Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till Grönt kort kurs Träff 2.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till Grönt kort kurs Träff 2."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till Grönt kort kurs Träff 2

2 Att göra tills idag: Förbereda en redovisning av ”din tävling”
Besöka en tävling och lösa arbets- uppgifterna Förbereda en redovisning av ”din tävling” Skaffa en inloggning i TDB Skaffa gärna ett intyg på ridkunskap.

3 Dagens program Redovisning av tävlingsbesöken (cafeterian)
Vi börjar med ett stationssystem med fyra stationer om 10 minuter Redovisning av tävlingsbesöken (cafeterian) Anläggningsskiss (utomhus) Skugga en ryttare (ute och inne) Bakom kulisserna (sekretariat) Träff med Helena (dressyrdomare) direkt efter sista starten ca 15. Samt prisutdelning. Praktiskt inför en hopptävling. Genomgång med banbyggaren och domaren. Mer om dressyrtävlingar. Ledstjärnor, Code of conduct Delprov Uppgifter till nästa gång = titta igenom foder- och prylförråden alternativt kataloger.

4 Berätta om den tävling du besökte!
Vilken klubb? Tävlingstyp? Berätta något om framridning m.m. Berätta något från själva ritterna. (Startsignal, antal hinder, bedömning m.m.) Berätta något om vad domaren eller någon annan funktionär gjorde. Hände det något speciellt som du vill berätta om? Skulle du vilja tävla själv hos den här klubben? Varför/varför inte?

5 Tävlingar Klubb Inbjudning Lokal Regional Nationell Elit

6

7 Att tävla dressyr Ca

8 Klädsel Klädsel under ritten är riddräkt med huvudbonad sporrar. Riddräkt består av ridkavaj, ridbyxor och ridstövlar samt ljus polotröja eller ljus skjorta med ljus krage, vit slips eller vit plastrong. Handskar bör bäras. T.o.m. regional tävling får stövlar bytas mot skor + chaps och sporrar är inget krav. Från och med Msv A får ryttare som fyllt 18 år byta hjälmen mot hatt. Fr.o.m. MsvA får ryttare tävla i frack. Säkerhetsväst får bäras. Avslutning på dressyren. Glöm inte ponnysporrar! Om vi hinner gör vi en frågesport.

9 Hästen ska ha nummerlapp.
Träns används i ponnyklasser och t.o.m. Lätt A:4 för häst. I Msv C:1-Msv B:3 får ryttaren välja kandar. Därefter ska kandar användas. Tillåtna bett finns på bild i TR II. Sadel med vojlock och mellanlägg är tillåtet. Inga hjälpmedel ovanpå sadeln. Förgjord och sadelgjordstunnel är tillåten. Häst får ha svansrem t.o.m. lokal tävling. Ponny får dessutom ha förbygel och brösta. Hästen får inte pyntas med rosetter och blommor. Knoppar, flätor och mönsterrykt är tillåtet. Flugluva om tillstånd getts av överdomaren. Inga benskydd och inget spö under ritten, men de får användas på framridningen. Spö 100 cm P och 125 cm H. Vem får rida fram ponnyn/hästen? Får man ha några hjälpmedel?

10 Hästen Jag behandlar alla hästar med respekt
Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden Jag behandlar alla hästar med respekt Jag ser till att hästen finns i en trygg- och säker miljö och jag reagerar om den far illa Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen

11 Människan Jag bekräftar och berömmer andra
Jag visar respekt för alla människor Jag bekräftar och berömmer andra Jag berättar öppet och tydligt om jag har olika uppdrag och roller Jag är en god förebild för ridsporten Jag tar ansvar och agerar om någon bryter mot våra regler

12 Inom all hästsport är omsorgen om och omvårdnaden av hästen av
”CODE OF CONDUCT” 1. Inom all hästsport är omsorgen om och omvårdnaden av hästen av yttersta vikt. 2. Hästens välbefinnande skall alltid komma i första hand, före krav från uppfödare, tränare, ryttare, ägare, hästhandlare, organisatör, sponsorer, media och funktionärer. 3. Hästens hälsa och välfärd måste garanteras vid all hantering av hästen såväl som vid all veterinär behandling. tills med nästa två

13 4. Högt ställda kvalitetskrav på fodermedel, hygien, hälsa och säkerhet för hästen måste uppfyllas. 5. Tänk på hästens närmiljö. Ventilation, utfodring och vattning måste fungera tillfredsställande. Detta gäller också under transport av hästen. 6. Det är viktigt att ständigt verka för ökad utbildning och ökade kunskaper om hästhållning och träning. 7. För hästens bästa är det viktigt att ryttaren är kompetent och kunnig och dessutom i god fysisk kondition.

14 8. Hästen är en levande varelse och detta måste beaktas vid all ridning och träning. Metoder som FEI och Svenska Ridsportförbundet anser olämpliga får inte användas. 9. Svenska Ridsportförbundet skall på ett lämpligt sätt kontrollera att medlemmar, ridklubbar och distrikt värnar om hästens välfärd. 10. De nationella och internationella bestämmelser som gäller inom ridsporten beträffande hästens hälsa och välfärd måste följas inte bara under tävlingar utan också under träning. Tävlingsregler och bestämmelser måste ständigt granskas för att säkerställa hästens välbefinnande. Horsemanship

15 Olämpligt uppförande och olika påföljder
Mom 191 Bestraffningar 1. Förbundsbestraffningar Straff som kan utdömas är: • tillrättavisning • böter på högst kronor för förening samt böter på 200– kronor för enskild • avstängning lägst en vecka och högst två år eller för tiden intill dess ett visst antal tävlingstillfällen annars skulle ha förekommit för den felande. Avstängningen får åläggas enskild person och innebär att denne inte får: • delta i tävling och/eller uppvisning. • utöva uppdrag i den sportgren inom vilken förseelsen har begåtts. I avstängning kan även ryttarens/hästägarens hästar inkluderas. 2. Tävlingsbestraffningar Straff som kan ådömas är: • Muntlig tillrättavisning • Skriftlig Varning • Böter på 100–1 000 kronor • Avstängning. I sådan avstängning kan även ryttarens/hästägarens hästar inkluderas.

16 Oproportionerligt ekipage

17 Och nu blir det några delprov!
.

18 Tack för idag! Glöm inte din läxa. Nästa träff är 4/12,

19


Ladda ner ppt "Välkommen till Grönt kort kurs Träff 2."

Liknande presentationer


Google-annonser