Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Första världskriget 1914 - 1918.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Första världskriget 1914 - 1918."— Presentationens avskrift:

1 Första världskriget 1914 - 1918

2 Mycket talade för fred! Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Och post. Som ett led för att säkerställa freden lät sig kungasläkten i Europa gifta sig med varandra.

3 Ändrade maktförhållanden
Frankrike förlorade rollen som det styrande landet i Europa Tyskland växer ekonomiskt och befolkningsmässigt Det blir en maktförskjutning i Europa från Frankrike till Tyskland

4 Industrialiseringen Skälet till Tysklands utveckling ekonomsikt och deras befolkningstillväxt är den enorma utveckling som industrialiseringen förde med sig. Tyskland hade stora tillgångar av stål och kol.  Tyskland bygger upp en imponerande armé och en stor flotta.

5 Nationalismen Eftersom att Tysklands utveckling var så stor och snabb, genom industrialiseringen, så växte befolkningens tilltro till sitt land. Man började försköna sitt land och en fosterlandskärlek växte fram. Man menade att Tyskland borde ha ett land som speglade deras stora befolkning  större land.

6 Nationalismen Nationalismen var stark även i många andra länder. (Danmark och Frankrike) Frankrike var förnedrat av och rädda för Tyskland eftersom att Tyskland hade gått om dem ekonomiskt. Samt den förödmjukande förlusten 1871 Tyskarna menade att de tagit över Frankrikes roll som ledande stormakt i Europa.

7 STÅL Tillgångarna på stål började minska i Tyskland.
Frankrike hade stora tillgångar på järnmalm. Frankrike vill inte sälja järnmalm till Tyskland eftersom att de var oroliga att Tyskland skulle få ännu större makt i Europa.

8 Stormakterna i Europa Byggde upp sin styrka genom industrialiseringen och genom kolonier. Storbritannien: Den starkaste nationen, men brydde sig mest om sina kolonier.

9 Stormakterna Tyskland: Främsta målsättningen var att behålla landets gränser som de var efter kriget mot Frankrike (1871) Frankrike: Var förnedrat efter att förlorat kriget mot Tyskland (1871) och för att de förlorat rollen som den ledandenationen i Europa.

10 Allianser De stora länderna i Europa bildade allianser med varandra.
Syftet med allianserna var att garantera ländernas säkerhet Blir du anfallen så skyddar jag dig…Blir jag anfallen skyddar du mig…

11 De allianser som bildades var:
Dessa allianser grundades i rädslan och oron över att bli anfallen av ett annat land i Europa. Man trodde att Allianserna skulle skapa ett skydd som hindrade krig att bryta ut. De allianser som bildades var:

12 Ententen Bestod av tre länder STORBRITTANIEN FRANKRIKE RYSSLAND
Allianser Ententen Bestod av tre länder STORBRITTANIEN FRANKRIKE RYSSLAND

13 Bestod också av tre länder
Allianser Trippelalliansen Bestod också av tre länder TYSKA IMPERIET ÖSTERRIKE UNGERN ITALIEN

14 Allianser Karta

15 Tyskland känner sig hotat av Ententen
Allianser Tyskland känner sig hotat av Ententen

16 MEN

17 KRIGSPLANERING Tyskland ville till varje pris undvika att slåss på två fronter. Om Tyskland kom i krig med någon av staterna i ententen så skulle det bli krig på minst två fronter.

18 Tyskland hade en plan: Att snabbt besegra Frankrike.
Därefter ta Ryssland.

19 Idén kom sig av tanken att Ryssland skulle behöva lång tid för att mobilisera sina styrkor.
Då skulle Tyskland kunna koncentrera sig på att först besegra Frankrike och därefter möta Ryssland. Eftersom att Frankrike hade bra försvar mot tyska gränsen beslöt sig Tyskland för att ett eventuellt anfall skulle gå igenom det neutrala Belgien.

20 Spänningen växer Mellan stormakterna

21 Gnistan som tände en världsbrand
Den utlösande faktorn Gnistan som tände en världsbrand Skotten i Sarajevo

22 Österrike-Ungerns Kronprins är på Stadsbesök i Sarajevo.
Den utlösande faktorn Österrike-Ungerns Kronprins är på Stadsbesök i Sarajevo.

23 Han blir skjuten av en Serbisk nationalist
Den utlösande faktorn Han blir skjuten av en Serbisk nationalist

24 Serbien har räknat med att attentatet skulle leda till krig mellan Serbien och Österrike-Ungern.
Serbien visste att de skulle få stöd av Ryssland. De visste också att de skulle vinna kriget.

25 Men varför leder detta fram till ett Världskrig?

26 Det Osmanska riket hade krympt (Turkiet)
Genom det hade det bildats en mängd nya stater på Balkanhalvön (Rumänien, Serbien, Grekland och Bulgarien). Många grupper hoppades på att de skulle få egna stater och kunna bryta sig loss från t.ex Ryssland eller från Österrike-Ungern.

27 Det vill säga Både Ryssland och Österrike-Ungern hade stora intressen i Balkan-halvön.

28 Österrike-Ungerns intresse i Balkanhalvön
Bosnien Hercegovina hotade att bryta sig loss. Ö-U trodde att de skulle få hjälp av Serberna.

29 Rysslands intresse i Balkan-halvön.
Ville beskydda Serberna (de hade samma religion, Ortodoxa kyrkan) Ville säkerställa en säker väg genom Bosporen (mellan Svarta havet och Medelhavet) för att trygga försäljningen av sina jordbruksvaror.

30 Efter skotten Ö-U vill sätta stopp för nationalisterna i Serbien.
Serbien får en lista med hårda krav b.la. Att det skulle bli en rättegång som Ö-U höll i. Serbien ville undvika krig men kunde inte gå med på kraven.

31

32 Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien

33 Nu ser vi resultatet av allianserna
Ryssland måste hjälpa Serbien Tyskland måste hjälpa Ö-U

34 Vad händer i Ryssland? Tsaren förstår vad som är på väg att ske, men vill ändå hjälpa Serbien. Tsaren försöker att endast mobilisera en liten del av armén, men det går inte p.g.a. den organisation som fanns då. Antingen måste han kalla in alla soldater eller inga alls. Alla soldater kallas in.

35 Vad händer i Tyskland? Kejsaren försöker också hindra utvecklingen.
Detta för att den går inte i den riktning som deras krigsplaner är utstakade. Tyskland skulle ju behöva rikta ett anfall mot Frankrike innan de kan anfalla Ryssland. Kejsaren ville nu börja med att anfalla Ryssland men hans rådgivare sa nej. Anfaller därför Frankrike.

36 Svarta Veckan 28 juli Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien. Ryssland förbereder sin armé för krig. 29 juli Ryska tsaren försöker avbryta mobiliseringen, en omöjlighet 1 augusti Tyskland förklarar krig mot Ryssland. Frankrike ställer upp på Rysslands sida. Frankrike mobiliserar sina armér.

37 3 augusti Tyskland förklarar krig mot Frankrike.
4 Augusti. Tyska trupper går in i Belgien. Eftersom att Tyskland går in i ett neutralt land förklarar Storbritannien krig mot Tyskland eftersom att Tyskland kränkt Belgiens neutralitet.

38 KRIG!

39 Vi är hemma senast till Jul!
Men det stämde inte riktigt…

40 Bild på soldater

41 Vapen Genom den tekniska utvecklingen som skett tack vare industrialiseringen så utvecklades även de vapen som användes i fält. Det var tre nya vapen system som var särskilt viktiga

42 Kulspruta

43 Stridsgas

44 Eldkastare

45 Dessvärre var det mycket som inte hade utvecklats i samma hastighet.
Kommunikation Skydd Transport Stridstekniken

46

47 Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget

48 Västfronten

49 Tyskland mot dess fiender i Västeuropa.
Västfronten Tyskland mot dess fiender i Västeuropa. Arméerna grävde ner sig i skyttegravar. Ingen armé besegrade någon annan. Ungefär samma linje i 4 år. Fanns under hela 1VK

50 Östfronten Tyskland och fienderna österut (Ryssland)
Ryssland tränger igenom den tyska fronten. Men Rysslands krigslycka vänder och Tyskland får övertag. 1917 blir det Revolution i Ryssland. De nya ledarna vill ha en snabb fred med Tyskland. Vapenstillestånd 1918

51 Fredsavtalet gav Tyskland mycket. B.la. flera stora städer.

52 Ubåtskriget Storbrittanninen och Frankrike kan inte vinna över Tyskland på västfronten. Beslutar sig för att stoppa alla fartyg som har något med Tyskland att göra. Tyskland börjar då med hjälp av u-båtar att torpedera alla fartyg som skulle till Storbritannien.

53

54 USA Ger USA ett skäl till att gå med i kriget. De skepp som sänks av tyska ubåtar är även amerikanska. Men det finns även ett annat skäl till varför USA går med i kriget. PENGAR. USA har lånat ut mycket pengar till Frankrike och England. Om dessa nationer försvinner så försvinner även möjligheten att få tillbaks pengarna.

55 Krigsslutet Tyskarna gör en sista kraftansträngning på västfronten
Denna misslyckas Tyskland ber om vapenstillestånd 1918 Vid eldupphör går många soldater och hälsar på sina forna fiender. Byter kanske souvenirer eller bjuder på en cigarett.

56 Vad blev resultatet av krigsslutet?
Versaillesfördraget Ny Europa karta Olösta tvister Nationernas Förbund

57 Versaillesfördraget Skrevs under 1919
Det gav Tyskland skulden för 1VK, utpekades som angripare Tyskland skulle betala ett stort krigsskadestånd

58 MEN Fördraget stöddes inte av USA och genom det inte heller av Storbritannien. Detta för att Frankrike var för hårda mot Tyskland och gav dem hela skulden för kriget. Det betyder att Frankrike blev det land som ensamt skulle se till att Tyskland följde fördraget.

59 Ny Europa karta

60 Olösta tvister Många nya stater bildades
Men staterna var inte homogena. Det fanns minoriteter av folkslag inom olika länder. Frankrike fortsatte att vara på Tyskland. Tvingade dem att skriva på ett nytt fördrag. Tyskland gick motvilligt med på detta. Under förutsättning att den västra gränsen skulle bli orörd.

61 Nationernas Förbund Bildades 1920 En internationell fredsorganisation
Ett försök att skapa en organisation som skulle ge alla länder en röst i världen. Idén om att kolonierna skulle bli självständig väcktes här. Ett försök att skapa en värld med färre konflikter.


Ladda ner ppt "Första världskriget 1914 - 1918."

Liknande presentationer


Google-annonser