Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Introduktion i webbpubliceringsverktyget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Introduktion i webbpubliceringsverktyget"— Presentationens avskrift:

1 Introduktion i webbpubliceringsverktyget

2 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Vad går vi igenom Grundläggande begrepp Skapa struktur på webbplatsen Skapa, spara och publicera text och bild Pröva olika sidtyper Behörigheter Visa kalender, medlemsregister och LOK-stödsmodul IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

3 Fördelar med att arbeta i IdrottOnline
Ingen specialistkunskap krävs – arbetet är jämförbart med ordbehandling Decentraliserat ansvar för webbplatsen till alla berörda medarbetare Informationen samlas i en databas och visas dynamiskt Innehåll skiljt från form – en förutsättning för framtida designförändringar Redaktörerna kan fokusera på innehåll och struktur IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

4 En inloggning till allt
Visaläge Den vy som besökarna ser på webbplatsen, anonyma eller inloggade. Redigeraläge Den vy som de som får behörighet arbetar i för att bygga upp webbplatsens struktur, fylla den med innehåll eller få tillgång till ett arbetsrum. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

5 Inloggad i första läget
Nya verktygslådan

6 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Min sida IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

7 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Medlemsregister Medlemsregistret Svensk Idrotts nya medlemsregister för föreningar skall underlätta administrationen i föreningar. I denna första release ingår grundläggande funktionalitet såsom att lägga upp nya medlemmar, hantera befintliga medlemmar, skapa grupper, skriva ut etiketter och hantera e-post. I kommande versioner så kommer nuvarande funktionalitet att finslipas och nya funktioner att tillkomma såsom koppling till faktureringssystem, automatisk uppdatering av adresser och möjlighet att skicka e-post direkt från medlemsregister. Så loggar du in Gå in på din förenings IdrottOnline-sida. Klicka på låset i högra hörnet och använd dina vanliga inloggningsuppgifter. När du loggat in kommer du se en meny med en medlemsregisterflik. Klicka på medlemsregistret och du är inne. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

8 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
LOK-stöd IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

9 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Kalender Kalender – version 2.0 Den nya kalendern i IdrottOnline har många nya funktioner. De största nyheterna är att man som medlem kan anmäla/avanmäla sig till aktiviteter samt att man kan dela aktiviteter mellan kalendrar inom en förenings idrott. Exemplen i kalenderavsnittet kommer från Norbergs Orienteringsklubb – Skapa en kalender För att få tillgång till kalendern måste du först logga in som redaktör. När du loggat in och kommit till redigeringsläge ska du klicka på Kalendernamnet i strukturen. Sidtypen ska vara kalender 2.0, när du håller muspekaren, vid namnet visas en ruta med sidtyp. Färgen på ”plopparna” har följande betydelse: (blå och röd plopp är en extern aktivitet kompletterad med egen information.) Röd = Egen aktivitet Blå = Extern aktivitet (inhämtad från ex. annan förening eller förbund) Gul = Föreningsaktivitet (ex. årsmöte som huvudkalendern tvingat ner i alla kalendrar) IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

10 Gå till redigerarläget för att nå strukturen

11 Redigerarläget med gamla verktygslådan

12 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Strukturen på webben Struktur densamma för besökaren som för den som redigerar. Enkelt att skapa nya sidor då man vet var besökaren kommer att finna sidorna Strukturen i systemet Genom att strukturen i visningsläget är detsamma som i redigeringsläget går det effektivt att snabbt bygga upp menyer och strukturer. Strukturen i redigeringsläge kan visa fler sidor än vad som finns på webbplatsen för besökare. Det kan bero på fler olika faktorer: Publiceringsdatum inte giltigt Sidan är dold för visning i menyn Besökaren har inte rättighet att se den sidan IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

13 Symboler i trädstrukten
Ny sida. Visa alla sidor som är skapade inom 48h. Sidan ej publicerad. Sidan är tidsinställd och har inte publicerats ännu. Sidan har tidsinställd publicering och tiden har passerat. Du har inte rättigheter att ändra sidan. Sidan visas inte i menyer. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

14 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Verktygspaletten Skapa sida Klipp ut Kopiera Klistra in sida. Ta bort sida Åtgärdsfönster Visaläge Hjälp Logga ut Verktygspaletten Via verktygspaletten kan man enkelt underhålla strukturen i webbplatsen. Det går att skapa nya sidor, redigera sidor, flytta sidor och sätta behörighet. Välj alltid först en sida och välj därefter rätt funktion genom att klicka på den. Prata kort om varje knapp. Hur man använder knapparna gås igenom senare. Skapa sida - används för att skapa ny sida. Klipp ur - markerar en sida (och dess undersidor) som urklippt för att senare kunna klistras in. Sidan/sidorna flyttas ej innan man valt klistra in. Kopiera - skapar en exakt kopia av sidan med alla dess undersidor. Klistra in sida - används för att klistra in en urklippt/kopierad sida. Notera att klistra in bara är aktiv om en sida dessförinnan klippts ut/kopierats. Radera sida - flyttar vald sida till papperskorgen. Dynamiska egenskaper – Här finns specifika inställningar för olika sidor och webbplatser Rättigheter - ger möjlighet att styra behörigheten till den valda sidan. Åtgärdsgsfönster – kan användas för olika saker på webbplatsen. Som standard finns Skapa uppgifter, Starta Arbetsflöde, Visa arbetsflöden jag startat Filhanteraren – öppnar EPiServers filhanterare Admin - genväg till Admin-läget. Papperskorg – Tömmer papperskorgen på dess innehåll Hjälp - leder till en inbyggd hjälpfunktion. OBS! länkar idag till epi-handböcker och ej våra manualer. Innehåller lite fel info. Men ska uppdateras allteftersom IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

15 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Designa din sida! Sidhuvud Välj färg! Text eller bild ovanför boxar Välj boxlayout Fyll på anslagstavlan IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

16 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Förstasidans layout Det finns 6 olika boxlayout till första sidan. De två nedersta tillåter en extra stor nyhetslista (röda). IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

17 Flikindelning under ”Redigera”
Information Avancerad information Genväg/extern länk På sidor som kan läggas i box, finns även en flik som heter boxinställningar. I boxar kan vanlig webbsida, nyheter, nyhets lista, kalender och resultat (för aktuella idrotter) kopplas. De som har behörigheten Administratör har även fliken Grundinställningar på startsidan. Uppgifterna som ska visas i redigeringsläget är grupperade i fem flikar. Alla sidor har vissa grunduppgifter - egenskaper - såsom namn och publiceringsdatum. Utöver detta kan det förekomma en eller flera ytterligare uppgifter att mata in. En sida som används för att mata in en nyhet kan således ha en egenskap i form av en kryssruta som anger att nyheten ska visas på förstasidan. En annan sida kan innehålla möjlighet att ange vem som är sidansvarig. När systemet byggs upp skapas de sidegenskaper som behövs för att kunna presentera och arbeta med webbplatsen. Alla system har dock olika egenskaper varför det i denna dokumentation endast tas med egenskaper som finns i grundsystemet. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

18 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Skapa ny sida Markera var i strukturen den nya sidan ska placeras. Högerklicka och välj ”Skapa ny” Välj sidmall Skriv eller klistra in information på den nya sidan Spara och publicera sidan Skapa första sidan Nu ska en ny sida skapas. Välj under vilken annan sida (förälder) i strukturen var den nya sidan ska placeras. Klicka på ikonen ”Skapa ny sida” i verktygsfältet. Eller använd höger musknapp för att skapa sida. Välj vilken sidmall som skall används. Börja lämpligen med ”Vanlig webbsida”. Mata in uppgifter När väl den tomma sidan visas ska den fyllas med uppgifter. Vilka fält som skall fyllas i beror på vilken mall som valts. De fält som är ovanför flikarna är standard, även de flesta egenskaperna på fliken Avancerad information och Genväg/Extern länk är standard. Avsluta med att klicka på Spara och visa för att förhandsgranska. När sidan är klar måste man publicera sidan. Om man har rättigheter att publicera används knappen med ”tummen upp”. Om man inte har rättigheter syns en grön bock istället. Var aktsam att kopiera sidor mellan arbetsrum till arbetsrum och arbetsrum till föreningens huvudsida. Inställda behörigheter följer med och kan låsa användningen. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

19 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Skapa en ny sida och döp den till <Ditt namn>. Använd mallen Vanlig webbsida. Skriv ditt namn som rubrik på sidan Skriv lite information om dig själv. Förhandsgranska och publicera. Gå tillbaka och redigera texten, skapa rubriker, fetstil, punktlistor osv. Klipp ut lite innehåll från din nuvarande webbplats och klistra in på sidan (oformaterat) Syftet med övningen är att skapa en ”AHA” upplevelse över hur enkelt det är att skapa en ny sida och direkt få den publicerad, tillgänglig för besökaren. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

20 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Länkar Med hjälp av länkverktyget kan man göra flera olika typer av länkar, extern länk, intern länk, e-postlänk, klickbar bild och länk till dokument. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

21 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Skapa en sida som baseras på vanlig webbsida. Döp sidan till Länkar. Skapa länkar från olika ställen i texten: Skapa en extern länk till Länken ska öppnas i nytt fönster. Skapa en intern länk till någon annan sida på din webplats. Skapa en mail-länk Spara och publicera sidan. Kontrollera att länkarna fungerar som du tänkt dig. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

22 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Infoga bild Infoga en bild i editorn med ImageVault Nästa alla som jobbar med att skapa webbsidor tycker att det roliga börjar när man börjar med att jobba med bilder. Det är ju precis vad det är också! Då kan man få färg och flärd i sina sidor som annars ofta ser tråkiga ut. Bildbehandlingsvärlden en djungel och det finns mycket att lära sig om bildbehandling. Tyvärr saknas ofta den här kunskapen vilket innebär att det blir en stor tröskel att ta sig över för många. Man kan rekommendera kunderna att lägga upp ett ordentligt bildarkiv med bilder som redaktörerna kan använda. Då slipper man fler MB stora bilder i bmp-format på sidorna. I mars 2009 kommer det uppdateringar som gör att man kan se hur mycket utrymme som är använt vid varje mapp. Det kommer också att gå att ta bort mapp. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

23 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Skapa en sida som du döper till Bilder. Använd mallen “Vanlig webbsida”. Infoga en bild från ”Ladda upp fil” Ladda upp en bild från datorn till ImageVault och infoga på sidan. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

24 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Skapa en sida som du döper till Tabeller. Använd mallen Vanlig webbsida. Infoga en tabell med 3 rader och 3 kolumner på sidan. Tabellen ska ha en synlig ram. Lägg in rubrikerna: Förnamn Efternamn Telefon Fyll resten av tabellen med lite innehåll. Spara och publicera sidan IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

25 Flytta en sida i strukturen
Dra och släpp Klipp ut & klistra in Höger musknapp När det finns fler sätt att lösa ett problem på räcker det i de flesta fall bara gå igenom ett. Om det är väldigt vana användare kan man gå igenom fler. När det gäller flytta och kopiera - gå igenom dra- och släpp. OBS! Inte mellan huvudsidan och arbetsrum eller tvärtom. Kan bli problem med bland annat behörigheter. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

26 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Kopiera en sida Dra och släpp + CTRL Klipp ut & klistra in Höger musknapp OBS! Kopiera ej mellan förenings huvudsida och arbetsrum, även arbetsrum till arbets rum då inställda behörigheter följer med. Inte mellan huvudsidan och arbetsrum eller tvärtom. Kan bli problem med bland annat behörigheter. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

27 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Ta bort sida Markera sidan du ska ta bort genom att klicka på den först Krysset i verktygsfältet Höger musknapp Om en sida kastas går den inte att få tillbaka. Ta bort sida Om du har många sidor på din webbplats som inte är publika länge kan du ta bort dem från webbplatsen. Det finns två olika sätt att ta bort sidor på. Du kan använda dig av verktygsfältet och höger musknapp. När du tagit bort en sida är den raderad.. Med hjälp av knappen Ta bort i verktygsfältet kan du radera sidor från din webbplats. Markera den sida du vill ta bort och välj verktyget Ta bort i verktygsfältet. Tänk på att alla underliggande sidor också tas bort. Du kan också ta bort en sida genom att högerklicka på sidan och välja Ta bort. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

28 Sidornas ordning i menyn
Markera huvudsidan (föräldern) för den struktur där undersidorna ska sorteras Ändra sorteringsordningen under Avancerad information Sidornas ordning i menyer Sidorna i EPiServer sorteras i trädstrukturen efter en förvald sorteringsordning. Den vanligaste varianten är att de sorteras med den senast skapade sidan överst i trädstrukturen. Respektive trädgren sorteras för sig. Du kan enkelt ändra sorteringsordningen på din del av webbplatsen genom att ändra det på huvudsidan i respektive gren. 1.Markera huvudsidan i trädgrenen. 2.Redigera sidan och välj fliken Avancerad information. 3.Välj sätt att sortera under Sorteringsordning. 4.Spara och publicera sidan. 5.När sidan är publicerad slår den nya sorteringen igenom på den valda trädgrenen. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

29 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Kopiera och klistra in en sida genom: - verktygspaletten - att använda högerklicksfunktionen Ta bort (radera) kopian Flytta slutligen in de sidor du skapat idag under sidan <Ditt namn> Syftet med övningen är att skapa en ”AHA” upplevelse över hur enkelt det är att skapa en ny sida och direkt få den publicerad, tillgänglig för besökaren. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

30 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Övning Ta bort behörigheten för den allmänne besökaren och välj att det endast ska vara tillängligt för Medlemmar på sidan “Bilder” Spara ändringen Logga ut från sidan och se så att sidan inte syns för besökare utan inloggning. Syftet med övningen är att skapa en ”AHA” upplevelse över hur enkelt det är att skapa en ny sida och direkt få den publicerad, tillgänglig för besökaren. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

31 Nyhetsflöde – Idrottens nyheter
Varje förening kan själv välja vilka organisationer som skall visa nyheter på föreningens sida. Detta görs från Nyhetskonfigurering (startsidan) genom att Öppna Åtgärdsfönster i verktygspaletten eller dra in sidan i högerkant Från start finns nyheter att hämtar från RF, SF, SDF, DF och egna nyheter. Det går också att blanda nyheter från olika organisationer inom IdrottOnline. Tänk på att välja nyheterna från sektionssidan – gäller även ensektionsföreningar. RF – nyheter som visas för alla SF - Specialförbund (ex. svenska bandyförbundet) SDF - Specialidrott Distiktförbund (ex. Upplands bandyförbund) DF - Distiktförbundet (ex. Upplands idrottsförbund) IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

32 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Åtgärdsfönstret IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

33 Arbetsrummens rättigheter
När rättigheterna ges på första sidan skickas mailet med inloggningsuppgifter ut. Detta kommer bara administratörer åt. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

34 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Arbetsrum IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

35 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Arbetsrumstyper IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

36 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Möjligheter Koppla lag (endast om idrotten administrerar serier och resultat i svenskidrotts tävlingssystem) Visa tävling/ match Visa resultat Idrotter som idag kan koppla sin resultatredovisning ishockey, fotboll, basket, handboll, bowling och bordtennis. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

37 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Domänhantering Startsida Egen domän Arbetsrum Snabbadress Direktdomän Startsida – Här kan man koppla en egen domän som man haft tidigare eller man köper en ny adress till föreningen. Arbetsrum – Här kan laget/gruppen ha en egen adress som man kopplar direkt till sin eget arbetsrum (snabbadress) Direktdomän innebär att man lägger till arbetsrummets namn på den befintliga föreningsadressen för komma direkt till sin sida namn IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

38 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Kort om arbetsrum Upp till 15 st 30 Mb till huvudsidan. 10Mb utrymme per arbetsrum (Uppladdade bilder och dokument från ImageVault) Ett arbetsrum är som en hemsida och kan inte tas bort. Tänk därför igenom noga innan dessa skapas. Använt arbetsrum kan sparas och göras om senare. IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

39 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Support Den bäst och snabbast hjälpen hittar du på Frågor och svar Senaste nytt Drift information Manualer Utbildning m.m Fortfarande frågor, mejla till IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.

40 IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.
Frågor? ? IdrottOnline - Klubb, Introdutionsutbildning.


Ladda ner ppt "Introduktion i webbpubliceringsverktyget"

Liknande presentationer


Google-annonser