Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Joe Hill sångare & rebell FÖDD I GÄVLE 1879 DÖD I UTAH/USA 1915.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Joe Hill sångare & rebell FÖDD I GÄVLE 1879 DÖD I UTAH/USA 1915."— Presentationens avskrift:

1 Joe Hill sångare & rebell FÖDD I GÄVLE 1879 DÖD I UTAH/USA 1915

2 Joe Hill… Var Gävle-bo. Han blev martyr i Amerika. Han var radikal. Han provocerade. Han hade tankar om revolution. Han fick den största begravningen i Chicagos historia. Han föddes som Joel Emmanuel Hägglund

3 få känner till Joe Hill i Gävle Men nu när det är hundra år sedan han dödades i ett fängelse i Utah – ordnar Gävle-Läns-Museum en ut-ställning om honom.

4 Januari 1914 2 personer mördade i Salt Lake City i Utah/USA. En man fängslad, misstänkt han kallas Joe Hill. Han har ett skottsår i bröstet. En läkare anmäler Joe Hill till polisen för skottskador i bröstet.

5 Joe Hill kunde berätta och beröra Joe Hill skrev många Brev i fängelset. Släkten i Gävle skämdes för de Såg på Joe som en mördare.

6 Joe var med i facket I.W.W Han skrev från fängelset - till sin facklige vän så här: ”Vän och arbetskamrat. Du behöver inte vara sentimental. Vi har haft trevligt Du och jag Glöm mig och säg adjö till alla Din ”för en facklig gemenskap” Joe Hill

7 rebellflickan I fängelset skrev Joe Hill en sång till Elizabeth Gurley Flynn Hon kom att kallas Rebell-flickan. ”Well Gurley. Jag har fått kämpa Under röda fanan. Jag kysser Dig farväl. Du personifierar rebell Flickan.”

8 Inte ens presidenten I Amerika kunde stoppa Avrättningen av Joe Hill.

9 Barndomshemmet ettmuseum Joel Föddes på Bergsgatan i Gävle Han bodde där tills han blev 23 år Idag drivs barndomshemmet som ett museum

10 Sångare och agitator Joe Hill skrev över 200 sånger

11 Joel växer upp fattig /jobbar där han kan Joel hade många olika jobb. Han arbetade som eldare. Joel arbetade på en Lådfabrik När han arbetade på ett repslageri smittades han Av tuberkulos

12 Han opererades på Serafimer lasarettet Men han fick arbeta ihop pengarna Till sin vård och behandling i Stockholm i Gamla-Stan.

13 Hans utseende förändrades Han fick sitta på rummet och spela för han var för sjuk för att göra något annat.

14 Joel Emigrerade Han lämnade Sverige som Joel Emmanuel Hägglund men klev i land på Ellis Island som Joseph Hillstrom ”I ankomsthallen kommer millioner emigranter från jordens alla hörn.” Allt som behövdes var ett namn på passagerar-listan och att man säger hur mycket pengar man har med sig. Joel passerade Ellis Island med sin bror.

15 Joel rensar spottkoppar Han får sparken när han försöker Organisera arbetarna. Snart skiljs bröderna åt.

16 Jordbävningen 1906 Joel är med om den stora jordbävningen i San-Fransiscio Han rapporterar hem till tidningen i Gävle. Han beskriver hur han kastas ur sängen När han springer ned för trappen Ger den vika och Joel faller rätt Genom golvet och ned I källaren. Han försöker Sjunga en psalm han läst Sig i skolan. Han tror han ska dö.

17 Joel går med i I.W.W Han blir en vobbly I.W.W var de fattigas fack. Medlemmarna samlades på gator. De hade på sig röda bandanas. De stod på gamla lådor. Polisen kom och stoppade dem Men då klev nästa upp och började tala.

18 Sångerna används på strejkmöten ”You get paj in the sky when you die” Sjunger Joe om löneslaveriet. Industriarbetarna strejkade vilt Joe skriver då en ironisk låt om landshjälten Casey Jones. Han gör en parodi på en gammal Hyllningssång som blir en nid-visa.

19 Joe var arg Han lägger ned sin ilska i visan om Casey Jones. Visan blir mycket populär. Den sprider sig ända till London.

20 Joe Hill bor i Utah Han lockades till Amerika av Mormonska missionärer.

21 Ett rånmord äger rum Samtidigt söker Joe upp En läkare för han har Har blivit skjuten I ett bråk. ”Jag blev skjuten i ett bråk Om en kvinna” sade Joe

22 Vem var den mystiske kvinnan Långt efter hans död skrev Hilda Ericsson (var det hon) Ett brev till en journalist och Berättade att hon var den mystiske Kvinnan. Otto var svartsjuk på sin kompis Och sköt Joe. …eller var det så!?

23 Tänk om Joe var oskyldig! Om det var så ville han bli martyr. Kanske kom han på att han var mer värd för I.W.W som död än som levande. Vem mördade butiksägaren? Var det Joe Hill …eller var det någon annan.

24 FBI tappade bort vittnesmål Joe ville att man skulle skicka avskrifter till Hans fackförening. FBI förstörde bevisen. Kanske kan man spåra vad som hände.

25 Joes brev, aktuella också idag Hans skriver att Kvinnors röster ska höras Lika mycket som männens. Han för en klass-kamp. Han vill utjämna alla skillnader. Det är en bit kvar till Joes mål. Sorgligt nog.

26 Sista brevet… 18 november 1915. Nu har jag sagt farväl så många gånger. Kära Gurley Du har tänt idén. Jag vill tillägna Dig denna sång. Det behövs fler rebellflickor Som Du. Ett sista innerligt farväl Blir jag för alltid Din Joe Hill

27 19 november 1915 Joe är fastbunden vid en stol. En läkare lyssnar på hans hjärta Och fäster en vit pappers-lapp På hans hjärta. Ingen av skyttarna vet vem som Haft en dödande kula. Utanför fängelsemuren står vännerna. De hör skotten.

28 New York Tribune/ladda sikta skjut Väntan på order kändes som en evighet. När orden kom från Hillstrom kom…jag föll nästan på knä Jag ville blunda. Fyra svarta cirklar. en stråle när pappershjärtat blev rött. Varför valde Joe att dö på det här sättet frågade jag mig själv och vände bort huvudet.

29 Största begravningen i Chicago 30 000 personer följer kistan. Efter begravningen kremeras Kroppen. Efter hans testamente fördelas askan. På årsdagen skickas hans aska i hundra kuvert över hela världen.

30 Askan finns på Joe Hill gården I Gävle. Under ett körsbärsträd begravdes Hans aska.

31 My will Joe Hills testamente Är världsberömt.


Ladda ner ppt "Joe Hill sångare & rebell FÖDD I GÄVLE 1879 DÖD I UTAH/USA 1915."

Liknande presentationer


Google-annonser