Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”"— Presentationens avskrift:

1 Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”
Instruktion i miljövänlig hemstädning Bra städmetoder ger bra resultat, lättare arbete och bättre miljö. Med hjälp av dessa instruktioner kommer du kunna utföra professionell städning.

2 Detta gör vi alltid hos alla kunder!
Har du inte fått dessa instruktioner är det dags att du får dom nu och läser igenom dom noga. Det skiljer sig alltid åt vad vi gör hos varje kund. De flesta kunder vill att vi kastar sopor men inte alla. En del kunder bäddar vi åt, tvättar, viker tvätt och stryker samt tar hand om disken.

3 Innan vi kommer till kunden!
Logga in på TimeWave. Går bra att göra från vår hemsida. Klicka bara på den gröna symbolen längst ner till höger så kommer du direkt till inloggningen. Läs igenom instruktionerna i ditt schema noga för den kunden du skall till INNAN du besöker kunden så du vet exakt vad du skall göra. Om det inte finns instruktioner om att ta hand om bäddning, tvätt och dylikt gör vi inte det utan lägger tiden på städning. Om du är osäker, fråga.

4 När du kommer till kunden
Naturligtvis har vi alltid arbetskläder på oss när vi kommer till kunderna. Innan vi går in till kunden ringer vi på dörren och väntar om kunden är hemma När du kommer till kunden Lås dörren när du kommer in

5 Det första vi gör när vi kommer till en ny kund är att bekanta oss med hemmet och planera städningen. Om inte kunden önskar något annat brukar det vara bra att börja med köket som kunden brukar vilja ha tillgång till om de kommer hem tidigt. Planera ditt arbete Ta fram materialet

6 Fyll på hinken med 3 liter vatten. Börja dammsuga.
Garanterat dammfritt! Med teleskopskaft och borste kommer vi åt att damma nästan överallt. Brukar nå upp till 2,5 meter. Dammet försvinner in i dammsugaren. Med riktigt bra mikrofiber blir det rent utan vatten.

7 Börja dammsuga Använd möbelborsten på följande ytor
Golvlister, taklister Dörrar, dörrfoder, trösklar Fönsterbrädor Element, sladdar På gardinstänger Ventiler Garderobskenor Stolar/ben Trappor/räcken/pinnar På möbler På tvättmaskin/glas Möbelborsten använder vi överallt där vi kommer åt. Möbelborsten använder vi aldrig på köksbord eller köksbänk och den får inte användas där det finns vatten eller fett, det kan vi däremot göra med dammvippan. Använd halva städtiden till dammsugning

8 Börja dammsuga Tänk på detta vid dammsugning
Dammsug alla mattor, dammsug medhårs. Ta ut mindre mattor, skaka, häng upp på vädring. Stora mattor får ligga kvar , dammsug under kanten på med golvmunstycket Ta bort soffkuddar och dammsug under. Dammsug hela soffan Snygga till soffan och kuddar så det ser snyggt ut. Använd halva städtiden till dammsugning

9 Använd dammvippan på rätt sätt.
Bakom element, mellan fönster och fönsterbräda. Under soffor och annat. Blir rent då den innehåller mikofiber och den kan böjas vid behov. Tvättas när det behövs, miljövänligt. Kan med fördel användas på köksbord, stolar, diskbänk och kan fuktas eller användas torr. Möbelborsten använder vi aldrig på köksbord eller köksbänk och den får inte användas där det finns vatten eller fett, det kan vi däremot göra med denna dammvippa.

10 Mircrofiber Med microfiber dukar blir det rent överallt utan nästan några kemikalier

11 Mikrofiber ökar kvaliteten på städningen genom att det blir renare, därför använder vi ej Wettex. Det gör att vi minskar kemikalieförbrukningen och vattenförbrukningen avsevärt och våra kunder får renare hem. Utan vatten Vi har provat och sett att en hel del går att göra rent UTAN vatten, det fungerar. Vi skall använda en speciell mirkofiberduk och göra rent med utan vatten. Den första ni ser på bilden. Vi skall inte längre använda vatten när vi torkar av antika möbler, då vatten skadar dessa. Speciellt gäller det antika möbler och trämöbler.

12 Olika dukar, för olika ändamål
Vi använder 4 olika färger för olika ändamål. Grå, grön, blå och röd

13 Den grå mikrofiberduken använder vi utan vatten/torr till att torka av möbler med. Inget vatten på möbler om det inte behövs för att t.ex. ta bort fläckar, det blir rent ändå med denna duk. När vi torkat möbler går den bra att använda till aluminium och då kan den vara lätt fuktad. Kan med fördel även användas på skinn eller plast. Fungerar även att putsa glas med och är 100% repfri. Möbler och aluminium Om den avvänds som på första bilden finns det 8 sidor att använda, om den viks en gång till kan du använda 16 sidor.

14 Om vi kan göra rent utan vatten och utan kemikalier med gott resultat skall vi göra det. Om det finns fläckar kan det räcka med några droppar vatten för att vi skall få bort dessa. Utan vatten Om vi behöver använda vatten skall vi ha en fuktig trasa och en torr att eftertorka med, då det inte får finnas något vatten kvar som kan skada efter att vi torkat av en yta.

15 Använd vatten från hinken, vrid ur duken ordentligt så den inte är blöt, den skall bara vara lätt fuktig, nästan torr. Nu kan den gröna duken användas till att toka av bord, stolar, diskbänkar, fönsterbänkar, skåpdörrar, dörrar, lister, nästan allt utom möbler. Om det trots allt inte blir rent går det att använda samma såplåsning som vi har till golvet innan det används till golvet. Med vatten/Grön duk Om en fläck eller smuts trots detta inte går bort med vatten eller såplösning går det bra att spraya lite Ajax Kök på duken. Spraya aldrig Ajax direkt på ytan.

16 Till fönster använder vi en också mikrofiberdukar
Till fönster använder vi en också mikrofiberdukar. Vi använder inte fönsterputsmedel. Vi gör rent fönster och speglar med den blå tjockare duken, lätt fuktad med vatten och sedan eftertorkar med den tunna blåa putsduken. Glas/Blå duk Vi skall alltid ha 2 dukar hos alla kunder. En som kan vara fuktig och en torr som vi eftertorkar med. Gäller inte den gråa duken.

17 Badrum-Toalett/Röd duk
Röd duk får ALDRIG användas utanför badrum-toalett eftersom vi då kan sprida bakterier. Vi tokar rent med en fuktig röd duk och eftertorkas med den torra. Översta kanten av toalettstolen gör vi rent med toaborste och eftertorkar med toalettpapper. Badrum-Toalett/Röd duk Tänk på att använda alla sidor av den röda duken. Varje gång du använder en ny sida är det samma sak som du använder en ny duk. Om duken inte är blöt så går smutsen inte igenom till de andra sidorna.

18 Kommer ni ihåg nu vilka dukar vi skall ha och använda till vad?
7 dukar hos varje kund 2 röda till badrum/toalett, 2 blå till fönster, 2 gröna till övrigt och en specialduk till möbler och aluminium.

19 Hur skall dukarna räcka till stora ytor
Hur skall dukarna räcka till stora ytor? 7x8 = 56 sidor x 2 = 112 sidor istället för 112 dukar. 8/16 sidor på varje duk Genom att vika dukarna kan vi använda 8/16 sidor istället för 1. Då räcker duken 8/16 gånger innan vi behöver skölja ur den. En duk kan man på så sätt torka av 8 stora bord med. Vi har testat och det fungerar. Snabbt, effektivt och miljövänligt.

20 Undvik att göra repor Mikrofiber repar inte. Om du tappar den på golvet eller tokar av ytor som har sten eller något vasst föremål i sig kan mikrofiber repa. Tänk på att alltid göra rent den ordentligt så den inte repar om du torkat av sådana ytor med den.

21 Kom ihåg att ta bort fläckar runt dörrhantag, torka av dörrhandtag och ta bort fläckar på väggar. Görs med grön duk. Ta bort fläckar på fönster och speglar samt putsa med blå duk Ta bort fläckar/putsa Använd en lätt fuktad duk och eftertorka med en torr duk. Det behövs inga kemikalier och ytterst lite vatten. Om dukarna är blöta har du använt för mycket vatten och då blir det inte rent utan flammigt och vattnet kan göra skador.

22 Använd röd svamp/duk. Spola först i toaletten, dosera medel i toaletten och vispa med borsten, låt medlet verka i 5 minuter innan du gör rent inne i toaletten. Badrum-toalett Under tenen gör du rent utsidan av toaletten, tvättstället och kranar. Var noga med undersidan på kranarna. Använd svamp om det behövs för att få bort tvålrester. Putsa alltid botten i tvättstället. Kom ihåg att göra rent bakom toaletten.

23 När medlet verkat inne i toaletten blir det lättare att göra rent
När medlet verkat inne i toaletten blir det lättare att göra rent. Var noga med att göra rent i kröken längst ner i toaletten, gnugga ordentligt. Spola, stäng toalettlocket. Badrum-toalett Använd båda sidor på svampen, först den sträva, vänd på svampen och polera/eftertorka. Använd en röd mirkofiberduk om ytterligare eftertorning behövs. Svamp får ej användas på plastytor eller andra ytor i badrum där det finns risk att repor kan uppstå.

24 Hos varje kund finns det 1 eller 2 golvmoppar av mikrofiber
Hos varje kund finns det 1 eller 2 golvmoppar av mikrofiber. Häll en kapsyl såpa i vattnet = 10 milliliter, räcker upp till 5 liter vatten. Använd ALLTID kapsylen annars kommer det bli för mycket såpa i vattnet vilket gör att ytorna blir kladdiga. Torkning av golv Vrid ur moppen ordentligt. Den får inte vara blöt utan bara fuktig. Golvet skall vara torrt efter 2 minuter när du moppat golvet annars har för mycket vatten används. Skölj alltid ur moppen under rinnande vatten innan då stoppar den i hinken igen. Annars blir vattnet smutsigt och du måste byta vatten och hälla i såpa igen.

25 Lär dig knepen Detta gör att kunderna blir nöjda
Ställ tillbaka allt precis där det stod innan Använd den ”magiska kvarten” (15 minuter) till att göra det lilla extra hos kunden Flytta inte undan saker så kunden inte hittar det Lämna post-it lappar med trevliga meddelanden på, varje gång innan du lämnar.

26 Detta får vi inte göra Ställa kemikaliet på träytor eller andra ytor som kan bli skadade Vi får inte använda stålull /Scooch Brigt/vassa svampar städmetoder på ytor som kan skadas, t.ex diskbänkar, kyl/frys, diskmaskiner, mikovågsugn, skåpdörrar. När vi dammar tavlor håller vi i dom så de inte ramlar ner. Vi är försiktiga när vi städar och dammsuger så vi inte stöter till eller skador, lister, hörn eller har ner föremål. Var rädd om dammsugaren. Dra ur kontakten från väggen, dra inte i sladden. Kolla så inte påsen är full eller filter igensatta innan du börjar dammsuga. Dammsug aldrig där det är vått eller aska och spik.

27 Detta får vi inte göra Om ingen är hemma och du arbetar själv är det inte tillåtet att stå på stege eller pall. Vi rör aldrig kundens tv-skärm. Den får kunden göra rent själv Vi flyttar inte på soffor. Kunden får flytta på soffor själv och ställa tillbaka den, då gör vi rent bakom. Vi drar inte fram spis. Vi tar inte bort badkarsfront. Kunden gör det och vi städar bakom/under Vi drar inte saker på t.ex fönsterbänkar då det blir repor. Vi lyfter istället. Inte ta av kundens tillhörigheter utan lov. T.ex frukt, godis, drycker. Inte använda kundens dator, telefon eller annat

28 Om en skada uppstår hos en kund skall du utan fördröjning
Skada hos kund Kontakta kontoret så vi direkt kan meddela kunden direkt. Skriv en post-it lapp till kunden och be om ursäkt

29 Mikrofiber svampar Har 2 sidor. En för rengöring och en för polering.
Kan användas på toalett, tvättställ, kakel, spishällar och diskbänkar. Använd baksidan för att polera, eftertoka med. Tar bort avlagringar och fett utan kemikalier. Används inte på plast och med försiktighet på aluminium då skador kan uppstå. Kan tvättas i 40 grader.

30 Strykning/Vikning av tvätt
Hos en del kunder igår strykning, därför måste vi kunna det Strykning/Vikning av tvätt 10 skjortor i timmen är ungefär vad vi hinner om det är skjortor som skall strykas. Tänk på att hänga upp snyggt efter strykningen. Var försiktig så inte skador uppstår. Var noga med att stänga av och ställa på rätt ställe.

31 Strykning/Vikning av tvätt
Hos en del kunder igår strykning, därför måste vi kunna det Strykning/Vikning av tvätt Värm upp strykjärnet till rätt temperatur. Prova på strykbrädan innan strykning så inte kläder blir brända. Börja med att rätta till krage om det är skjortor som skall strykas.

32 Beställs genom hemsidan. www.stadpulsen.se/produktbeställning Logga in
Material Beställ i god tid INNAN det är slut. När du ser att det är en 3:e del kvar är det dags att beställa. Du skall alltid ha en rakbladsskrapa, aluminiumrent, hällrent och ugnsrent med dig i din personliga utrustning samt penna och post-it block.

33 ”Bäst på städning, städa lätt, städa rätt
Innan vi lämnar bostaden kontrollerar vi att alla dörrar och fönster är stängda och låsta. Sätt på larm om det står i instruktionerna. Kolla så att det är ordentligt låst innan du går. Sopor får aldrig lämnas utomhus. Om du inte hittar soprum är det bättre att ställa dom i hallen.

34 ”Bäst på städning, städa lätt, städa rätt
Om du följer dessa städmetoder kommer våra kunder garanterat att bli nöjda med din städning och du kan känna dig stolt över ditt arbete. ”Consider it done”


Ladda ner ppt "Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”"

Liknande presentationer


Google-annonser