Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nyreligiositet - vad är det?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nyreligiositet - vad är det?"— Presentationens avskrift:

1 Nyreligiositet - vad är det?

2

3 New Age New Age är en blandning av många olika religioner/livsåskådningar. En ny tidsålder  Vattumannen Fånga den kosmiska energin Vi återföds till nya liv på jorden Det finns en mening med allt, inget sker av en slump Det finns förlorad kunskap som går att återfå

4 Ny tidsålder Inom New Age finns en uppfattning om att mänskligheten är på väg in i en ny tidsålder. Den nya tidsåldern kallas för Vattumannens tidsålder vilket hämtas från astrologin. Speciellt för Vattumannens tidsålder är att kosmisk energi kommer att släppas fri och att detta kommer att läka jordens sår – Moder Jord helas.

5 Moder Jord kallas även för Gaia

6 Fånga den kosmiska energin …
Inom New Age tror man att den finns en kosmisk energi En del tror att denna energi är Gud Med hjälp av denna energi kan människan uppleva helhet och mening med livet Metoder att fånga energin är många ex. kristaller, tarotkort, healing, UFO, astrologi, meditation. Man kan få hjälp av Wiccas (häxor) eller schamaner.

7 Förlorad kunskap? Inom New Age tror man att det finns en uråldrig kunskap som är förlorad för de människor som lever just nu. Det går att återfå den här kunskapen på olika sätt. En del tror t.ex att den fanns i det sjunkna landet Atlantis, att utomjordingar har den, eller att den kan förmedlas genom andar som Ambres.

8 Vad är en sekt? Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna/reglerna. Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. Sekten har vissa levnadsregler och medlemmen offrar tid och pengar på sin grupp. Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv. Sekter är ofta karismatiska, det vill säga att de har idoler och att dyrkan av dessa är en del av det religiösa utövandet. Grundaren av en sekt brukar få status av profet bland medlemmarna och sektens ledare har absolut makt. Bland kristna sekter innebär det att ledaren ensam får en position mellan medlemmarna och Jesus. I sig är inte karismatiskt ledarskap ett kriterium på en sekt.

9 Sekter – olika indelningar:
Omvändelsesekten betonar personlig radikal omvändelse och ändrad livsföring. Exempel Maranata, Hare Krishna. Den revolutionära sekten (apokalyptiska) betonar världens förfall och menar att världens slut är nära. Den som insett detta måste hjälpa andra att inse samma sak. Exempel Jehovas vittnen. Den introverta sekten vänder sig från den avfallna världen för att skydda sig från den. Exempel Plymouthbröderna. Den manipulativa sekten förkastar inte världens värderingar och mål, utan erbjuder alternativa (esoteriska) vägar att nå dessa mål (som hälsa eller framgång). Exempel Scientologerna, Livets Ord. Den thaumaturgiska sekten är ointresserad av samhället och koncentrerar sig istället på individen. Man erbjuder ofta helande, underverk och kontakt med döda. Exempel: Spiritism. Den utopiska sekten försöker påverka samhället genom att skapa egna alternativa samhällen som förebilder. Exempel Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, även kallade Mormoner.

10 Är alla sekter farliga? Det som kan vara destruktivt (negativt) är att man som sektmedlem oftast inte har något umgänge utanför sekten. Vilket gör att det kan kännas svårt att lämna sekten. Sektens världsbild blir den som är sann för medlemmen och ifrågasättande av sanningen är oftast väldigt impopulärt. Vissa sekter hamnar i konflikt med omvärlden. Extrema sekter kan leda till kollektiva massjälvmord, rituellt våld och övergrepp.

11 Självmordssekter Några sekter som blev väldigt destruktiva Ordre du Temple Solaire (Soltempelorden), Heavens Gate, Jim Jones’ Peoples Temple i Jonestown, David Koreshs davidianska sekt i Waco, Aum Shinrikyo (Domedagsekten i Tokyo).


Ladda ner ppt "Nyreligiositet - vad är det?"

Liknande presentationer


Google-annonser