Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det nya seklet första världskriget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det nya seklet första världskriget"— Presentationens avskrift:

1 Det nya seklet första världskriget 1914-1918
Carl Emanuelsson, Saltsjöbadens samskola, Saltsjöbaden –

2 Teknikens under Under hela 1800-talet hade Europa förändrats från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle. Befolkningen hade ökat lavinartat precis som rikedomen. Massproduktionen gör sitt intåg på alla marknader och bidrar till en militär upprustning. Nya uppfinningar som flygplan, bilar, vattentoalett, telegrafen, filmen och kameran ökar standard och tekniskt kunnande i den industrialiserade världen.

3 Teknikens under Tysklands enorma tillgångar till stenkol och stål bidrar till att landet blir en av världens rikaste och mäktigaste industrinationer. Koloniernas naturresurser av bl a gummi bidrar till ökad industriproduktion i de rika länderna. Det skapar även nya produkter som däck, gummikondomer och plastprodukter.

4 Ett folk... Nationalismen är mycket i fokus under denna tidsperiod.
De Europeiska ländernas koloniala erövringar och industriella maktposition gör att de utmanar Storbritanniens roll som världens mäktigaste nation. Fosterlandets historia, konst och betydelse förstoras upp och förskönas. Ländernas ökade befolkning kräver av politikerna att också öka landets areal, ökad expansion.

5 Imperier och kejsare De stora länderna i Europa styrdes av kungar, tsarer och kejsare. Demokrati var något som var väldigt sällsynt. De flesta kungahusen i Europa var släkt med varandra. Mellan 1872 och 1887 fanns en släkt allians mellan Kejsar Wilhelm, Franz Joseph och Tsar Alexander. De blev dock ovänner eftersom de tävlade om kontrollen av Balkan.

6 Imperier och kejsare 1870-års krig mellan Tyskland och Frankrike skapar en osämja i Europa som förstärks med Trekejsarförbundet. Länderna försöker nu hitta allianser och kamrater att knyta till sig i händelse av krig. Det kommer fram till 1914 vara olika konstellationer av länder men två läger utkristalliserar sig.

7 Trippelalliansen Allianserna ska skydda länderna från att krig ska bryta ut. De ska vara i avskräckande syfte. ”if you scratch my back i scratch yours” Trippelalliansen aka Centralmakterna består av: Tyskland Österike-Ungern Italien

8 Ententen Ententen aka Trippelententen består av: Storbrittanien
Frankrike Ryssland (Från 1915 Italien)

9 ”Anfall är bästa försvar”
Tyskland ville till varje pris undvika krig på två fronter. Men så som Ententen såg ut var detta oundvikligt. Genom att snabbt besegra Frankrike som man gjort i års krig skulle man sedan kunna vända arméerna mot den stora jätten Ryssland. Det enorma Ryssland skulle behöva månader för att mobilisera sig mot Tyskland och på den tiden skulle Frankrike lätt besegras ansåg man.

10 ”Anfall är bästa försvar”
Schlieffenplanen utarbetades under början av talet och bestod i att skicka tyska trupper över det neutrala Belgien och omringa de franska styrkorna på gränsen mot Tyskland. Den fransk-tyska gränsen var oerhört starkt befäst och en rak offensiv skulle garanterat leda till ett långt krig på två fronter. Den nya idén om allmän värnplikt gör att den tyska armén har 13 miljoner soldater till sitt förfogande.

11 Spänningen ökar... Länderna misstror varandra mer och mer...
Kapprustning och muskelspänningar sker på haven så väl på land. Generalerna längtar efter att få prova sina nya leksaker och är övertygade om det egna landets överlägsenhet.

12 Balkan - en krutdurk Genom nationalismens genombrott har det tidigare så mäktiga Osmanska riket krympt. Nya länder som Grekland, Rumänien, Bulgarien och Serbien har blivit självständiga. Detta inspirerar andra folkgrupper på Balkan att bryta sig fria från Österrike-Ungern som hade erövrat Kroatien, Slovenien och Bosnien. Småkrig förs mellan Kejsardömet och de balstiska folkens motståndsgrupper.

13 En Princip... Ryssland som också har intressen i området lovar att stödja de slaviska folkens frihetskamp i utbyte mot handel och fri rörlighet. Den 28 juni 1914 åker Ö-Us Kronprins Frans Ferdinand och hans fru Sophie till Bosniens huvudstad Sarajevo på statsbesök. Serbiska nationalister från den hemliga organisationen Svarta Handen förbereder ett attentat.

14 En liten gnista... Efter ett misslyckat bombattentat får den unga studenten Gavrilo Princip syn på kronprinsparet och avfyrar två dödande skott mot dem. Paret avlider under dagen och det sörjande kejsardömet vill ha hämnd... Princip grips efter attentatet och Ö-U vill att deras egen domstol och polis tar hand om fallet. Serbien vägrar och menar att landets egna rättsväsende ska ta hand om Princip och hans medhjälpare.

15 ... startar en Världsbrand
Österrike-Ungern förklarar krig mot det lilla Serbien den 28 juli 1914. Ryssland som stöder den Serbiska kampen för frihet på Balkan mobiliserar då sin armé som stöd för Serberna. Ryssland har cirka 1,2 miljoner soldater vid mobilisering och 12 miljoner i reserv. När ordern om mobilisering väl ges kan den inte stoppas. Den ryska armén bygger på ”allt eller inget”

16 Den svarta veckan Den 29:e juli börjar Tyskland delmobilisera som stöd till Ö- U. När nyheten om Rysslands mobilisering når generalerna får de hela den tyska krigsmakten till full mobilisering den 1:a augusti och förklarar Ryssland krig. Den 3:e augusti förklarar Tyskland krig mot Frankrike helt i fas med de tidigare bestämda krigsplanerna. Belgien invaderas av tyskarna som har Paris som mål. Den 4:e augusti förklarar Storbritannien krig mot Tyskland för anfallet på Belgien och Frankrike. Ö-U förklarar den 6:e augusti krig mot Ryssland.

17 ”We'll be home by christmas”
Ett snabbt krig eller? ”We'll be home by christmas” Alla länder var övertygade om att kriget skulle vara över på några veckor. Detta berodde på: Nationalismen Massarmér De moderna vapnen Industrialiseringens effektiva infrastruktur ”Ausflug nach Paris”

18 De nya vapnen men... Kulsprutan Gasen Eldkastaren Stridsvagnen Ubåten

19 ...den gamla taktiken Fältartilleri och stöd av kavalleri i öppen terräng... Massangrepp med bajonetter snabbt och bestämt kunde väl inte gå fel? Kommunikation

20 På Västfronten intet nytt...
Kriget på västfronten blev inte så snabbt avklarat som Tyskland trodde. I september 1914 stoppar fransmännen och engelsmännen den tyska offensiven vid Marne. Slaget blir det viktigaste i hela kriget och början på skyttegravs kriget är ett faktum. Under de närmaste 4 åren kommer 13 miljoner unga män att dödas eller skadas svårt i skyttegravarna.

21 Skyttegravs krig Efter att Tysklands offensiv stoppats gräver sig båda sidorna ner i skyttegravar. Kriget i väster kommer handla om att rusa fram och tillbaka mellan skyttegravarna. Ena sidan anfaller med bajonetter. Den andra skjuter ner dem med kulsprutor och artilleri. Slaget vid Verdun går till historien som det värsta under hela kriget där en halv miljon soldater dör på slagfältet och ytterligare en halv skadas svårt. I dag finns över 12 miljoner granater kvar i området.

22 Östfronten Kriget i på östfronten blev relativt rörligt till skillnad från kriget i väst. Den ryska tsararmén bestod till mesta dels av bönder och var ganska lätt att besegra för de drillade tyskarna. Ryssland förlorade nästan dubbelt så många soldater som Centralmakterna.

23 Rysslands öde Sedan revolterna 1905 hade Tsarens makt över folket varit ifrågasatt. Många bönder var fortfarande livegna och den ryska adeln levde gott på de fattiga böndernas arbete. Tsaren abdikerar i februari 1917 till förmån för en folkstyrd församling med liberaler och socialister, äntligen lite demokrati? Den i exil levande kommunisten Lenin tar sig tillbaka och lyckas i en revolution i november 1917 ta makten från den nya demokratiska församlingen, duman.

24 Sovjetunionens födelse
Lenin lyckas med hjälp av sin Röda Armé besegra alla motståndare. Han inför kommunistisk diktatur och kollektiviserar allt jordbruk. Det bildas små sovjeter, dvs arbetarråd där de som utför arbetet får vara med och styra. Tyvärr släpper Lenin aldrig ifrån sig makten till folket och efter sin död 1924 väntar ett värre öde för Rysslands folk.....Stalin!

25 Sedan början av 1900-talet hade Tyskland försökt utmana Storbritannien som hade världens största örlogsflotta. Vid krigsutbrottet började de båda allianserna att försöka blockera all handel för motståndaren. Tyskland lyckas väl i att använda den nya uppfinningen ubåten. De lyckades dock lite väl bra och den 7 maj sänks passagerarfartyget Lusitania över 1000 personer dör. Ett hundratal amerikaner omkommer också och USA lämnar in en protest. Tyskland upphör med det oinskränkta ubåtskriget men återupptar det Det blir för mycket för USA som förklarar krig mot Tyskland den 6 april 1917.

26 Vadå världskrig? Trots att det mesta av kriget utspelar sig i Europa får det spridning och konsekvenser i resten av världen. Alla krigsförande länder hade kolonier som också angränsade till varandra och i de flesta världsdelar pågick även ett kolonialkrig. Miljontals soldater från Nordafrika, Indien, Australien och Nya Zeeland slåss både på hemmaplan men skeppas också till Europa för att möta helvetet i skyttegravarna.

27 Kvinnorna då? När männen kallades in till Europas arméer fyllde kvinnorna deras plats i fabrikerna, i gruvorna, i taxibilarna och på kontoren. En del kvinnor deltog i kriget som sjuksköterskor och veterinärer. Några få deltog även direkt i striderna förklädda till män. Efter kriget när männen kom tillbaka var det svårt för kvinnorna att bara acceptera att sluta arbeta och bli ekonomiskt beroende av mannen, kampen för lika rösträtt hade börjat på allvar...

28 Krigsslutet Den ryska revolutionen gör att Ryssland förhandlar fram fred med Tyskland. Plötsligt har Tyskland en mängd nya arméer att använda i väst. Tyskarna möts och slås tillbaka då USA har skeppat 2 miljoner nya soldater till slagfälten i Frankrike och Belgien. Folket i Tyskland har nu blivit så trött på kriget att en mindre revolt sker på hemmaplan så att kejsaren tvingas abdikera. Den 11 november 1918 blåses stillestånd i konflikten och freden är äntligen här. Över 16 miljoner människor har fått betala med sina liv...

29 Freden i Versailles Freden sluts 1919 och alla sidor bjuds in till förhandlingar utom Tyskland. När förhandlingarna är klara efter sex månader tvingas Tyskland skriva på avtalet. En summa som i dagens penningvärde motsvarar miljarder svenska kronor är det skadestånd Tyskland ska betala. Tyskland ses som enda anledning till att kriget startar. Österrike-Ungern tvingas av Ententen att upplösas i en mängd olika små länder.

30 Nationernas förbund USA president Wilson kommer till förhandlingarna med en idé om att starta en internationell organisation som ska jobba för fred. Den nya organisationen heter Nationernas förbund, NF och välkomnar alla utom Tyskland. Organisationen bildas men när presidenten kommer tillbaka till USA vägrar hans egna parlament att gå med. USA blir då aldrig medlemmar.

31 Ett nytt Europa En mängd nya länder bildas efter kriget som:
Finland, Estland Ungern, Lettland Polen, Litauen Irland, Tjeckoslovakien Island, Österrike Jugoslavien

32 ...men katastrofen är nära
Det fanns en liten man med mustasch som varit soldater i Tyskland under kriget. Han såg hur Tyskland förnedrades och åren efter kriget ägnade han åt att vara bitter och bedriva politik för att åter göra det tyska folket till Herre över andra folk....hans namn? Adolf Hitler


Ladda ner ppt "Det nya seklet första världskriget"

Liknande presentationer


Google-annonser