Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dinosaurier Urtidsdjur.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dinosaurier Urtidsdjur."— Presentationens avskrift:

1 Dinosaurier Urtidsdjur

2 Dinosaurier Dinosaurie betyder "skräcködla", och några var verkligen skräckinjagande, till exempel det 13 meter långa rovdjuret Tyrannosaurus. Men de flesta dinosaurier var fredliga växtätare, till exempel den allra största, den 18 meter långa och 75 ton tunga Brachiosaurus. Dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan.

3 Den vanligaste åsikten är att det berodde på att en stor meteorit eller annan himlakropp slog ner på jorden och åstadkom en enorm naturkatastrof. Nutidens fåglar härstammar direkt från dinosaurierna

4 dinosaurier kallas en grupp djur som levde på jorden för mycket länge sedan. De hade sin storhetstid för omkring 100–150 miljoner år sedan. (Människan och hennes närmaste förfäder har funnits i bara drygt 2 miljoner år.) Flera kända dinosaurier är de största landlevande djur som någonsin funnits. Några få dinosaurier var under en meter, men de flesta var stora eller mycket stora.

5 Iguanodon Iguanodon kallas den här dinosaurien. Den levde för ungefär 130 miljoner år sedan. Den kunde bli upp till 9 meter lång, 5 meter hög och 4,5 ton tung. Den levde av växter.

6 Iguanodon Det har man kunnat se genom att titta på dess tänder. De är typiska för en växtätare; stora, platta och sågtandade. Med hjälp av dem kunde Iguanodon mala sönder sega växtdelar. Den hade också en tagg på tummen. Den kunde användas till försvar eller för att dra ner kvistar till munnen. Man tror att Iguanodon levde i stora hjordar. Man har nämligen hittat flera fynd av grupper med förstenade skelett.

7 Tyrannosaurus Rex Tyrannosaurus rex är kanske den mest välkända av alla dinosaurier. Den levde för ungefär 70 till 65 miljoner år sedan. Den kunde bli upp till 12 meter lång, 5 meter hög och 7 ton tung. Den var ett rovdjur med breda käftar och mycket vassa tänder.

8 Tyrannosaurus Rex Tänderna kunde bli upp till 18 centimeter långa. De var anpassade till att slita sönder kött. Man tror att Tyrannosaurus åt både växtätande dinosaurier och mindre rovdinosaurier. Kanske stal den också byten från andra och åt as (redan döda djur). Om man tittar på skelettet kan man se att den var en mycket snabb löpare. Det var en bra egenskap om man skulle springa ifatt flyende bytesdjur.

9 Tyrannosaurus Rex Det som är så konstigt med Tyrannosaurus är att den hade väldigt korta armar. De var faktiskt så korta att de inte kan ha nått upp till munnen. Ingen har kunnat gissa hur armarna användes. Med sin längd och sina vassa tänder måste den ha varit en skrämmande syn. Kanske skall man vara glad över att den dog ut för 65 miljoner år sedan. Det skulle inte vara roligt att möta en sådan där i skogen!

10 Apatosaurus Den här sortens dinosaurie kallas Apatosaurus och kunde bli upp till 4,5 meter hög och 21 meter lång. Den kunde väga upp till 30 ton. Trots att den var så stor levde den på växter. Förut trodde man att den betade löv i trädtopparna, ungefär som giraffer. Men när man studerade fossila skelett (förstenade och mycket gamla skelett) upptäckte man att den inte kunde lyfta halsen så högt. Därför tror man nu att Apatosaurus istället betade från lägre buskar och träd. Ett annat namn på Apatosaurus är Brontosaurus.

11 Vid samma tid, i slutet av krita, levde också Stegosaurus, som är känd för sina trekantiga hornplattor på ryggen. Det var den första stora dinosaurien i den andra huvudgruppen, fågelhöftade dinosaurier. De var alla växtätare. Under perioden krita, för omkring 120 miljoner år sedan, dyker det upp nya typer, bland andra det fruktansvärda rovdjuret Tyrannosaurus och den fågelhöftade växtätaren Triceratops, som är känd för sin halssköld och sina tre stora horn på huvudet

12 Den här behornade dinosaurien kallas Triceratops
Den här behornade dinosaurien kallas Triceratops. Den levde för ungefär 74 till 65 miljoner år sedan. Den kunde bli upp till 9 meter lång, 2,2 meter hög och mellan 6 och 8 ton tung. Den levde av växter. Den hade tre horn på huvudet och en tjock krage runt nacken. Man tror att det var för att försvara sig mot större köttätande dinosaurier. Huvudet var väldigt tungt, och därför hade Triceratops väldigt kraftiga framben som kunde bära upp det.

13 Mosasaurus Så här såg en mosasaurus ut. Den levde för ungefär 100 till 65 miljoner år sedan. Den levde i havet. Den var ett rovdjur som främst levde på fisk och bläckfisk. Den kunde bli mer än 10 meter lång. Man tror att den simmade med slingrande rörelser och styrde med sina förlängda fötter, ungefär som en säl. Det har man kunnat gissa sig till genom att studera dess kroppsform. Rester av mosasaurier har hittats i Skåne.

14 Den sista tiden, för 65 miljoner år sedan, var det mest mindre dinosaurier kvar, bland andra rovdjuret Deinonychus. Det intressanta med den är att den har skelett som en fågel. Den är därmed ett starkt bevis för att fåglarna härstammar direkt från dinosaurierna.

15 Varför dog de ut? Livet på jorden har flera gånger drabbats av massutdöenden. Övergången mellan perioderna krita och tertiär var ett sådant fall. Mängder av olika djur dog ut, inte bara dinosaurier. Dinosaurierna hade redan börjat minska. Till exempel hade de allra största varit försvunna i flera tiotal miljoner år. Det är sannolikt att en stor meteorit eller annan himlakropp kolliderade med jorden vid den här tiden. Kollisionen utlöste i så fall en enorm naturkatastrof. Man kan tänka sig att stoft förmörkade himlen under mycket lång tid och ändrade klimatet till det sämre och därmed också naturförhållandena. Denna händelse kan ha satt definitiv punkt för dinosauriernas tid på jorden.

16 Efter dinosaurierna tog däggdjuren så småningom över
Efter dinosaurierna tog däggdjuren så småningom över. De fanns redan på dinosauriernas tid, men då var de små och helt undanträngda av dinosaurierna. Däggdjuren kan inte ha åstadkommit deras utdöende. Däremot tycks de ha klarat naturkatastrofen bättre.

17

18 Tidsmaskinen En dag när jag skulle gå ut till garaget och greja med min cykel så såg jag något underligt. I garaget stod det en tidsmaskin och jag blev jätte förvånad. Jag tänkte för mig själv: Hinner jag testa den en liten stund för mamma och pappa kommer ju hem sent ikväll? I tidsmaskinen fanns det många knappar. Och utan att veta vart man kom så tryckte jag på en blå knapp och hela tidsmaskinen började skaka. Efter en liten stund så slutade den att skaka och stannade. På displayen stod det att jag hade kommit år bakåt i tiden. Det första jag undrade var ifall jag var ensam här eller om det fanns några andra djur eller människor.... Fortsätt berättelsen


Ladda ner ppt "Dinosaurier Urtidsdjur."

Liknande presentationer


Google-annonser