Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Krafter, tyngdpunkt, tröghet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Krafter, tyngdpunkt, tröghet"— Presentationens avskrift:

1 Krafter, tyngdpunkt, tröghet

2 Gravitationskraft Repetition: om man väger 90 kg, hur mycket är dragningskraften? Varför är vissa asteroider runda men inte andra?

3 Motkraft Fler exempel:
När man hoppar ut ur en kanot, så åker kanoten bakåt… Om man har skridskor på sig och trycker på en vägg så åker man bakåt…

4 Friktion I vilka sammanhang är det bra/ dåligt med friktion?
Vilken forskning kan bygga på friktion?

5 Bra med friktion: Dåligt med friktion:
Sitter på en stol (inte kul att sitta på en hal stol) Flygplan ska lyfta/landa (glidfriktion) Klättra – då vill man inte att det ska vara halt Åka slalom (värre att åka på isig backe med mindre friktion) Åka längdskidor uppför en backe Bilar kan stanna när de bromsar (bredare däck, mer friktion) Gnugga händerna när man är kall Curling Dåligt med friktion: Halka Vintersporter Grusväg Saker slits och måste bytas ut, ex fabriksmaskiner, skor, bildäck…. curling

6 ”Resultant” ”Resultatet” av flera krafter:
Ex: om 5 myror hittar en brödsmula och drar den åt 5 olika håll med olika krafter…åt vilket håll kommer brödsmulan att röra sig till slut?

7 ”Komposanter” Bakåtvänt: om du vet vad resultanten är så kan du dela upp den i flera olika krafter, ”komposanter”… Var skulle man kunna ha nytta utav det här?

8 Tyngdpunkt http://www.youtube.com/watch?v=C8jqjMD2KWE

9 Vad har de här bilderna med tyngdpunkt att göra?

10 Tröghet Tröghet är när någonting som har en viss fart vill behålla sin fart efter inbromsning…. Eller tvärtom: någonting som är i vila vill behålla sitt vilotillstånd efter en krock… Ex: se bilden: klossarna fortsätter att flyga framåt efter krock, de vill alltså behålla sin fart som de hade innan krocken….


Ladda ner ppt "Krafter, tyngdpunkt, tröghet"

Liknande presentationer


Google-annonser