Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Missionskyrkans program Utdelare av Byanytts novembernummer är!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Missionskyrkans program Utdelare av Byanytts novembernummer är!"— Presentationens avskrift:

1 Missionskyrkans program Utdelare av Byanytts novembernummer är!
Oktober 2008 Manus och Prylannonser till BYANYTT skickas via e-post till mig eller läggs i min blå brevlåda vid korsningen till Storklinten. Manusstopp för BYANYTT är den 25:e varje månad! Redaktör: Maria Sundén Telefon: E-post: Tipset på torsdagar! Finns intresse att tippa på travhästar tillsammans även denna höst/vinter? Intresserade anmäler sig till Leif B. 40150 Dialektgruppen träffas den 1/10 15/10 (under kulturrallyveckan) 29/10 kl Barngrupp / ”Öppna” Tisdagar mellan kl träffas vi som är hemma med barn och umgås under lättsamma former. Vi äter medhavd lunch och fikar tillsammans. Barnen leker, ritar och sist sjunger vi barnvisor Välkomna! Plats: Missionskyrkan i Svartlå Nummer 5 till Svartlå 2008! Grattis Annika Winroth & Robert Eriksson till gossen! Född: 26/9 2008 3060 g och 52.5 cm Syskon: Amanda och Johan Tänkvärt… Så här efter söndagens friska vindar över Svartlå har vi i SSEK:s marknadsföringsgrupp kommit fram till följande: ”Borde det inte finnas en till arbetsgrupp i Svartlå som jobbar med att utreda möjligheterna att utnyttja vindens kraft för att försörja byn med elektricitet? Tänk vilket dragplåster för inflyttningen av nya bybor till Svartlå…” Filadelfia Oktober 2008 Onsdag 1/10 kl Lars Hörnberg med ungdomar från Rumänien (Bredåker Filadelfia) Söndag 5/10 kl Församlingsmöte (Bredåker Filadelfia) Söndag 12/10 kl Kvällssmöte (Svartlå Filadelfia) Söndag 19/10 kl Kvällssmöte (Degerbäcken Filadelfia) Söndag 26/10 kl Kvällssmöte (Svartlå Filadelfia) Missionskyrkans program Oktober 2008 Lördagen den 11 oktober kl Orgelkonsert i Missionskyrkan. (Se information om Bodens kommuns kulturrally) Söndagar kl utom 26/10. Söndagsskola. Söndagen 26 oktober kl Familjegudstjänst där barnen sjunger. Temat är Änglar i sånger, bibelord och dikter m.m. Det blir också en liten änglautställning och servering. (Obs! Ingen söndagsskola denna dag) Utdelare av Byanytts novembernummer är! Dialektgruppen

2 Kontaktpersoner Nornan: Uthyrning av lägenheter:
Byaföreningen informerar Ordförande har ordet: Hösten har kommit, och vår älvdal är vackrare än någonsin, med hela sin färgskala, från ljust gult till knallrött. Allt mot bakgrund av barrskogens mörkgröna. En fröjd för en fotograferande amatör! Sedan sist har följande hänt… -Ordförande har varit på konstituerande möte för ”Spira Fyrkanten” (De som läst Norrbottenskuriren i veckan har kanske noterat att jag fått chansen att recensera träffen.) Noteras bör, att vi var enda närvarande by från Edeforsbygden. Det blir spännande att träffa Edeforsrådet nästa gång! Nu går i varje fall Leader-projektet vidare… (En slutsats jag också har kunnat dra av Kurirens besök, är att vår hemsidan läses även utanför bygden!) -I veckan som var råkade Nornan ut för vattenläckage i köket till samlingslokalen, något som jag litar på att Gårdsrådet nu har fixat till. -Vid senaste styrelsemöte diskuterade vi några saker som jag vill att ni alla tänker på:  1. Föreningens budget är fortsatt ansträngd! En bidragande orsak till detta är att alla inte har betalat sin medlemsavgift. Utan pengar -inga arrangemang i Byaföreningens regi! Måste vi höja hyrorna ytterligare? Det  finns även en outhyrd 1-rummare i Nornan, så om ni känner någon som söker bostad, tipsa om den!  2. Den gräsklippningslista som Yngve J. så förtjänstfullt ställde samman i våras, tycks tyvärr ha fallit i glömska när turen kom till en själv! Det betyder att Rune och Joel frivilligt har dragit stora delar av lasset i år! – Så kan vi inte ha det! Vi måste hitta en annan lösning! Kanske någon som åtar sig klippningen mot ersättning? Detta skulle dock ytterligare belasta föreningens ekonomi. Förslag mottages!  Med vänlig hälsning Bosse J. Kontaktpersoner Nornan: Akuta frågor: Leif Bergdahl tfn: Uthyrning av lägenheter:  Ingemar Karlsson tfn: Ansvarig för nycklar: Bo Jakobsson tfn: Medlemskap 2008: 50 kronor för enskild medlem 100 kronor för hel familj Bankgiro nr:

3 Yngves Hörna ”Farbro Sundholm” / Yngve J.
Här berättar Yngve Jansson om människor, hus och företeelser från Svartlå med omnejd från förr i tiden. ”Farbro Sundholm” Han var född den 12 juni 1894, i väglöst land, i Rappo, några km från Näsberg, i norra delen av f.d. Edefors kommun. Johan Alfred Sundholm som han hette, träffade Hildur Strömberg från Havsträsk, som troligen var på besök hos sin syster Selma. Denna var hushållerska i Näsberg. Efter giftermålet flyttade de och bodde en tid på Hälludden, sedan bodde de i Gransjö, och därefter en tid i Rappo. Ett småbruk styckades ut på Brattbergs domäner i Svartlå. Här byggde ”Farbro Sundholm” hus och ladugård och hit flyttade de 1936. Han körde timmer med häst under vintrarna och skötte sitt jordbruk och hjälpte även andra småbrukare med slåtterarbete. Han var också en ivrig älgjägare och höll på med jakt fram till ”ålderns höst”. Min kusin berättade nyligen, att han var med i deras jaktlag på ”gamla dar”. ”Farbro Sundholm” var även intresserad av skytte och var med i hemvärnet under lång tid. Jag minns honom då han kom cyklande förbi oss iklädd uniform med bössan över axeln på väg till hemvärnsövning. Hästar hörde till hans stora intresse. Under en tid hade han en ”kronmärr”. Denna märr var väldigt rädd för bilar, trots att det inte fanns så många bilar på vägen vid den tiden. Det var ett stort besvär att framföra märren på vägen, så fort ”Farbro Sundholm” hörde en bil, skyndade han fram till märrens huvud. Där stod han och höll i grimman medan bilarna körde förbi. Många gånger stegrade märren och han hade mycket svårt att kunna hålla henne stilla. Vid ett tillfälle hade han med slåttermaskin slagit ut ängarna hos oss och lämnat märren framför trappan. Martin Fredriksson hyrde övre våningen i vårt hus, han kom vid det tillfället hem från skogen. I ryggsäcken hade han satt ner sin timmersvans. En solkatt bildades, den skrämde märren och hon skenade iväg med slåttermaskinen efter sig över ett djupt dike. Där gick skaklarna av och det flög delar från maskinen åt alla väderstreck. Förtvivlad kom ”Farbro Sundholm” ut och sprang ”ptrooande” efter märren, som vände och kom tillbaka, så han fick fast henne. Jag har frågat mig vad som var kvar av slåttermaskinen. Men som alltid i denna by, kunde man fara till Joel Fahlman för att repa sina trasiga maskiner. Vid ett tillfälle hade han slagit med lie och slagit sönder ett jordgetingbo. Hans ansikte och armar var uppsvullna, ögonen igenmurade så han såg inget. Min mor kom på besök till dem och frågade: ”Huri jere ve n Alfred”, varpå Hildur svarar. ”Hån ligg din ini kåmarn o ojjäs”. Alfred Sundholm Alfred`s kronmärr / Yngve J.

4 /Yngve Schackintresserad? www.svartla.nu
Hildur och Alfred fick fyra söner och en dotter. I slutet på 1940-talet köpte sönerna en traktor, en David Brown Cropmaster. För det mesta vevade de igång traktorn. ”F S” hade aldrig kört traktorn tidigare, men när sönerna var borta tänkte han pröva den en dag. Den stod parkerad mot ladugårdsväggen med veven lämnad i. Han tog tag i veven och drog den runt varpå traktorn startade, men ”F S” hade inte lagt ur växeln så traktorn åkte fram tryckte honom mot väggen. Hur han kom lös har ingen berättat för mig, men hur han såg ut efteråt, vet de som såg honom, Han var blåslagen över hela kroppen. Ännu en gång låg han där i kammaren och kved och hade ont i hela sin kropp. De lämnar ”Gammelstället” 1947, som yngste sonen Per övertar. De köper ”Nyhem” av ”Kolkodd-Hjalmar”. Ägare av Nyhem blir näst äldste sonen Harry. Per köper sedermera Oskar Mattssons hemman. Hildur och Alfred bor kvar på Nyhem fram till De flyttar sedan till Handlar Petterssons lilla stuga, bor där till Därefter flyttar de till Pensionärshemmet i Svartlå . De sista åren av sin levnad bor de på Edestrand i Harads. Alfred avlider 1983 och Hildur 1979. Den äldste sonen Alf lämnar tidigt bygden och flyttar till Österforse i Ångermanland. Där träffar han ”Britti”, Anna-Britta, de gifter sig och får 4 barn, Sune, Anette, Carina och Mona. Alf avlider 1991 Harry som jag tidigare nämnt, gifter sig med Göta Andersson från Bovallen, de får en son, Jan. De säljer hemmanet till Rune Karlsson Flyttar upp till byn, köper huset av Adolf Engfors. Harry avlider Göta flyttar till Boden Tredje sonen Östen hittar sin hustru Ragnhild Öhrvall i Långsjön och övertar Ragnhilds hemgård. De får en dotter, Majvor. Östen avlider 1993 Ragnhild flyttar då till Edestrand och avlider 1995. Dottern Belina hittar sin levnadskamrat, Ebbe Mattsson från S:a Bredåker. De bor i Heden under många år, men flyttar till en lägenhet i Boden De får en dotter och en son: Inger och Ove. Ebbe avlider 2007. Yngste sonen Per träffar May Lundholm från Degerbäcken. De får två söner och en dotter, Mats, Åsa och Mikael. May avlider Per gifter om sig med Monica, de får 3 söner. Dan, Magnus och Mårten . Per flyttar med sin familj till Mellerud i Dalsland Ingen av ”Farbro Sundholms” ättlingar bor kvar i Svartlå. /Yngve David Brown Cropmaster Schackintresserad? "Tänk att inte en enda person av alla i Svartlå spelar schack. Det är konstigt. Ni kanske bara inte vill vara med i en schackklubb? Tyvärr är det ju inte lönt att starta upp en förening där det bara är familjemedlemmar med, så om ingen hör av sig till mig inom en månad så fortsätter vi att spela för oss själva här hemma istället. Kom ihåg att kunskap om spelet egentligen inte behövs, bara nyfikenhet. Och att åldern inte har någon betydelse. Med vänlig hälsning Jennie Nilede Nu är det möjligt att annonsera ut sitt hus via vår hemsida Givetvis går det även att sätta in en annons: ”Hus sökes i Svartlå med omnejd” Kontakta Jennie

5 Detta händer i ”Tankeborgen Svartlå Fria” under oktober månad
Det är dax att det ska gå att klicka på de kategorier som finns på hemsidan: Vår webmaster Jennie behöver hjälp att fylla i några luckor under rubriken: "Om Svartlå” Det som behövs är följande: 1) Aktuell information om byns invånarantal i olika åldersgrupper t.ex. och hur många hushåll det finns och lite sånt. 2) Vilka aktiviteter pågår varje vecka t.ex.? Gymnastik, syjunta, bagarstugebak med mera? Bidra gärna med trevliga bilder från dessa aktiviteter. 3) Sammanfattning av byns historia, som det ju finns så mycket info om. När grundlades byn, när fanns ångbåtsstationen osv. Snälla någon som kan skriva ihop en text! 4) Information om den flora som finns runt Svartlå med omnejd, både de vanliga växterna och de ovanliga. En lista räcker, men det är klart roligt med mer info om vissa växter om man kan 5) Information om den fauna som finns runt Svartlå, både de vanliga djuren och de ovanliga. En lista räcker, men det är klart roligt med mer info om vissa djur om man kan 6) Hus till salu. Hur många är det och vilka? Titta in på hemsidan och se om det finns något som ni kan bidra med i text och bild! Nyhet i Byanytt: Tankeborgen Svartlå Fria får en egen plats för information till elever, föräldrar och övriga bybor… Detta händer i ”Tankeborgen Svartlå Fria” under oktober månad 4/10 Städ- och fixardag inne och ute. Start kl Försäljning av hamburgare. Behållningen går till inköp av gymnastikmatta! 7/10 Skolans föräldramöte 18.30 12/10 Konstcafé Eleverna säljer fika i samband med en konstutställning ( se Kulturrallyveckan) 15/10 Fotografering av barnen i skolan och förskolan. 19/10 Fredsfest (se Kulturrallyveckan) Anmälan till middag senast torsdag 16/10 tel eller 40093 Pris middag vuxna 60:- och barn 30:- 22/10 Skolaffären öppen – Välkommen att köpa paj, sallad, kakor och hantverk. 23/10 Förskolans föräldramöte 18.30 Däck och fälgar säljes! Fyra aluminiumfälgar bultcirkel 4/108 med nya vinterdäck 15” Michelin X-Ice. Pris: 4000kr Ring Hanna! Dubbelsäng säljes! 180cm bred. Använd i 1år. Mahogny och smide inklusive 2 sängbord. Pris: 3200kr Ring Hanna! Köpes! Stora Kaninburar (inne/ute), vattenflaskor och matskålar i porslin samt övriga kanintillbehör! I gott skick! Ring Maria! 40070 Var är husse och matte? Och var är hunden? Upphittat: HUNDKOPPEL i skogen. Återfås mot beskrivning Tel

6 Kulturrally i Bodens kommun -Aktiviteter i Svartlå
Lördag–Söndag 11/10–12/10 kl –14.00 Konstutställning Lokal: Svartlå skola Konstnären och hemmasonen Ricky Sandberg ställer ut målningar och berättar. Konstcafé Söndag 12/10 kl –14.00 (Tankeborgen -Svartlå Fria, Svartlå-Sandträsk Ekonomiska förening) Lördag 11/10 kl.14.00 Orgelkonsert och musikcafé Lokal: Missionskyrkan Konsertorganist Stefan Lönnquist från Kronoby i Österbotten, Finland, ger orgelkonsert, även solosång ackompanjerad av Andreas Markström Insamling till Världens barn (Svartlå Missionsförsamling) Onsdag 15/10 kl – 20.00 Dialektträff Lokal: Byalokalen Nornan Kom och prata och sjung på Överlulebondska! Dragspelsmusik och kaffeservering (Svartlå dialektgrupp och Grus i bälgen) Fredag 17/10 kl – 20.30 Knappafton Susanne N. Sondell visar och berättar om sin knappsamling. Du får höra en del om knappens historia och dess utbredning i världen, hur man samlar och bedömer knappars ålder, material och värde. Ta gärna med din knappburk så kan vi göra en genomgång av den i mån av tid! Kaffeservering (Svartlå dialektgrupp) Söndag 19/10 kl Fredsfest Skolbarnen bjuder på sång och musik, Rockföreningen underhåller Försäljning och lotteri. Nepalesisk middag Behållningen går till Projekt Nepal (Tankeborgen –Svartlå Fria och Svartlå Rockförening)

7 Ett brev bara till kvinnor och tjejer: Hej!
Jag är nyinflyttad i denna ljuvliga och underbara bygd. Vi stortrivs här! Vi promenerar ofta omkring och tittar på alla vackra vyer, hus och bondgårdar. Men så tyst och stilla det är! Man ser nästan inga människor. Och ingen naturlig mötesplats för kvinnor finns! Eftersom jag jobbat för och med kvinnor under ett mycket långt arbetsliv tänker jag ofta på Er kvinnor och funderar: Hur står det till? Hur känns det så här inför vintern? Är det bara arbete och plikter som styr Din tillvaro? Vad gör alla kvinnor på fritiden? Vilka träffar och aktiviteter finns i byn? Är det någonting som fattas? Vilka önskemål har just Du? Vad skulle kunna ge inspiration och energi i Din tillvaro? Ungefär så här har mina tankar och funderingar gått… Själv har jag ett stort intresse av att restaurera gamla möbler och behandla och måla med gammaldags tekniker som t.ex. ”äggoljetempera” och användning av linolja, men också användning av limfärg för att måla väggar och tak. Allt detta ligger mig så varmt om hjärtat. Det vill jag gärna berätta närmare om för Dig! Jag blev bekant med Karin Harju som också var intresserad av gammaldags målningsteknik. Kanske finns det andra intresserade kvinnor? Vi tyckte att någonting borde ordnas bara för oss kvinnor. En träff med möjlighet att umgås i all enkelhet för att berätta om våra olika intressen, om pågående aktiviteter och kanske önskemål om nya. Vi ordnar därför en Kvinnoträff. Måndagen den 17 november kl. 18.oo–21.oo med ”drop in” under kvällen. Jag vet att kvinnor har ett stort ansvar för familjen och svårt att komma ifrån på kvällarna. Därför ordnar vi  ”drop in”! Du kommer när det går! Det viktiga är att Du kan vara med oss ett litet tag och säga Din mening! Vad kvinnor anser, känner och tycker, är faktiskt mycket viktigt! Naturligtvis kommer det att finnas litet ätbart under kvällen, sallad med paj samt kaffe och kaka, till en billig penning. Eftersom det är ”drop in” kommer ett mer detaljerat program att meddelas i nästa Byanytt. Planera in den 17/11 redan nu! Vi ska även ha med annan aktuell information med punkter som: -Vilka planer finns för Vårdcentralen i Harads? -På vilket sätt kan jag få hjälp via Patientnämnden? Välkommen till Kvinnoträffen på ”KerstinBoTorp”!


Ladda ner ppt "Missionskyrkans program Utdelare av Byanytts novembernummer är!"

Liknande presentationer


Google-annonser