Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Australiens historia.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Australiens historia."— Presentationens avskrift:

1 Australiens historia

2 Myten om ”Terra Australis” (Den sydliga kontinenten)
Australiens historia Myten om ”Terra Australis” (Den sydliga kontinenten)

3 Befolkades av förfäderna till dagens aboriginer* för 50 000 år sedan
Holländare Tasman ”upptäckte” ön söder om Australien 1642 Fastlandet utforskades på 1770-talet av den brittiske upptäcksresanden James Cook * ursprungsbefolkning, ab origine betyder från början eller av ursprung.

4

5 Nästan direkt började britterna använda ön till en förvaringsplats för brottslingar Den 26 januari 1788 landsteg Arthur Philip med cirka 700 straffångar, därav 200 kvinnor. Den första brittiska straffkolonin grundades vid Botany Bay nära nuvarande Sydney.

6 Men varför kunde inte brottslingarna vara kvar i Storbritannien
Men varför kunde inte brottslingarna vara kvar i Storbritannien? Och varför fanns det så många brottslingar?

7 Världen förändras… En av de största förändringarna i människans historia håller på att ske, med start i Storbritannien… Den största förändringen sedan människan blev jordbrukare år tidigare.

8 Industrialiseringen!

9 Världen förändras… De enkla jobben fanns alltmer i städernas fabriker, inte på landsbygdens åkrar. Detta innebar urbanisering (folk flyttar till städerna). Arbetena var farliga, smutsiga och dåligt betalda. Jobb och bostäder räckte inte till. Många levde därför i fattigdom Samtidigt så växer befolkningen…

10

11 Världen förändras… Fattiga människor blir desperata människor!
Straffen för småbrott var orimligt hårda! Allt detta resulterade i överfulla fängelser Eftersom slaveriet hade förbjudits i Storbritannien 1772 så var behovet stort av gratis arbetskraft vilket behövdes när man skulle bygga upp ett nytt land med städer, vägar, broar, jordbruksmark m.m.

12 Mellan 1778 och 1868 fördes 160 000 fångar till Australien.
En frivillig invandring pågick också men det dröjde till 1820 tills de var fler än fångarna. 1851 upptäckte man guld i Australien och rykten spred sig över hela världen. Befolkningen tredubblades på tio år.

13 Förhållandena för fångarna var fruktansvärda till en början
Förhållandena för fångarna var fruktansvärda till en början. De behandlades som slavar och blev piskade för minsta småsak. Några försökte fly…

14 I takt med att landet byggdes upp och när en mer human människosyn började spridas i världen (upplysningen, franska revolutionen m.m.) så fick fångarna en bättre behandling. Man upptäckte också att om man belönade duktiga fångar med frigivning så jobbade de bättre än när man bara hotade med piskan.

15 Fångar som blev benådade innan strafftiden hade gått ut (emancipists), men också sådana som avtjänade sitt straff fullt ut (expirees), upptäckte faktiskt att många möjligheter öppnade sig för dem och deras familjer i det nya landet. Det var därför få som återvände till England efter frigivningen…

16 Hur gick det för urbefolkningen då?

17 Hur gick det för urbefolkningen då?
Aboriginerna var mycket skickliga överlevare. Allting de hade i vardagen kom från naturen. De var dock inte vana vid krig och blev ett lätt offer för européerna. Det fanns ca aboriginer i Australien när britterna kom men antalet sjönk snabbt. På Tasmanien blev de helt utrotade. De brittiska nybyggarna trängde bort aboriginerna från deras marker. De betraktades som djur man kunde ”tämja” och använda som arbetskraft De som inte blev skjutna eller förslavade föll offer för de sjukdomar som européerna förde med sig. Mellan 1930 och 1970 tog staten hand om närmare barn som omplacerades i fosterhem; de brukar kallas "den stulna generationen". Först 1967 fick aboriginerna samma sociala rättigheter och trygghet som övriga australiensare. Då fick de rösträtt, rätt till pension och socialbidrag samt räknades med i invånarantalet. I februari 2008 bad den australiensiska staten officiellt om ursäkt för sin långa förtryckarpolitik gentemot aboriginerna. Idag utgör aboriginerna ca 2 procent av Australiens befolkning.

18 Den 1 januari 1901 blev Australien ett eget land, självständigt från Storbritannien. Landet tillhör dock fortfarande Samväldet.


Ladda ner ppt "Australiens historia."

Liknande presentationer


Google-annonser