Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Virus, Maskar och trojaner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Virus, Maskar och trojaner"— Presentationens avskrift:

1 Virus, Maskar och trojaner
Hur sprider sig virus, maskar och trojaner? I följande scenario infekteras en dator av ett virus. När sker det tidigast? En hemsida besöks nedladdningen av en virussmittad, körbar fil påbörjas nedladdningen slutförs filen körs Nämn något du kan göra för att minska risken att drabbas av maskar.

2 Skydd Brandväggar Antivirus
Ta upp ett exempel på något som en brandvägg kan göra men som ett antivirusprogram inte klarar av, och tvärtom Nämn en fördel respektive en nackdel med allow all och deny all Varför lägger antivirusprogrammen vissa virussmittade filer i karantän istället för att ta bort dem?

3 Kryptering och Hash Kryptering innebär att vi manipulerar information så att bara avsändaren och mottagaren ska kunna tolka meddelandet. Varför behövs kryptering? , Ta upp exempel där det används Förklara hur (utan att gå in på detaljer i implementation och algoritmer) hur Person A och B kan skicka krypterade meddelanden till varandra. I Storbritannien finns det en lag som kräver att man måste lämna ut dekrypteringsnyckeln om man har krypterad data som ingår i en brottsutredning. Om man inte gör det riskerar man fängelse i upp till två år. Vad är nackdelerna med lagen? Julius Caesar använde Caesarskiffer för att kommunicera med sina generaler. Det går helt enkelt ut på att man förskjuter alfabetet så att t.ex A blir E, B blir F osv. Vad är det som gör krypteringen väldigt svag? Om du vill, prova dekryptera: ghw ixqndgh icu fdhvdu, paqjd ilhqghu ydu dqdoidehwhu Lösenord till bland annat facebook krypteras inte. Istället hashas lösenordet vilket fungerar som ett envägskrypto . Men varför vill man i regel inte kryptera lösenord?

4 Spyware, Spam och ads Varför är spam ett problem?
Vilka metoder finns det för att minska eller eliminera mängden spam du får? Hur vet du om du är drabbad av spyware (spionprogram) Vad är spyware framförallt intresserade av? Om du inte vill se reklamannonser på hemsidor du besöker hur gör du då?

5 Phising och andra nätattacker
Phising (nätfiske) Innebär att bedragare lurar användare till en snarlik kopia av en site som utger sig för att vara originalet. Genom att användarna loggar in på bedragarsiten stjäls deras kontouppgifter. Hur vet du om siten du besöker är ’phised’? En vanlig metod är att maila användare om att de måste logga in på siten av någon fyndig anledning. Hur kan man försäkra sig om att det är en bedragare som mailat en? SQL-injections. Används i samband med databasintrång. Som användare av en site: Kan du göra något för att inte drabbas?


Ladda ner ppt "Virus, Maskar och trojaner"

Liknande presentationer


Google-annonser