Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lyrik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lyrik."— Presentationens avskrift:

1 Lyrik

2 Vad är lyrik? Dikter, poesi, verser, låttexter
korta texter som försöker förmedla en känsla eller en bild. Bundna dikter skrivna efter vissa regler Fritt skrivna utan regler Kan handla om vad som helst Vissa är tydliga och man förstår precis vad den som skrivit texten vill säga och andra lämnar mer utrymme för egen tolkning som i sin tur påverkas av vem i är. Hur?

3 Historiskt Kommer från grekiskan och ordet ”lyrikos” som betyder ungefär: ”dikt som sjungs till lyra” Redan för flera tusen år sedan hörde det ihop med musik.

4 Vad är detta? Jag kan inte ens gå utan din luft i mina lungor
Jag kan inte ens stå När du inte ser på Och genomskinligt grå Blir jag Utan dina andetag Jocke Berg, född 1970:

5 Varför skriver man lyrik?
Den skrivs för att det finns saker vi inte kan säga på annat sätt. Fånga känslor - just för att det kan vara svårt att förklara dem. (Lyssna Ivan) har-g-tt-och-vi-r-h-r Lätt att beskriva hur något gick till men svårare att förklara känslan.

6 Raderna är ju olika långa!
Jmf. Prosa Största skillnaden mellan prosa och dikter Byter rad när man vill Ord som står ensamma får ev en större betydelse och man förstärker på så sätt olika saker beroende på hur man skriver. (Läs en dikt)

7 Skiljetecken? Behöver inte innehålla stor bokstav och punkt.
MEN man måste inte strunta i reglerna. Författaren avgör. Lika med grammatiken, dvs hur man skapar ord och meningar. Poeter leker ofta med språket. Ger fler bilder och associationer. Vanligt är Mening inte hel Bara halv Skriven rad Utbytbar I tanken

8 Vissa poeter går längre bort från det vanliga språket!
gadji beri bimba glandridi laula lonni cadori gadjama gramma berida bimbala glandri

9 Nonsensdikt Alice i underlandet skriven av Lewis Carroll
”Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans!” Boken handlar om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.

10 Upprepning Hårt vara sniffare fullgubbe fnask
Hårt vara risigt sargat patrask Hårt samla sopor och släpa på Hårt gå i centrum & bara gå Vanligt inom musiken där också refränger upprepar….

11 Lyssna om du vill ture=artistob&playnext=1&list=TLSRtRS1DXcJI

12 Rim Om man vill men inte så vanligt idag som tidigare..
Från börja innan skriftspråket kom så levde historier vidare genom att man berättade för varandra. Långa berättelser var lättare att minnas om de följde vissa regler, versmått, tillexempel rimmades på ett speciellt sätt. När skriftspråket kom fortsatte poeterna följa dessa regler, man säger att de skrev på vers. Under modernismen (1900) började man i stället skriva på fri vers vilket innebar att man struntade i versmåtten.

13 Haiku Japansk kortdikt på tre rader
Handlar ofta om naturen el landskapet Påminner om ett fotografi 17 stavelser, Kall vintermorgon Våra skidstavar i rad Som stora pennor

14 Poetry slam Tävling i poesi
Man har 3 minuter på sig att läsa en egen dikt Längre tid= poängavdrag Poäng ges också för innehåll i dikten och för hur man läser. Sedan 1995 SM

15 Lite Lyrik….

16 ”Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger. Ja nog är det svårt när droppar faller. Skälvande av ängslan tungt de hänger, klamrar sig vid kvisten, sväller, glider - tyngden drar dem neråt, hur de klänger. Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla, ändå sitta kvar och bara darra - svårt att vilja stanna och vilja falla. Då, när det är värst och inget hjälper, brister som i jubel trädets knoppar. Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar glömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden - känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen.” Karin Boye

17 hur stelnat, svart och stilla. Jag famlar omkring i detta dunkla rum,
Nu styvnar löddrig sky i nattens grova hand, nu stiga skogarna och stela höjder så kargt mot himmelens förkrympta valv. Hur hårt är allt, hur stelnat, svart och stilla. Jag famlar omkring i detta dunkla rum, jag känner klippans vassa kant mot mina fingrar, jag river mina uppåsträckta händer till blods mot molnens frusna trasor. (Pär Lagerkvist, ur: Ångest)

18 ”Du vandrar som oftast allena på väg mellan vagga och grav,
din ränsel är fylld utav drömmar och längtan din vandringsstav. Så stark är din tro på en framtid att du anar ett mål där du går, din ungdom finns med som en skugga från smultron och barfotaår. Du går över blomstrande ängar, din lovsång är fåglarnas sång. Från gryning till skymning du vandrar, mot en väntande solnedgång. Visst möter du sorg och saknad, det vore väl konstigt ändå, om du skulle skonas från smärta, om himmelen alltid var blå. Visst möter du tvekan och tvivel, ett vägskäl stjäl en minut. Förundran och ängslan gör sällskap, vad väntar vid vägens slut? Kanske ett värdshus med gyllene salar? Himmelska rätter på silverfat? Du vandrar som oftast allena med döden som färdkamrat. Men – vad gagnar att gå här och grunna? Grubbel kan göra dig blind, fördunkla det vackra och sköna, försena vid grind efter grind. Vad gagnar att gå här och grunna, du har din tid, inget mer. Sjung du din lovsång till livet, var glad åt allt gott som det ger.” (Lasse berghagen)

19 Musiktexter - är det verkligen lyrik?
Absolut! Kom ihåg- ”dikt som sjungs till lyra” Visor, poplåtar, raplåtar är också en form av lyrik. Musiktexter är skrivna för att användas till musik och kanske inte alltid fungerar så bra om man bara läser dem.

20 Ett av de tyngsta namnen….
- Carl Michael Bellman som skrev många olika texter men haft störst betydelse som visdiktare. Sjöng på slutet av talet på krogar i Stockholm Gubben Noak, gubben Noak var en hedersman. När han gick ur arken planterade han på marken mycket vin, ja mycket vin, ja detta gjorde han. Noak rodde, Noak rodde ur sin gamla ark, Köpte sig buteljer, sådana som man säljer, för att dricka, för att dricka på vår nya park.

21 Andra svenska författare som är kända för sina musiktexter är:
Evert Taube Cornelis Vreeswijk Ulf Lundell De flesta vuxna kan citera åtminstone några rader skrivna av dem.

22 Börja jobba Se separat papper….
Skriv 3 dikter utifrån givna mönster (förslag på separat papper) Skriv en valfri, egen dikt (kravet är att du ska förmedla en känsla) Gör en analys av en dikt eller låttext som du väljer själv. Läsa en dikt med inlevelse (Poetry Slam) Lämnas in i en plastficka (som ni får av mig) fredag v. 17


Ladda ner ppt "Lyrik."

Liknande presentationer


Google-annonser