Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idag är det den sjätte november. Den sjätte november är en flaggdag.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idag är det den sjätte november. Den sjätte november är en flaggdag."— Presentationens avskrift:

1 Idag är det den sjätte november. Den sjätte november är en flaggdag.
Den 6 november Idag är det den sjätte november. Den sjätte november är en flaggdag. Vi firar Gustav II Adolf. Han dog den sjätte november 1632 i slaget vid Lützen. Många äter en Gustav Adolfsbakelse den här dagen.

2 Vad ska jag göra? Kom på lektionerna! Läs texterna på webben!
Läraren i svenska träffade en student igår som frågade: Vad ska jag göra för att lära mig svenska? Läraren sade till studenten: Kom på lektionerna! Läs texterna på webben! Gör övningarna! Försök tala med svenskarna i din korridor! Repetera vad ni lärde er förra lektionen! Koncentrera dig på uppgifterna! Sov inte på lektionerna! Lyssna på radio! Titta på svenska program på teve! Läs gratistidningarna Metro och mitt i!

3 VERB PRESENS - IMPERATIV
T A L A ! R I N G ! F Ö R S Ö K ! L Ä S ! T R O ! R E R E R E R R

4 VERB I PRESENS OCH PRETERITUM
-DE -R TALA! RING! FÖRSÖK! LÄS! TRO! TALA RING FÖRSÖK LÄS TRO R TALA RING FÖRSÖK LÄS TRO DE ER DE ER TE ER TE R DDE

5 PRETERITUM NU DÅ___ arbetar arbetade talar talade studerar studerade
tittar tittade lyssnar lyssnade väntar väntade spelar spelade behöver behövde ringer ringde stänger stängde

6 NU DÅ___ köper köpte röker rökte läser läste möter mötte bor bodde mår mådde syr sydde

7 Preteritum, oregelbundna verb
NU DÅ__________________ dricker drack i a sitter satt vinner vann Springer sprang skriver skrev i e rider red blir blev flyger flög y ö fryser frös bjuder bjöd u ö sjunger sjöng äter åt ä å kommer kom sover sov går gick ser såg

8 Vad gjorde de igår? Jan: Jag pluggade. Riitta: Jag spelade innebandy.
Peter: Jag övade på gitarren. Sara: Jag var på gymmet och tränade. Luigi: Jag lagade pasta till några vänner. Anna: Jag läste en ny roman, Natt i Rom. Sven: Jag köpte en ny mp3-spelare. Dimitra: Jag ringde till mina föräldrar.

9 Anna möter Peter i korridoren.
A: Hej, vad du ser trött ut! Vad gjorde du igår? P: Jag var på en fest och träffade några gamla vänner. A: Mmm. Och ni åt och drack? P: Jo, det stämmer. Vi köpte mat på Hötorgshallen och handlade lite vin på Systemet där. A: Lite? P: OK, då. Det blev ganska mycket. A: Jag förstår. Vad gjorde ni mera? Satt ni bara och pratade? P: Nja, vi lyssnade på musik, tittade på foton och spelade kort. A: När kom du hem då? P: Jag kommer inte ihåg… A: Du, gå och lägg dig tidigt ikväll! P: Ja, jag ska!

10 Transportmedel Man kan åka … bil buss tåg (train) tunnelbana
båt (boat) moped motorcykel Man kan… cykla flyga (flyga)

11 Listen! Translation? Grammar comments Exercise?
Text 9B Vad gör man på universitetet? Studenter studerar. De går på biblioteket. De läser böcker. De lyssnar på föreläsningar. De antecknar. De skriver uppsatser. De diskuterar på seminarier. De skriver tentor. De grupparbetar. Forskare forskar. De skriver artiklar. De går på seminarier. De åker på konferenser. De presenterar sina resultat. Lärare undervisar. De förbereder lektioner. De rättar skrivningar. De ställer frågor. De svarar på frågor. De skriver på tavlan. Listen!   Translation?    Grammar comments    Exercise?   

12 Hur är de? Studenterna är Lärarna är Lektionerna är Läxorna är
Övningarna är Frågorna är Svaren är Ämnena är duktiga snälla intressanta jobbiga svåra roliga klara många

13 Gubben Noak Carl – Michael Bellman
Gubben Noak, gubben Noak, var en hedersman: När han gick ur arken, planterade han på marken mycket vin, ja — mycket vin, ja detta gjorde han.

14 Gumman Noak, gumman Noak
var en hedersfru: Hon gav man sin dricka. Fick jag sådan flicka, gifte jag mig, gifte jag mig just på stunden nu.

15 Gubben Noak, gubben Noak,
var en hedersman: När han gick ur arken, planterade han på marken mycket vin, ja — mycket vin, ja detta gjorde han. Gumman Noak, gumman Noak var en hedersfru: Hon gav man sin dricka. Fick jag sådan flicka, gifte jag mig, gifte jag mig just på stunden nu.

16 Förtydligande (clarification)
Förlåt mig!? Ursäkta mig!? Vad sa du? Kan du upprepa det? Jag förstår inte! Jag hörde inte! Hur sa? Va? Kan du säga det en gång till? Vad betyder det? Vad menar du? Hur säger man (…) på svenska? Vad heter det på svenska?


Ladda ner ppt "Idag är det den sjätte november. Den sjätte november är en flaggdag."

Liknande presentationer


Google-annonser