Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grannsamverkan Pölsebo 2014

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grannsamverkan Pölsebo 2014"— Presentationens avskrift:

1 Grannsamverkan Pölsebo 2014
Mikael Skålberg. Ronny Lindergren.

2 Grannsamverkan, allm Grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska det som kallas vardagsbrottsligheten. Inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen skadegörelse är exempel på sådan brottslighet. Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Det ökar självklart känslan av trygghet att veta att grannar bryr sig om varandra och varandras egendom. Grannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus och i fritidshusområden. Grannsamverkan har blivit ett begrepp i det brottsförebyggande arbetet och bygger på ett nära samarbete med polisen.

3 Grannsamverkan, allm Metoden är enkel.
Genom nyfikenhet och engagemang kan grannar tillsammans bryta igenom den anonymitet som inbrott, stölder och skadegörelse sker i skydd av. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända - det som kan vara brott eller förberedelse till brott.

4 Grannsamverkan, allm Grannsamverkan är ett sätt att lära sig mer, att bli mer medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Därför har organisationen Samverkan mot brott utarbetat ett utbildningsmaterial för alla som vill engagera sig i Grannsamverkan. Mycket av det materialet kan du ta del av på den här webplatsen grannsamverkan. Utbildning och informationsmaterial om hur man bedriver Grannsamverkan tillhandahålls av polisen.

5 Grannsamvekan, info I Göteborg har mystiska bilar iakttagits i villaområden. Förarna filmar bostäder, och polisen misstänker att det är tjuvar som rekognoserar. Enligt polisen är det internationella ligor som ligger bakom många av inbrotten. – Vi har kunnat konstatera att det ofta rör sig om utländska ligor, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman. Polisen har gjort kontroller vid några tillfällen. Stoppat några bilar som varit och rekat i områden, men då har vi inte kunnat binda dem vid något brott. Under 2013 sågs några ”udda” personer sitta och dricka öl på berget mot Krokängsparken för att senare ta sin bil och åka iväg. Det här är inget nytt fenomen. Det finns flera utländska ligor som kommer upp hit och kör de ett tag,

6 Grannsamvekan, info Mestadels är det villor som tjuvarna riktar in sig på, även om inbrott i lägenheter förekommer också. Polisens bästa tips till villaägare som är oroliga för inbrott är att tillsammans med sina grannar bevaka området. Dvs Grannsamverkan Klassisk grannsamverkan är bra för att förhindra inbrotten. Att man pratar ihop sig. Om man ser någon bil som man inte känner igen så kan man gå ut och visa att man är där. Inbrottstjuvar är oftast ljusskygga och vill inte synas. Konfrontera dem inte på ett olämpligt sätt, de är ofta beväpnade(väsnas).

7 Praktiska tips Informera grannarna även vid kortare bortovaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar). Använd gärna ”Grannlappen” där det framgår var ni kan nås om det behövs.  Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.  Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.   Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar. På vissa ställen kan en stark halogenlampa vara lämplig.   Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam. Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda, där tjuven inte kan se om den innehåller post. Detta förutsätter naturligtvis att postutdelare och tidningsbud inte lämnar posten hängande halvvägs ute ur lådan och att bortovaron inte är alltför lång.   När du ser att post hänger ut ur en brevlåda, peta ner den.   Be en granne att skotta efter snöfall eller i varje fall trampa upp spår i snön. Grannen kan också köra sin bil fram och tillbaka några gånger på infarten.  

8 Praktiska tips Be en granne, eller ordna så att någon annan klipper gräsmattan vid längre bortovaro under sommaren.  Be en granne lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom.   Be en granne hänga sin tvätt på din tvättlina eller torkställning.   Be någon eller några grannar att då och då parkera sin bil på er tomt så att huset ser bebott ut.   Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller dina grannars hus. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så att de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller dina grannars hus.  

9 Praktiska tips Du kan också lämna till exempel leksaker i trädgården så att det ser ut att vara aktivitet på tomten, dock bör dessa flyttas om regelbundet så det inte ser likadant ut hela tiden. Lämna heller inget ute som kan användas för att bryta sig in i huset. Lämna inte stöldbegärliga möbler etc. på uteplatsen.   Be den som vattnar blommorna att lämna lite disk på köksbänken om den kan ses utifrån. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag. Vidarekoppla telefonen, men så att det inte märks att den är vidarekopplad. Om den som ringer kommer till mobilsvar eller liknande indikerar detta att ingen är hemma.  Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, även de smartaste gömställen kan avslöjas.

10 Praktiska tips Lägg inte ut uppgifter på sociala medier om att du/familjen är bortrest och tala även med övriga familjemedlemmar om detta. Befinner du på baksidan, lås framsidan. Var nyfiken, fråga. Om någon bor i huset medans ni är borta meddela era grannar           

11 Tips från polis, 2013 Fönster och fönsterdörrar är vanliga inbrottsvägar, speciellt om de ligger i markplan. (80%) Bra lås på föster och fönsterdörrar som ligger i markplan, altan och balkong. Rekomenderar låsbaljor med hakar, låsbart handtag. Gamla dörrar byts eller förstärks förstärk med stålplåt nedtill. Brytskydd mellan karm och dörr. Försegla isolerrutor med silicon och envägsskruv. Stabil ytterdörr med godkänt lås (hemmabekväm och bortasäker låsning) (tillkopplat när du är hemma och innevredet bortkopplat när du är borta) Godkända gångjärn. Larm. Lås dörren, även om du bara är borta en kort stund. Lås garage/uthus. GE INTE TJUVEN REDSKAP. Har man dörr mellan garage och bostad skall denna låsas/skyddas son ytterdörr bra grannar, GRANNSAMVERKAN


Ladda ner ppt "Grannsamverkan Pölsebo 2014"

Liknande presentationer


Google-annonser