Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sid. 109-112 4. Ritningar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sid. 109-112 4. Ritningar."— Presentationens avskrift:

1 Sid 4. Ritningar

2 Varför behöver vi ritningar?
Om man har uppfunnit till exempel en ny apparat är det svårt att enbart med ord förklara hur slutresultatet ska se ut. Det behövs bilder. Vid all konstruktionsverksamhet och tillverkning av apparater och komponenter använder man ritningar.

3 Regler Det är viktigt att arkitekten använder samma symboler som byggmästaren. En svensk konstruktör måste göra ritningen så att apparaten kan tillverkas av t.ex. en fabrik i Kina. Därför finns det speciella regler för hur en ritning ska göras.

4 Med vyerna visar man från olika håll
En ritning är platt , men en konstruktion är tredimensionell. För att kunna visa det helt och hållet måste man rita från flera håll. Varje sådan bild kallas en vy. Man börjar med att rita huvudvyn – en bild av den viktigaste sidan av föremålet. Sedan lägger man till så många vyer som behövs för att se hur föremålet ser ut helt och hållet.

5 Snittet visar vad som finns inuti
Många gånger räcker det inte att se föremålet utifrån. För att visa hur det ser ut inuti, låtsas man att man har skurit itu det. Sådana bilder kallas för snitt.

6 Måtten måste stämma För att den färdiga konstruktionen ska passa ihop och fungera är det förstås viktigt att måtten är riktiga. För att ingen ska kunna tolka måttangivelserna fel, finns det också här bestämda regler. Ritningar ritas i olika skalor beroende på vad som ritas.

7 Sträckan som måttet avser markeras med en särskild måttlinje, med speciella pilspetsar i ändarna.
Sedan skriver man måttangivelserna ovanför måttlinjen, så att de kan läsas antingen från underkanten eller från högerkanten av ritningen. Lägg märke till att måttpilarna inte ska peka på föremålets konturlinjer utan på speciella måttgränslinjer.

8 En film om hur du gör en ritning


Ladda ner ppt "Sid. 109-112 4. Ritningar."

Liknande presentationer


Google-annonser