Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som."— Presentationens avskrift:

1 DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som händer steg för steg.

2 VAD ÄR ETT MAGNETFÄLT? När el passerar genom ett metalltråd _____ __________ (syntyy) ett magnetfält runt tråden. Man kan se det om man placerar kompasser runt tråden. I vanliga fall pekar nålen norrut, men när el strömmar genom tråden uppstår ett magnetfält och kompasserna pekar då åt olika håll beroende på hur de sitter runt tråden. Tråden fungerar som en magnet och kan __________________ (vetää puoleensa) och __________________ (hylkiä) metallföremål.

3 1) När en elektrisk ström går genom en av slingorna _____________ (syntyy) ett magnet___________ (kenttä) runt tråden. Magnetfält påverkas av den omgivande magneten och slingan repelleras. 2) När den första slingan har rört sig en liten bit bryts den elektriska strömmen. Strömmen skickas sedan genom den andra slingan. Kraften pressar utåt vilket gör att den andra slingan snurrar.

4 Slingorna pressas runt när strömmen är påslagen. Mekanisk energi från rotationen omvandlas till elektris energi. Denna rörelse alstrar kraften som driver apparaten. Lentz lag: Strömmar induceras på ett sådant sätt att den motverkar sin orsak.

5 INDUKTIONSSPIS VIRVELSTRÖM Kastrullbottnen utsätts för ett varierande magnetfält vilket leder till virvelströmmar i kastrullbottnen På grund av resistansen i kastrullen hettas den upp och på så sätt värmer upp maten i kastrullen.

6 INDUKTIONSBROMS Då tågens metallhjul rör sig in och ut ur ett magnetfält induceras en spänning. Magnetfältet som uppstår i hjulet är riktat mot det yttre fältet så tåget saktar in. Det inducerade fältets styrka beroende av hjulets vinkelhastighet (kulmanopeus) – ju långsammare fart, desto svagare inbromsning.


Ladda ner ppt "DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som."

Liknande presentationer


Google-annonser