Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

CE-märkta eldstäder och skorstenar Anslutning av eldstad till skorsten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "CE-märkta eldstäder och skorstenar Anslutning av eldstad till skorsten"— Presentationens avskrift:

1 CE-märkta eldstäder och skorstenar Anslutning av eldstad till skorsten

2 Prestandadeklaration DoP
Eldstäder som kommit på marknaden efter ska ha en prestandadeklaration (Declaration of Performance, DoP). DoP går vanligen att hitta på tillverkarens webbplats och sänds på begäran till kunden. DoP anger anmälda egenskaper för produkten (prestandanivåer). CE-märkningen levereras med produkten.

3 Exempel på prestandadeklaration och CE-märkning
Hänvisning till prestandadeklarationen Källa:

4 Temperaturtest för brandgaser
Testresultat av normal användning. Detta värde används inte i dimensioneringen av skorstenen. (se följande bilder) Testresultat av användningssäkerheten. Detta värde används i dimensioneringen av skorstenen.

5 Användningssäkerhetstest (safety test)
Tillräcklig T-klass för skorsten som ansluts till eldstad bestäms i första hand på basis av maximitemperaturen som användningssäkerhetstestet ger. I användningssäkerhetstestet mäts högsta temperaturen för de rökgaser som kommer till skorstenen. Den kalkylerade temperaturen för skorstenen ska vara större eller lika stor som resultatet av användningssäkerhetstestet. I vissa dokument har man felaktigt använt termen temperatursäkerhetstest.

6 Test för normal användning (nominal test)
Resultatet av testet för normal användning får inte som sådan användas i dimensioneringen av skorstenen. Testet anger endast rökgasernas medeltemperatur. I Finland tillämpar man den nationella standarden SFS 7021. Om resultaten av användningssäkerhetstestet inte är tillgängliga, kan rökgasernas högsta temperatur bedömas enligt standarden genom att multiplicera testresultatet för normal användning med talet 1,8. Exempel: testresultatet för normal användning är 240°C, den dimensionerade temperaturen för skorstenen är minst 1,8 x 240°C = 432°C OBS! Det går inte att använda koefficienten för bastuugnar. Det krävs alltid ett användningssäkerhetstest för dem. Planeraren ska försäkra sig om att eldstaden, skorstenen och förbindelsekanalen är kompatibla.

7 Källor Byggnadsingenjörernas förbund 251-2015
Huvudstadsregionens gemensamma praxis E3-4 01


Ladda ner ppt "CE-märkta eldstäder och skorstenar Anslutning av eldstad till skorsten"

Liknande presentationer


Google-annonser