Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 BYA-LAGs-bladet Årgång 16 2006 Nr 6 December Nästa nr. utkommer V4 Manusstopp 2007-01-14 Tisdag 12 december kl. 18:00.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 BYA-LAGs-bladet Årgång 16 2006 Nr 6 December Nästa nr. utkommer V4 Manusstopp 2007-01-14 Tisdag 12 december kl. 18:00."— Presentationens avskrift:

1 1 BYA-LAGs-bladet Årgång 16 2006 Nr 6 December Nästa nr. utkommer V4 Manusstopp 2007-01-14 www.bya-lag.se info@bya-lag.se Tisdag 12 december kl. 18:00 Mini & Maxi bjuder på hembakt fikabröd och trevligt samkväm med sång och musik ! ALLA är välkomna med eller utan barn!

2 2 Bredband / Telia I tidigare nummer har vi berättat om uppgraderingarna av Bredband i våra ”Teracom-stationer”. Det gällde då: Tåbäcken, Lövåsen och Storfors som nu fått 24 Mbit. Men icke! Ni som tillhör dessa och försökt uppgradera till 24mb har säkert märkt att det inte fungerar. Här kommer svaret från Teracom: Att ni får max 8 när du söker KAN bero på att ni anslöts tidigt i nätet, Storfors var tidiga generellt. I början levererade vår dsl-leverantör en viss typ av utrustning för att sedan deklarera att man skulle byta..:-(( Vi fick då ratta om väldigt mycket och när vi sedan körde igång 24 Mbit så gjordes det på den nya utrustningen. Så de som haft 8 från början sitter just nu fast i 8 Mbit men vi har en lösning på gång för att kunna konvertera de kunder som önskar byta till 24 Mbit. Skulle gissa att om ni söker på något nummer som inte alls har ADSL idag får ni 24 som svar. I skrivande stund vet jag dock inte när det blir helt klart. Jättetrist men så är det och det förklarar de svar ni får till viss del. På frågan om när Alkvettern och Lundsberg uppgraderas är ej klart ännu. Ni som haft is i magen och väntat på Telia, behöver inte vänta så länge till. 5 December säger man i annonseringen. Räkna dock med jan – feb-07. Telia har tidigare benhårt deklarerat att man inte skulle bygga ut i Bjurtjärn. Minst 400 abonnenter villa man ha per station. Man har nu ändrat sig och gör plats för ca 40 abonnenter på de små stationerna. Länsväg 604 Dalåsen – Tåbäcken Byalaget har stött på Vägverket i förhoppning att den mycket dåliga sträckan Dalåsen – Tåbäcken också åtgärdas. Det ser ut som förberett genom att dikesrensningar utförts på sträckan. Här Kommer svaret från Vägverket: Tanken är att vi skall åtgärda resten av vägen kommande år, om vi får lika stor budget nästa år som i år. Vi planerar för en liknande åtgärd som på den södra biten. Vi håller tummarna och telefonerna varma. Elavatalet? Nya elavtal skrivs fortfarande för Byalagets medlemmar. Även om dessa går ut nästa sommar så kommer inom kort nya förhandlingar om priset att starta. Priset är fortfarande 29 öre och beställningsblankett finns att hämta på hemsidan. Klätterställningen Räddad! Den mycket omtyckta klätterställningen vid Bjurtjärns Skola är nu räddad av Byalaget. Det var i höstas som en EU-regel-inspektion gjordes i skolan, den dömdes ut. (Det gjordes all annan lekutrustning också för den delen) Glädjande nog åtog sig Kommunen att införskaffa en ny åt skolan. Men den gamla var dömd att destrueras. Byalaget åtog sig då att demontera och frakta bort densamma, som nu befinner sig i delar på Bygdegår´n. Vi planerar att under nästa år uppföra en modifierad och EU-säker modell under 2007. Tack Kommunen och tack till alla familjer som hjälpe till att plocka ner och frakta ”hem” den. EN GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Önskar Johan ORDFÖRANDE HAR ORDET

3 3 Se´n sist: Visor & stôlleprov 20/10: Vi var väl ett 50-tal som skrattade och njöt åt stôlleprov & visor. En avspänd föreställning där det märktes att både Ewert & Anderz trivdes i Bygdegården. Ibland var det vackert så det knottrade sig, ibland var det syrgasbehov i skrattsalvorna och ibland var det fräckt så rodnaden for långt ner i hålfotsinläggen. Höstgudstjänst 22/10 17 personer bevistade detta stämningsfulla samkväm, där Olle Sjöberg stod för den andliga spisen. För det musikaliska inslaget svarade Bjurtjärns alldeles egen kantor Rut Svedberg och för den lekamliga spisen svarade traditionsenligt gudstjänstgruppen i Byalaget. Halloween 3/11: Trots fadäsen med olika datum i bladet (FÖRLÅT), lyckades ett 40 tal pricka in rätt dag och barn i alla åldrar trivdes utmärkt enligt de rapporter som inkommit. Timmarna med Rita 11/11: En lördagskväll tillsammans med Frank & Rita var ett alternativ som ett 25-tal hade valt. Vem som lärde sig av vem, av lärare eller elev, var något att ”grunna” vidare på under helgen. Skickligt skådespeleri med humor och värme bjöds vi på och kaffe med macka var inte dumt det heller. Julmarknad 25/11: Här blev det rekord!!!! Först och främst beträffande antal besökare och ekonomiskt resultat. Tack vare ett stort antal ideella insatser blev försäljningen mycket bra och årets bruttoresultat uppgick till dryga 17 tusen! Barbro har vänligt men MYCKET bestämt klargjort för redaktionen att ett JÄTTESTORT TACK till alla ER som hjälpte till, bör finnas med under denna sammanställning. Det andra rekordet som slogs, var bristen på julstämning i det ösregn, som gjorde utomhusförsäljningen något trögarbetad!

4 4 ”Det har alltid varit så”. Som redaktör och styrelseledamot bevistar jag byalagets möten. Där förundras jag över hur vi alla tittar på varandra när punkten ”fördelning av arbete” vid de önskade evenemangen dyker upp. Förklaringen till fenomenet är; DET HAR ALLTID VARIT SÅ! Kan det vara så att ett ja till något litet uppdrag en gång, automatiskt leder till ”livegenskap” i byalaget och kan det i så fall vara ett effektivt sätt att skrämma bort kreativa människor från aktivt deltagande? I så fall blir det svårt att rekrytera till framtida styrelser och arbetsgrupper tror jag. Hur kan vi då bli fler aktiva som med glädje engagerar oss i gemenskapen och vad den innebär för oss alla? Tankeexperiment och löfte: Vi har ca 12 större evenemang per år med ett personalbehov i snitt på fem personer och tolv timmar per gång och person (inkl. förberedelser och städning). Det blir 12x12x5= 720 tim. Om 25% (blir visst en fjärdedel, har jag förstått) av alla medlemmar (beräknat på 900)”offrar” 3,5 tim. per person och år får vi ihop 787,5 tim. Jag kan personligen gå i god för att den som kan styrka uppgiften att dessa timmar inte finns på ett år, kan slippa med gott samvete! Hur gör vi andra då? Enkelt; Meddelar styrelsen med vad, hur mycket och ungefär när vi vill hjälpa till. Vi fixar sedan en lista att bocka av ifrån (enl. principen en gång per år). Sedan är det bara att sjunka ihop i TV-soffan igen. Eller ännu bättre, besöka evenemangen utan dåligt samvete för att man inte hjälpt till! Av egen erfarenhet som relativt ny i bygden och med alla sinnen öppna, vågar jag dessutom påstå att det kan vara RIKTIGT KUL att på frivillig basis vara delaktig i Byalagets succé-evenemang! Prova på vetja! Med detta vill jag även passa på att tacka för all uppmuntran för Byabladet och önska alla läsare en RIKTIGT GOD JUL & ETT GOTT NYTT LÄSÅR! Leif

5 5 MEDLEMSLOTTERIET Med detta nummer följer ett inbetalningskort till medlemslotteriet! Vem vet,,,,,,,,,det kanske är högsta vinsten! Missa inte chansen, sätt in en hundralapp och var med! Av den hundralappen går ju femtio kronor till byalaget och där är ju Du med, så varför tveka? BARA SÅ NI VET! Pysselgruppen börjar Vårterminen den 31/1-07 Hälsar Barbro LOPPIS I DALÅSEN Numera finns chansen till det verkliga fyndet hos ”DagisKarin” i Dalåsen Öppettiderna är enkla! Det är öppet när skylten finns ute vid vägen. Om klappen du gjorde själv blev ful, köp nå´t fint på elmodul!

6 6 ANNANDAGSGUDSTJÄNST TRADITIONSENLIG GUDSTJÄNST I BYGDEGÅRDEN DEN 26 DECEMBER KL. 15:00 GUDSTJÄNSTGRUPPEN SERVERAR KAFFE MED BRÖD VÄLKOMNA! SÖNDAG 14 JANUARI KL.14:00-16:00 Det blir fiskdamm och dans kring granen för stora och små. Skojiga lekar och lagom bus blir det också! MEN SNÄLLA Anmäl till Pernilla tel. 302 26 innan den 12 januari så att godispåsarna räcker! VÄLKOMNA!

7 7 Händer på Bygdegår´n Tisdag 12 decemberKl. 18:00 Luciafirande med Mini & Maxi Tisdag 26 decemberKl. 15:00 Annandagsgudstjänst Söndag 31 decemberKl. 19:00 Nyårsvaka i Bygdegår´n Söndag 14 januariKl. 14:00 Julgransplundring Söndag 21 januariKl. 14:00 Bingo 31 DECEMBER KL. 19:00 Traditionsenligt nyårsfirande för medlemmar med! Knytis Knäppis Knuffis Puffis VÄLKOMNA!

8 8 Redaktör & ansvarig utgivare Bygdegår´n & Ordförande UthyrningMedlemsfrågorBarn & Ungdom Leif BengtssonJohan JärlestedtHelena AlfredssonOve LindhPernilla Lind Tel. 0550-300 04Tel. 0550-302 11Tel. 0550-301 40Tel. 0550-302 25Tel. 0550-302 26 byablad@telia.comjohan@bya-lag.sekveggen@telia.comlillkvaggen@bred band.net Pillipill@hotmail. com Sundstorp 6Bygdeg. 302 29Lillkväggen 681 91 KrhmnPostgiro 4737856-7 681 91 Krhmn BAKSIDAN Jag beklagar än en gång! //Go jul i stôger å herresäten! Nu när dä drar ihop sä te julefrid å tocke, ska en fäll försöke spare di värste stôllihetera, så inte redakktöern behövver skämmes fôr möe. Dä ryker fint ur skôrsteen därbôrte å han ha sôm vannlit sota i go ti inna dä va dags å tänne på fôr säsongen. Att han nuförtia eller mä tôrre vepinner å inte möggellurvie surklamper, hjälper fäll te å hålle kanael litte renere än ätter förste vintern deras, sôm dätte hannler ôm. Ja va ute å rodde drag en junimôra, å när ja varva för trejje gången feck ja seen på väg ôpp på take. Han hade vart hos Clas i Sjön å köppt påssä soterutrustning mä rep, viske å lo. Ja höll ijänn litte på årera, såpass att ja såg när han brôtta ner dä ja trott va en skabbi Berguv. När han hade bôrsta å dä värste lurve, visa dä sä att dä va e tocka där vindkråke äller va di kaller en tocken där sôm snurrer iväg röken ätter hur dä blåser. När ja kom på fjärde varve, hade han börja mä själve kanael. Han kasta ner loe mä viska, å hala o drog. När viska kom ôpp så sprätta litte sot ikringen, män dä va jäms ittnô i jämförelse mä va sôm hände när han släppa ner. Ja såg ju va sôm hände därinne i stôga var gång han släppa ner. Kamien va sôm en tocken där rökmaskin di har te artistera när di ska sjunge äller nôtt, ni vet när di haser ikring te juskera i röken för dä ska se bra ut. Dä va bare dä att dä som puffa ut i stôga hanses va inte vitt, nä sotsvart skulle en kunne säjje. – Nu blir dä rent å fint, tjoa han frå take! –Dä tror ja säkert, svara ja, å tänkte tyst; För städe behövs ätter dätte. Han städa i en tre timmer, å va hele tia gla att käringa hanses va bôrtrest å inte kunne träte påen! Åre därpå vira han täjp kring allt sôm övverhuvve tajjet hade mä ellinga å göre inna han börja. Erfarenhetera kan en fäll skaffe sä hur en vell töcker ja, ôm en har tur å ingen får reda pået. Hälser:Observant rapportör//


Ladda ner ppt "1 BYA-LAGs-bladet Årgång 16 2006 Nr 6 December Nästa nr. utkommer V4 Manusstopp 2007-01-14 Tisdag 12 december kl. 18:00."

Liknande presentationer


Google-annonser