Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick."— Presentationens avskrift:

1 STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick inte mycket pengar och de fick bara ett rum för hela familjen.Barnen jobbade också med sina föräldrar. Några barn fick inte gå i skolan. De fick bara 200 kronor per år och de kunde inte köpa allt som de behövde. Det var vanligt att statarfamiljer flyttade ofta till södra Sverige för att hitta ett annat jobb. Några tjejer fick jobba med att mjölka kor och för att tjäna mer pengar. I södra Sverige måste statarna göra ettåriga kontakt för att få jobb.Statarna fick mest delen av sin lön ett kontant belopp in natura förut de fick de naturförmår som mat,bostad och lite kläder. Statarsystem var mycket lönsamt för de svenska godsägarna ,det avskaffades inte förrän 1945.

2 JOBB I FABRIKER OCH STATARNA
De som var rika hade jordbruk ,skog ,ett stor hus och mark. Men statarna fick jobba hos de och fick inte semester. De jobbade timmar alla dagar, barnen också jobbade med sina föreldrar. Många människor jobbade också i fabrikerna. Barnen jobbade också i fabrikarna men sen på 1881 kom en lag som förbjöd barnen jobba under 12 år.

3 MÄNNISKOR FRÅN FABRIKEN
De är människor från fabriken som jobbar där.

4 BILDER

5 Män jobbar med jordbruk.

6 Män som mjölkar kor

7 Människor som jobbar med jordbruk.

8 Författare Habibe och Nuur   

9


Ladda ner ppt "STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick."

Liknande presentationer


Google-annonser