Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PRESENTERAR:. LOKALA PROJEKT SOM RÄDDAR VÄRLDEN FRÅN UNDERGÅNG.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PRESENTERAR:. LOKALA PROJEKT SOM RÄDDAR VÄRLDEN FRÅN UNDERGÅNG."— Presentationens avskrift:

1 PRESENTERAR:

2 LOKALA PROJEKT SOM RÄDDAR VÄRLDEN FRÅN UNDERGÅNG

3 VAD INNEBÄR 12:12-UTMANINGEN? Att genomföra 12 Mosaikprojekt under 2012 för att på riktigt få igång Mosaikprogrammet i alla lokalföreningar runt om i Sverige. Tanken med 12:12 är att vi nationellt ska arbeta mot samma mål. Genom att stärka gemenskapen och samarbetet mellan lokalföreningarna, samt mellan lokalföreningarna och Mosaikkommittén, kan vi skapa mer kvalitativ utbildande verksamhet landet över!

4 MÅL MED MOSAIKPROGRAMMET Aktivt utforska ett tema i ett lokalt sammanhang Utveckla kreativt och kritiskt tänkande Skapa aktiva medborgare Utveckla initiativförmåga

5 VAD ÄR MOSAIK? Mosaik är projekt. Unika fredsutbildande projekt. Alla projekt har: -Mål -Tema -Tidsplan -3 faser: upptäcka, förstå & skapa

6 TEMA Projekten är olika stora och handlar om olika saker men de är alla kopplade till minst ett av dessa områden: - mänskliga rättigheter - hållbar utveckling - konflikthantering - mångfald

7 MÅL OCH TIDSPLAN Alla Mosaikprojekt har tydliga mål. De har också alltid en tidsplan: det vill säga en tydlig början och ett tydligt slut.

8 UPPTÄCK, FÖRSTÅ OCH SKAPA Det som gör Mosaikprojekt speciella är att de är uppbyggda så att man får: -upptäcka -förstå -skapa För att man ska kunna förändra saker på riktigt så räcker inte med att veta något – man måste kunna använda det. Det är därför det är så viktigt att projektet innehåller en skapande fas! Det är också därför projekt planeras så att de utvecklar både attityder, kunskaper och färdigheter hos deltagarna.

9 VARFÖR SKA MIN LOKALFÖRENING VARA MED? Anledningarna att vara med I 12:12 är många. Det är till exempel: -ett utmärkt och enkelt sätt för er lokalförening att driva en kvalitativ lokal verksamhet. -en möjlighet att fånga upp nya medlemmar -ett sätt att få erfarna medlemmar att vara aktivt engagerade i sin lokalförening. Självklart stöttar och utbildar vi i kommittén som vanligt projektgrupper och projektledare efter behov.

10 INSPIRATIONSDAGS! HÄR ÄR NÅGRA LYCKADE PROJEKT SOM REDAN HAR GENOMFÖRTS

11 VATTENPROJEKT I COLOMBIA Några medlemmar i CISV Colombia var oroliga över hur landets vattentillgångar utarmats på grund av miljöhot och bestämde sig för att göra något åt saken. Tillsammans med Världsnaturfonden WWF, Greenpeace, British Council och ett antal lokala föreningar såg man till att lyfta upp frågan på dagordningen och arrangerade en exkursion. Allmänhetens kunskap om vattenkrisen ökade, deltagarna fick kontakt med lokala föreningar – och inspirerades till att göra mer! Har du någon miljöfråga som borde belysas där du bor? Dra ihop några vänner och arrangera ett Mosaikprojekt!

12 Några CISV:are i Lörrach (en stad ungefär lika stor som Östersund) blev inspirerade av ”national nights” de deltagit på under CISV-läger där människor från olika länder visar upp kultur i form av dans, teater, sport, mat med mera. När de insåg hur många kulturer som fanns i deras egen hemstad i Tyskland såg de till att ta vara på det. De arrangerade en liknande dag för barnen i grannskapet. Att de dessutom fick vänner från hela världen - utan att röra sig en meter utanför sin hemstad - får räknas som en bonus! Vilka kulturer finns representerade på din gata, i din hemstad, i din kommun? Hur vill du få dem att blandas och utvecklas? Styr upp ett eget projekt! KULTURPROJEKT I TYSKLAND

13 RÄDDA MANGROVETRÄSKEN I INDONESIEN Mangroveträsken är hem för tusentals utrotningshotade arter, en barriär som skyddar mot flodvågor och som dämpar den globala uppvärmningen. Att de dessutom utgör virke för det kanske bästa träkolet i världen är ett problem. Därför valde några CISV:are i Indonesien att uppmärksamma mangroveträskens betydelse för att rädda världen och styrde tillsammans upp ett projekt för att öka medvetenheten om frågan hos lokalbefolkningen. Projektet resulterade i att de tillsammans planterade flera hektar mangroveträd. Har du en bra idé på hur den globala uppvärmningen ska stoppas? Se till att det bli verklighet – planera ett Mosaikprojekt!

14 PROJEKT FÖR HEMLÖSA I USA Flera familjer aktiva i CISV i delstaten Maine i USA gick samman för att delta i ett internationellt ”Plant to plate”-projekt. Med hjälp av ett lokalt soppkök odlade och lagade man mat till hemlösa i sin hemstad. Omkring 80 ungdomar deltog i projektet och fick insikter i hur ett samhälle fungerar – och i hur fredsfrämjande projekt kan fungera lokalt. Kan du få tag på mat som håller på att slängas i din lokala matbutik och laga mat till behövande? Hur ser behoven ut där just du bor? Starta ett projekt!

15 MER INSPIRATION? Det finns mängder av fler projekt på den internationella Mosaikkommitténs hemsida. Ta dig en titt för att få inspiration till just din idé! http://mosaic.cisv.org

16 VARFÖR SKA MIN LOKALFÖRENING VARA MED? Anledningarna att vara med i 12:12 är många. Det är till exempel: -ett utmärkt och enkelt sätt för er lokalförening att driva en kvalitativ lokal verksamhet. -en möjlighet att fånga upp nya medlemmar -ett sätt att få erfarna medlemmar att vara aktivt engagerade i sin lokalförening. Självklart stöttar och utbildar vi i kommittén som vanligt projektgrupper och projektledare efter behov.

17 1. Maila mosaic.com@se.cisv.org och anmäl lokalföreningen 1. Lokalföreningen läggs upp på www.cisv.se/1212. Där visas vilka lokalföreningar som har anmält sig och vilka projekt som genomförs. 2. Intresserade personer kan hitta lokalföreningen via hemsidan HUR GÖR MIN LOKALFÖRENING FÖR ATT ANTA UTMANINGEN?

18 ATT ANMÄLA SITT INTRESSE SOM INDIVID En person kan själv anmäla sitt intresse att driva/delta i ett projekt. Man anmäler sig då på samma sätt som till andra lediga uppdrag I CISV Sweden. Mosaikkommittén ser till att ni får kontakt med de personer som själva anmäler sitt intresse via hemsidan.

19 Start: 12/12 2011 Slut: 12/12 2012 Mer information och material finns på hemsidan: www.cisv.se/1212. NÄR FÅR VI BÖRJA?

20 GÖR ETT MOSAIKPROJEKT I DIN LOKALFÖRENING UNDER 2012 - RÄDDA VÄRLDEN!

21 KONTAKTA MOSAIC.COM@SE.CISV.ORG OCH ANMÄL ER! MER INFORMATION FINNS PÅ WWW.CISV.SE/1212


Ladda ner ppt "PRESENTERAR:. LOKALA PROJEKT SOM RÄDDAR VÄRLDEN FRÅN UNDERGÅNG."

Liknande presentationer


Google-annonser