Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sid. 109-112. Varför behöver vi ritningar?  Om man har uppfunnit till exempel en ny apparat är det svårt att enbart med ord förklara hur slutresultatet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sid. 109-112. Varför behöver vi ritningar?  Om man har uppfunnit till exempel en ny apparat är det svårt att enbart med ord förklara hur slutresultatet."— Presentationens avskrift:

1 Sid. 109-112

2 Varför behöver vi ritningar?  Om man har uppfunnit till exempel en ny apparat är det svårt att enbart med ord förklara hur slutresultatet ska se ut.  Det behövs bilder.  Vid all konstruktionsverksamhet och tillverkning av apparater och komponenter använder man ritningar.

3 Regler  Det är viktigt att arkitekten använder samma symboler som byggmästaren.  En svensk konstruktör måste göra ritningen så att apparaten kan tillverkas av t.ex. en fabrik i Kina.  Därför finns det speciella regler för hur en ritning ska göras.

4 Med vyerna visar man från olika håll  En ritning är platt, men en konstruktion är tredimensionell.  För att kunna visa det helt och hållet måste man rita från flera håll.  Varje sådan bild kallas en vy.  Man börjar med att rita huvudvyn – en bild av den viktigaste sidan av föremålet.  Sedan lägger man till så många vyer som behövs för att se hur föremålet ser ut helt och hållet.

5 Snittet visar vad som finns inuti  Många gånger räcker det inte att se föremålet utifrån.  För att visa hur det ser ut inuti, låtsas man att man har skurit itu det.  Sådana bilder kallas för snitt.

6 Måtten måste stämma  För att den färdiga konstruktionen ska passa ihop och fungera är det förstås viktigt att måtten är riktiga.  För att ingen ska kunna tolka måttangivelserna fel, finns det också här bestämda regler.  Ritningar ritas i olika skalor beroende på vad som ritas.

7  Sträckan som måttet avser markeras med en särskild måttlinje, med speciella pilspetsar i ändarna.  Sedan skriver man måttangivelserna ovanför måttlinjen, så att de kan läsas antingen från underkanten eller från högerkanten av ritningen.  Lägg märke till att måttpilarna inte ska peka på föremålets konturlinjer utan på speciella måttgränslinjer.

8 En film om hur du gör en ritning http://www.youtube.com/watch?v=tgBMk_c G0jo


Ladda ner ppt "Sid. 109-112. Varför behöver vi ritningar?  Om man har uppfunnit till exempel en ny apparat är det svårt att enbart med ord förklara hur slutresultatet."

Liknande presentationer


Google-annonser