Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avGöran Hedlund
1
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
2
Motsvarar ca tre normalstora portioner i veckan och lite köttpålägg Rött kött = nöt, gris, lamm, get, ren, älg, hjort, rådjur och vildsvin Chark = rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. T ex korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding Vad är nytt? Råd: Högst 500 gram rött kött och chark/vecka (endast en mindre del av det bör vara chark) Råd: Högst 500 gram rött kött och chark/vecka (endast en mindre del av det bör vara chark)
3
Riskfaktor för tjock- och ändtarmscancer och typ-2 diabetes Kan ev. orsakas av hemjärn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein och virus 75% av männen och 42 % av kvinnor äter mer än 500 gram rött kött och chark i veckan Köttproduktionen står till exempel för nära 15 % av världens totala utsläpp av växthusgaser Varför råd om kött?
4
Minska antalet kötträtter och minska portionstorlekar Ersätt med bra järnrika alternativ som till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu Välj kött med omsorg för miljö och djurhälsa. Miljömärkningar att titta efter är naturbeteskött, ekologiskt och klimatcertifierat. Minska köttet
5
Ingen särskild rekommendation finns för barn Vardagsluncher motsvarar ca 20% av veckans totala energiintag. –Skulle motsvara ca 100 gram rött kött och chark per vecka och barn Kött till barn och unga?
6
Hur mycket kött äter vi? Källa: Riksmaten 2003 och 2010
7
Håll nere mängden kött och öka mängden vegetabilier (till exempel grönsaker, baljväxter, potatis och spannmål) Välj kött som har så liten negativ påverkan på miljön som möjligt Tagit bort serveringsfrekvenser och portionsstorlekar för att möjliggöra mer vegetabiliskt baserade måltider Bra mat i skolan
8
Hög användning av Miljöstyrningsrådets kriterier för produktion/uppfödning av livsmedel (87% av kommuner och 73% av landsting) Många kan välja dyrare produkter på befintlig budget genom att minska mängden kött Kompetens och engagemang i offentlig sektor Källa: Landsbygdsnätverket 2013
10
Servera gärna en lakto- ovo vegetarisk rätt varje dag Förklara varför Avdramatisera Involvera eleverna Positiva vuxna Skolans roll
11
Måltidskvalitet
12
Kontakt www.maltidsbloggen.blogspot.com www.livsmedelsverket.se Twitter: @Maltiden Anna-Karin Quetel Anna-karin.quetel@slv.se 018-17 56 04
13
Järnintag Källa: Riksmaten 2003 och 2010 JärnintagRekommendation 4-åringar8,0 Åk 28,99,0 Åk 58,511,0 Kvinnor9,515,0 Män11,59,0
14
Kvalitetskrav i senaste upphandlingen
15
Prioritering i senaste upphandlingen
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.