Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"— Presentationens avskrift:

1 Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnkonventionen Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

2 Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige
Rättighetsfokus Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige Gäller för alla barn i hela världen Det tog tio år att komma överens om innehållet i barnkonventionen. Barnkonventionen är den konvention som flest länder har skrivit på och gjort till sina egna lagar. Bara två länder har inte skrivit på den: Somalia (som har haft krig och inte kunnat skriva på den än) USA (de gillar inte att skola och sjukvård ska vara gratis för alla barn, men har de andra delarna i sin lag) Sverige var ett av de första länderna som skrev på 1991.

3 Barnkonventionen Rätt att bli allt du kan bli
Rättighetsfokus Barnkonventionen Rätt att bli allt du kan bli Rätt att ingen är dum mot dig Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Man kan dela in barnkonventionen i fem delar: Rätt att bli allt man kan bli Rättigheter i familjen Rätten till ett bra liv Rätt att vara den man är Rätt att ingen får vara dum mot en. Det finns 54 artiklar i barnkonventionen. Rätt till ett bra liv

4 Rätt att ingen är dum mot dig
Rättighetsfokus Rätt att ingen är dum mot dig Alla barn har rätt att känna sig trygga. Om någon är dum mot dem har de rätt att få hjälp.

5 Få ha saker i fred Din rättighet:
Rättighetsfokus Få ha saker i fred Artikel 16 & 13 Din rättighet: Ingen får läsa dina dagböcker, brev, sms eller e-post utan att du gett dem lov Ditt ansvar: Du får inte läsa någon annans dagböcker, brev, sms eller e-post utan hans/hennes lov Du har rätt att ha dina sker i fred. Ingen får läsa dina dagböcker, brev, sms eller e-post utan att du gett dem lov. Du får inte heller läsa någon annans privata saker. - Varför får man inte läsa andra personers privata saker utan att ha fått lov?

6 Prata och skriva om andra
Rättighetsfokus Prata och skriva om andra Artikel 16 & 13 Din rättighet: Ingen får reta eller mobba dig genom prat, brev, sms, e-post eller på internet Ditt ansvar: Inte reta eller mobba någon genom prat, brev, sms, e-post eller på internet Ingen får reta eller mobba dig vare sig när de pratar med eller om dig, i brev, sms, e-post eller på olika sidor på internet. Du får inte heller reta eller mobba någon annan. (För de barn som är ute på internet): Vad ska vi tänka på när vi skriver saker om andra?

7 Inte gör något dumt mot dig
Rättighetsfokus Inte gör något dumt mot dig Artikel 19, 34 & 36 Din rättighet: Ingen får slå dig eller skada dig på något sätt Ingen får ta på dig på ett sätt som du inte gillar Ingen får vara taskig mot dig och försöka få dig att må dåligt Ditt ansvar: Att inte skada någon på något sätt Du har rätt att känna dig trygg. Ingen får slå eller skada dig på något sätt. Ingen får ta på dig på ett sätt som du inte gillar. Ingen får vara taskig mot dig och försöka få dig att må dåligt. Du får inte heller skada någon på något sätt.

8 Vart kan du vända dig om:
någon mobbar eller retar dig? någon skriver något taskigt om dig? någon tar på din kropp på ett sätt du inte vill? någon hotar eller slår dig i hemmet? du mår psykiskt dåligt? du har föräldrar som behöver hjälp? annat?

9 Någon att vända sig till
En vuxen du litar på (förälder, släkting, lärare, skolsköterskan, kuratorn, annan) Barnens rätt i samhället telefon: Maskrosbarn: Rädda Barnens föräldratelefon: BEO (Barn- och elevombudsmannen) Kränkt på internet (www.krankt.se)  Röda Sidorna sökmotor (www.rodasidorna.se) BRIS- barnets rätt i samhället har en jourtelefon och chatt där man kan prata med en vuxen. Man kan vara anonym och telefonsamtalet kostar inget. Maskrosbarn: En organisation av ungdomar för barn och ungdomar som har föräldrar som mår dåligt och inte kan ta hand om sin familj. Man ger tips och råd om hur man kan få hjälp både till sig själv och till sina föräldrar. Rädda Barnens föräldratelefon: Här kan föräldrar prata med en annan förälder om saker de tycker är jobbiga. BEO: hit kan man vända sig om man tycker att skolan inte sköter sitt jobb och det finns mobbning eller elever som far illa på olika sätt. Kränkt på nätet: Här kan man få hjälp om någon har varit taskig mot en på internet. Röda Sidorna: Barnens egen sökmotor för barnets rättigheter.

10 Frågor? Rätt att bli allt du kan bli Rätt att ingen är dum mot dig
Rättighetsfokus Frågor? Rätt att bli allt du kan bli Rätt att ingen är dum mot dig Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Rätt till ett bra liv


Ladda ner ppt "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"

Liknande presentationer


Google-annonser