Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”"— Presentationens avskrift:

1 KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”
HÅLLFASTHETSLÄRA KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”

2 HÅLLFASTHETSLÄRA Hållfasthetslära = Läran om hur krafter påverkar olika ämnen och föremål Självfallet är det mycket viktigt att vid byggande av olika konstruktioner innan beräkna hur saker ska dimensioneras och vilket material man ska använda för att klara av en viss belastning.

3 FÖRSTA AV FYRA VIKTIGA EGENSKAPER
TRYCKHÅLLFASTHET = Hur väl ett föremål tål tryckkrafter!

4 ANDRA AV FYRA VIKTIGA EGENSKAPER
DRAGHÅLLFASTHET = Hur väl ett föremål tål dragkrafter!

5 TREDJE AV FYRA VIKTIGA EGENSKAPER
HÅRDHET = Hur väl ett material står emot krafter på ytan. Ju hårdare desto mindre repkänslig.

6 FJÄRDE AV FYRA VIKTIGA EGENSKAPER
ELASTICITET = Ett föremål är elastiskt om det återfår sin ursprungliga form efter den har utsatts för krafter som gjort att det ändrat sin form!

7 BÖJNING När något böjs, exempelvis en balk, utsätts den för både drag- och tryckkrafter. I balken ovan är blir det dragkrafter i underkant och tryckkrafter i överkant. Då gäller det att ha rätt material på rätt plats! Var tror du man i detta fall ska armera med armeringsjärn om balken gjuts i betong?

8 BALKAR En balk är en stång som t.ex. håller upp golvet i ett hus eller vägbanan på en bro. Här är en s.k. limträbalk Balkars huvuduppgift är att motstå böjning och de kan vara av olika material, t.ex. järn, trä, betong

9 BALKARS FORM GER DE DESS NAMN
I-, T-, C-, U-, H- och L-balkar är olika exempel. Här en I-balk: O-balkar eller rör-balkar har egenskapen att de är lika svåra att böja från alla håll.

10 ARMERING OCH BETONG ARMERING betyder att man förstärker saker. Ett av det idag absolut viktigaste byggnadsmaterialen är BETONG som man kan säga är konstgjord sten. Betong innehåller: Grus, sten, och vatten, cement (bindemedel som hårdnar i kontakt med vatten).

11 BETONG + JÄRN = SANT BETONG har mycket god tryckhållfasthet men dålig draghållfasthet. ARMERINGSJÄRN har mycket god draghållfasthet men dålig tryckhållfashet. JÄRN och BETONG utvidgar sig dessutom lika mycket i värme! I uppgift 3 på sid 116 i läroboken, TEKNIK DIREKT, så får du övning var man ska armera betongkonstruktioner.

12 KORRUGERING Korrugering ger styvhet då det är svårare att böja saker som har längre avstånd mellan ytterkanterna. Korrugering spar också material som både gynnar ekonomin och miljön.

13 FACKVERK Eifeltornet är byggt av ett luftigt nätverk av balkar ihopsatta till trianglar. Detta byggnadssätt kallas FACKVERK. Vad ser ni för fördelar med fackverk? Diskutera och anteckna i grupper.


Ladda ner ppt "KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”"

Liknande presentationer


Google-annonser