leds fortfarande av Barbro Jeppsson i Påarps småskola. Detta år deltager kåren i DM i simning för första gången i Helsingborg.

11 Sommaren 1952 åker Gurli Svensson tillsammans med 68 seniorscouter från hela Sverige först på ett förläger i i Geastugan. Detta var ett förläger inför en resa till Frankrike. Resan till Frankrike går med buss via Hamburg, Bryssel och Paris. Slutmålet är barnhemmet Berck. Man stannar i Berck i fyra dagar och därefter blir det rundtur i Frankrike i sju dagar. Sista fyra dagarna är det ”rally” i Paris. Arrangemanget hade över 1 000 deltagare och kostade 250 kronor.


Ladda ner ppt "Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria."

Liknande presentationer


Google-annonser