Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)"— Presentationens avskrift:

1 Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)
Semantiken sysslar med klargörande distinktioner, visar skillnader.

2 Semantik - Språkliga satser kan delas in i en rad olika typer:
Sakpåståenden Värdepåstående Frågor (rena frågor) Utrop Performativa satser Vi ska här titta på de två förstnämnda typerna.

3 Sakpåståenden Sakpåståenden är satser som beskriver hur något är, som meddelar rena fakta. Dessa kan i princip kontrolleras. Ex. Osbeckgymnasiet ligger i Laholm. Ex. Varberg är Hallands folkrikaste kommun. Ex. Öster leder Superettan Ex. Det finns liv på mars. Ibland svårt att bevisa, men det är antingen sant eller falsk även om vi inte vet nu.

4 Värdepåståenden Uttrycker värderingar
Påstår ofta att något är: ont – gott, fult – vackert, rätt – fel. Oftast moraliska eller estetiska värderingar. Ex. Carl Bildt är vacker. Ex. Alla människor har samma värde. Ex. Pasta är gott. Ex. Inger Edelfeldt är en bra författare Ex. Det är fel att stjäla. Värdesatser är omöjliga att kontrollera i vanlig mening. De är inte sanna eller falska, utan snarare rimliga eller orimliga.

5 Gränsfall Vardagsspråket är ibland svårt att inordna i grammatikens och semantikens kategorier. Det finns en rad tveksamheter och uttryck som kan vara flera saker. Ex. Igår mötte jag den stiliga Ulrika Vissa sakpåståenden refererar t ex endast värderingar och säger egentligen endast att den eller de personer har den värderingen: Ex. Anders Borg hävdar att ett femte jobbskatteavdrag är bra för Sverige.

6 Satsers logiska struktur
Analytiska satser: Ex. En trekant har tre kanter Ex. En ungkarl är ogift. De är alla sanna och de kan inte vara osanna hur verkligheten än ser ut. De är sanna på grund av språkets och logikens regler. Kontradiktoriska satser är däremot alltid falska. Ex. En kvadrat har fem sidor.

7 Satsers logiska struktur
Syntetiska satser: Sakpåståenden som varken är analytiska eller kontradiktoriska är ofta syntetiska. De är sanna eller falska beroende på verkligheten, (inte beroende på språket i sig). Ex. Johans skjorta är vit. Ex. Väggen är gul. Ex. Bordet väger 10 kg.


Ladda ner ppt "Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)"

Liknande presentationer


Google-annonser