Ladda ner presentationen
1
Matsmältningen börjar i munnen.
Tänder och tunga mosar maten till mindre bitar. Genom saliven tillsätts enzymet amylas. Amylas bryter ned kolhydrater. Enzymer är organiska molekyler som kan ”klippa” sönder andra kolväten. Kolla i biologiboken.
2
Maten transporteras med matstrupen till magsäcken.
I magsäcken tillsätts magsaft. Magsaft innehåller: Saltsyra Enzymet pepsin Slem Enzymet pepsin bryter ned proteiner. Vad gör saltsyran med maten?
3
Efter magsäcken hamnar maten i tolvfingertarmen.
Galla Efter magsäcken hamnar maten i tolvfingertarmen. Här tillsätts bukspott som innehåller många olika enzymer. Bukspottet bryter ned: kolhydrater proteiner fetter Gallan innehåller salter som knyter ihop sig med fettet. Bukspott
4
I tunntarmen tillsätts ännu fler enzymer.
Kolhydrater har blivit druvsocker. Proteiner har blivit aminosyror. Fetter har blivit fettsyror. Dessa tas upp genom tunntarmens vägg. Snow93 Tunntarmens insida är större än dess utsida. Näringsämnen tas upp genom tarmluddet.
5
Sist kommer tjocktarmen.
Har tas allt vatten din kropp behöver upp. Om tjocktarmen inte mår bra kan du få diarré.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.