Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Byte av bredbandsleverantör i brf smedjan 11

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Byte av bredbandsleverantör i brf smedjan 11"— Presentationens avskrift:

1 Byte av bredbandsleverantör i brf smedjan 11
Jämförelse mellan tre alternativ

2 Bakgrund och förslag Idag har Brf Smedjan 11 ett avtal med ComHem som föreningen ärvde från Familjebostäder innan ombildningen. Avtalet har haft en lång bindningstid, men är nu uppsagt och löper ut I samband med detta har frågan lyfts i styrelsen om hur framtiden ska se ut för leveransen av TV och bredband till våra lägenheter. I dagsläget köper cirka 75 % av de boenden bredbandstjänster från ComHem. Utöver detta finns det även de som har mobilt bredband eller andra lösningar än ett sedvanligt bredband. Det finns även de som i dagsläget inte har bredband. I detta dokument beskrivs tre förslag och vilka konsekvenser det får för dig som bostadsrättsinnehavare (BRI). De tre förslagen är: Omförhandla nuvarande lösning där varje bostadsrättsinnehavare (BRI) har individuella avtal med ComHem Teckna ett gruppavtal med ComHem för bredband och ha kvar individuella avtal med ComHem för TV-lösningen Installera fiber i hela fastigheten och teckna gruppavtal med Bahnhof för bredband. TV-avtal tecknas med Sappa och levereras via fibernätet alternativt bibehålls nuvarande individuella avtal med ComHem för TV-lösningen. ComHem-uttagen kommer att finnas kvar.

3 Vad är ett gruppavtal? Ett gruppavtal innebär att en bostadsrättsförening köper in tjänster med kollektiv rabatt för samtliga hushåll i föreningen/fastigheten. Varje boende får tjänster och fullservice precis som enskilda kunder. Vid tecknande av ett gruppavtal kommer samtliga hushåll att omfattas (175 lägenheter). Jämfört med att ha individuellt tecknade avtal ger gruppavtal en väsentlig rabatt på bredbandet. Kostnaden för gruppavtal faktureras föreningen som sedan debiterar kostnaden till respektive hushåll ovanpå månads-/årsavgiften. Till exempel: Avgift: 2300 kronor i månaden + obligatoriskt tillägg på XX kronor för bredband med XX.

4 Om ComHem:S nät idag (teknisk specifikaiton)
ComHem levererar idag bredband via ett FiberKOAX-nät som innebär att leveransen består av fiber från ComHem:s huvudcentral på Södermalm till en punkt i närheten av vår fastighet på Dalagatan. Därifrån är det ett koaxialnät upp till lägenheterna. Nätet är, liksom fibernätet, draget i stjärnform vilket innebär en separat kabel till varje lägenhet. Enligt ComHem har koaxialnätet idag en mycket hög kapacitet (i dagsläget cirka 5 Gbit/s). Enligt ComHem har koaxialtekniken flera fördelar, bland annat då nätet medför en möjlighet att leverera in okodade TV-signaler som inte kräver någon utrustning i våra lägenheter. Med förslag 1 och 2 behövs ingen installation i lägenheterna, utan vi kan fortsätta använda nuvarande kablar och ledningar. Med förslag 3 kommer fiber behöva dras in i varje lägenhet och ett fiberuttag installeras.

5 Förslag 1 – Bibehålla nuvarande lösning
Detta förslag innebär att nuvarande lösning med individuella avtal kommer fortsätta gälla. Det innebär att föreningens nuvarande avtal med ComHem förlängs i ytterligare tre år. Kostnaden för att ComHem ska leverera tjänsterna till oss inklusive underhåll av nätet uppgår till ca kronor per år som föreningen betalar (bland annat sk. must-carry-avgift). Nedanstående priser, hämtade från ComHem:s hemsida , gäller för dig som bostadsrättsinnehavare/hyresgäst: Bredband kronor i månaden Bredband kronor i månaden Bredband kronor i månaden Bredband kronor i månaden Bredband 1 GBIT kronor i månaden TV BAS kronor i månaden TV SILVER kronor i månaden TV GULD kronor i månaden BAS 50 (TV BAS + Bredband 50) 499 kronor i månaden SILVER 100 (TV SILVER + Bredband 100) 599 kronor i månaden GULD (TV GULD + Bredband 500) 700 kronor i månaden

6 Förslag 2 – Teckna gruppavtal med ComHem
Ett gruppavtal för bredband (100/10 Mbit/s) tecknas med ComHem. Avtalet gäller i tre år och innebär att alla hushåll (175 lägenheter) i föreningen får tillgång till bredband från ComHem till en kostnad av 94 kronor per månad och hushåll. Föreningen behöver inte betala någon avgift till ComHem (jämför med kronor i förslag 1). Kostnaden på 94 kronor per månad är obligatorisk och debiteras alla BRI samtidigt som månadsavgiften. Vill du ha snabbare bredband än 100/10 kan man uppgradera till ComHem:s snabbare bredband med en uppgraderingsrabatt på 300 kronor i månaden. (T.ex. pris för bredband 250 blir ordinarie pris i förslag 1 minus 300 kronor = = 169 kronor i månaden). Alla som idag har bredband med ComHem eller ett kombinerat avtal med både bredband + TV skulle spara pengar med denna lösning. Hur stor besparingen blir för just dig beror på hur ditt nuvarande avtal ser ut. Har du inget bredband i dagsläget kommer det innebära en kostnadsökning på 94 kronor i månaden för dig, men å andra sidan får du tillgång till bredband. Vi lever i dag i ett samhälle där allt fler viktiga samhällsfunktioner kräver tillgång till internet. Telefoni ingår kostnadsfritt i gruppavtalet och tjänsten levereras via kabel-modemet som har utgång för telefoni. Kunder som har annan telefonioperatör i dagsläget kan göra en kostnadsfri nummerportering. De som i dagsläget har bredbandsabonnemang med ComHem behöver inte säga upp dessa avtal, priset justeras automatiskt. Router och nödvändig utrustning levereras kostnadsfritt av ComHem. Har du en äldre router byter ComHem ut denna kostnadsfritt till en ny och bättre router. ComHem jobbar med att få till en teknisk lösning som kan leverera 100/100 Mbit/s. När denna lösning finns (preliminärt till våren 2018) kommer gruppavtalet att övergå från 100/10 Mbit/s till 100/100 Mbit/s utan förändrade kostnader.

7 Förslag 3 – Installera Fiber i fastigheten och byta leverantör till Bahnhof
Styrelsen har begärt in offerter från en rad leverantörer (bland annat Ownit, Bredbandsbolaget och Bahnhof). Efter förhandlingar bedömer styrelsen att Bahnhof kan lämna det bästa erbjudandet. Förslaget innebär att ett gruppavtal tecknas med Bahnhof om att leverera fiber med hastigheten1000/1000 Mbit/s. Avtalet gäller i fem år och kostar 179 kronor i månaden per hushåll. Mot att vi tecknar gruppavtalet kommer Bahnhof att installera fibernät i hela fastigheten (alla lägenheter). Fiberuttaget kommer att installeras bredvid, ovanpå eller under nuvarande ComHem-uttag som kommer finnas kvar. Gruppavtalet innebär att alla lägenheter får fibernät installerat samt hastigheten 1000/1000 Mbtis/s. Bahnhof fakturerar föreningen och en obligatorisk kostnad på 179 kronor per månad kommer debiteras varje hushåll vid sidan av månadsavgiften. Att installera ett fibernät är värdehöjande för fastigheten och är ett sätt att framtidssäkra leveransen av internet och TV, då allt fler tjänster i dag kräver snabbare internetuppkoppling. Samtidigt finns det såklart fördelar med att behålla nuvarande lösning med koaxialnätet. TV-avtal kommer att tecknas individuellt via Sappa ( På deras hemsida kan du läsa mer om vilka individuella TV-avtal som finns samt priset för dessa. På kan du läsa mer om Bahnhof, till exempel öppettider för support och om företaget. Möjligheten att ha kvar TV via ComHem kommer finnas kvar, med denna lösning kommer föreningen att behöva betala en avgift till ComHem (motsvarande den i förslag 1).

8 Processen framåt Denna information tillsammans med kallelse om extra stämma kommer finnas tillgänglig på föreningens hemsida ( Kallelse till extra stämma kommer även att delas ut till samtliga lägenheter i föreningen. På begäran kan styrelsen skriva ut informationshäftet och dela ut till de bostadsrättsinnehavare som så önskar. Vi väljer dock att inte dela ut informationshäftet i utskrivet format till alla med hänsyn till miljö-, ekonomiska- samt administrativa skäl och hoppas på din förståelse för detta. Vid frågor eller funderingar kring innehållet får du gärna höra av dig till bredbandsgruppen i styrelsen, kontaktuppgifter finns på nästa sida.

9 Vid frågor om förslagen mejla:
Einar Eidsson Fredrik Birkeland Pierre Khalil


Ladda ner ppt "Byte av bredbandsleverantör i brf smedjan 11"

Liknande presentationer


Google-annonser