Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
EKOMAT PÅ VÅRA FAT Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum Christina Linnerhag, Gunilla Williander, Ulla Lindblom och Linda Svensson
2
MILJÖMÅLETS GÅNG Stadsdelsnämnden tar mål Målvärden och åtgärder
Kommunikation Mål i enheternas överenskommelser Uppföljning
3
EKOS Enheten för kost och service Bildades 1 januari 2008
Består av Städ-, Transport-, Vaktmästeri- och Matservice Totalt ca 80 medarbetare 30 medarbetare i kök 3 tillagningskök skola 2 tillagningskök äldreomsorg
4
HUR DET BÖRJADE Uppdrag av politikerna 1999
Sju stadsdelar Linnéstaden, Härlanda, Högsbo, Tynnered, Bergsjön, Örgryte och Centrum. Tre produkter – morötter, knäckebröd och vetemjöl Ekologisk mjölk
5
HUR DET BÖRJADE Nämndbidrag från år 2000.
Samarbete med upphandlingsbolaget Utbildning det hållbara pusslet Mål för Göteborgs Stad
6
ANDELEN EKOLOGISKT Andelen i skolköken har ökat från 0% 1999 2005 25%
% % % % Nu 36%
7
FRAMGÅNGSFAKTORER Alla nivåer är medvetna om målet
Samarbete med leverantörer Skolmatsakademin Samarbeta med skolan Måltidsmiljöråd/matråd
8
HUR VI ARBETAR IDAG S.M.A.R.T. modellen
Fler hemlagade grytor istället för dyra styckprodukter av halvfabrikat Stort varierat säsongsanpassat salladsbord Fokus på produkter som vi alltid köper och inte temaveckor
9
HUR VI ARBETAR IDAG Näringsberäkning med AIVO Prisberäkning med AIVO
Ekomatsedeln Veckoplanering
10
HUR VI ARBETAR IDAG Matsedelsplanering ½ termin
Vi följer livsmedelsverkets kostrekommendationer Varje kök planerar sin matsedel själv, ingen centralstyrning Tre rätter på Guldhedsskolan Två rätter på Buråsskolan och Johannebergsskolan En av rätterna är vegetarisk som alla får välja En ekologisk dag per vecka på Buråsskolan och Johannebergsskolan
11
HUR VI ARBETAR I DAG Köpa mer av det som finns och är billigt
”luckor” i matsedeln för att kunna utnyttja erbjudanden och ta tillvara överbliven mat Minska svinnet så räcker pengarna längre
12
MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN
Det första storköket i Centrum som är miljödiplomerat All personal har fått utbildning på Ekocentrum i Göteborg.
13
MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN
Miljöutredning Miljöplan med miljömål Kemikalieinventering Avfallsredovisning Omdiplomering Övriga enheter inom EKOS har påbörjat miljödiplomering 2009
14
MATSVINNET Stor miljöpåverkan i onödan Varför slängs mat?
Vi har tagit hjälp av Göteborgs Universitet
15
MATSVINNET Slänger mest när det är favoriträtter
Förslag på hur de kan slänga mindre mat Egen informationskampanj i Bamba
16
KOSTNADER Råvarukostnad 9.60kr
Portionspris skola kr (inkl allt utom lokaler) Portionspris förskola 18.95kr (inkl allt utom lokaler och transporter)
17
MÅL 2009 klimatsmarta måltider En vegetarisk dag/vecka från hösten
Aktivt arbeta med att minska svinnet 20%
18
VISION 50% ekologiskt 2010 Schemalagda luncher ht 2009
Ju fler vi är som köper ekologiskt desto billigare blir det.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.