Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Astrid Lindgren.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Astrid Lindgren."— Presentationens avskrift:

1 Astrid Lindgren

2 Så här ser Astrid Lindgren ut.

3 Hon föddes 1907 och dog 2002

4 Astrid kommer att finnas på den nya tjugokronors sedeln i Sverige.
Hon fick sitt första barn utan att vara gift. Hon växte upp i Vimmerby i Småland. I Vimmerby finns en park som heter Astrid Lindgren värld. Där kan man träffa hennes sagofigurer t ex Pippi och Karlsson på taket. När hon blev vuxen flyttade hon till Stockholm. Där jobbade hon på kontor. Hon kunde stenografi. Det är när man skriver text med hjälp av krumelurer så att det går väldigt fort. I Sverige är hon en känd barnboksförfattare.

5 Astrid har skrivit många barnböcker
Astrid har skrivit många barnböcker. Ideerna fick hon ofta från sin egen barndom. Hennes böcker blev översatta till många olika språk ca 56 st. Många av hennes böcker har också blivit film. Nu ska vi presentera några av hennes böcker.

6 Rasmus på luffen Rasmus är en barnhemspojke med rakt hår som ingen vill ha. Då kom han på idén att Rymma från barnhemmet. På sin färd träffade han paradis-Oskar som övernattade i samma lada som han. Då undrar Rasmus om de inte kan ta följe tillsammans. Rasmus är glad att slippa den stränga föreståndarinnan fröken Hök. Rasmus och paradis-Oskar börjar deras spännande väg tillsammans.

7 Nils Karlsson Pyssling
Han ser ut som vanlig pojke men är ungefär lika stor som en tumme och bor under golvet under pojken Bertils säng. Där finns även Nisses hyresvärdinna, en otäck rätta . Genom att ta på en spik och säga Tjillevippen! Så kan Bertil bli liten som sin vän och leka med honom under golvplankorna.

8 Karlsson på taket Karlsson på taket är en figur skapad av Astrid Lindgren. Karlsson på taket (1955), Karlsson på taket flyger igen (1962) och Karlsson på taket smyger igen (1967) och de är alla illustrerade av Ilon Wikland. Karlsson på taket har en propeller på sin rygg och ett stökigt litet hus uppe på taket. Hans bästa kompis är lillebror. Karlsson på taket är lagom tjock och bäst på allt.

9 Mio min mio Varje dag gick Astrid genom Tegnerlunden på väg mellan Dalagatan och arbetet på Rabén och Sjögren. En gång satt där en ensam liten pojke på en bänk i skymningen. Om hur sagan kom till berättade Astrid så här i en radiointervju. Mio min Mio ja det är egentligen en kortare saga som jag skrev och jag vet inte riktigt hur jag kom på det. Det är ju så att den börjar i Tegnerlunden. Jag gick genom Tegnerlunden och såg en liten pojke på en bänk och så började jag tänka att han bor väl kanske i det huset där. Också började jag fundera lite på det och att han satt där och att anden i flaskan kom och att han flög bort till landet i fjärran. Men det var inte min mening att jag skulle skriva något mer än så utan den sagan trycktes i en tidning. Sen efter flera år började fundera och undra hur han hade det där borta egentligen, om han hade någon att vara tillsammans med när han inte hade Benka som han hade hemma på Tegnergatan.

10 Bröderna lejonhjärta Jonathan är storebror till Karl, han kallas också Skorpan. Jonathan tröstar Skorpan med att de kommer att mötas i Nangijala efter döden. Vid en eldsvåda dör emellertid Jonathan först men Skorpan kommer strax efter. Men Nangijala består av två dalar, Körsbärsdalen och Törnrosdalen. I Törnrosdalen bor de onda. De styrs av Tengil och hans drake Katla. Men i Körsbärsdalen finns de goda och en ond förrädare, Jussi.

11 Pippi Långstrump Pippi bor på Villa Villekulla med sin apa herr Nilsson och hästen lilla Gubben. Lilla Gubben är prickig, han är vit med svarta prickar. Pippi är den starkaste, rikaste och snällaste flickan i världen. Hon har en kappsäck full med pengar. Hon har två lekkamrater som heter Tommy och Annika. Pippi kan bära en häst med raka armar. Pippi har en pappa som heter Efraim Långstrump. Han är sjökapten på de sju haven. Pippis mamma är död. Nu är skådespelaren som spelade Pippi 54 år. Pippiböckerna skrevs för 65 år sedan. Hon brukar leka med poliserna, Kling och Klang. Pippi har en egen sång som heter ”Här kommer Pippi Långstrump.

12 Lotta på bråkmakargatan
Lotta på Bråkmakargatan är en av Astrid Lindgrens figurer. Andra som bor på Bråkmakargatan är Lottas mamma, pappa och hennes två syskon, Jonas och Mia-Maria ( familjen heter Nyman i efternamn), granntanten tant Berg, och Lottas gosegris Bamsen. Gatan heter inte Bråkmakargatan utan Krukmakargatan, men barnens pappa säger att förr kanske det bodde krukmakare här. Men nu bor här bara bråkmakare. Lotta är mellan 3 och 5 år och är ganska säker på att hon kan det mesta.

13 Kajsa Kavat Kajsa Kavat gjordes Kajsa Kavat kom ut som sagobok Filmen gjordes Berättelsen om lilla, tuffa Kajsa, som sålde karameller på torget, älskat av flera generationer. Hon blev lämnad på trappen hos en snäll, gammal gumma som Kajsa kallar för mormor. Hon är snäll och bjuder på fika. Kajsa är snäll, hjälpsam och full av bus.

14 Ronja Rövardotter Ronja Rövardotter gjordes av Astrid Lindgren. Lite av Ronjasagan gick så här: Den natt rövarhövdingen Mattis dotter Ronja föddes drar ett väldigt oväder över mattisskogen. Så otäckt är det att endast de grymma vildvittrorna kan vistas ute. Åskan delar mattisborgen i två delar. Arbetet med filmen påbörjades I vanlig ordning var det Olle Hellbom som fick ansvaret att filmatisera boken. Mycket i Ronjafilmen är löst via trickfilm på olika sätt. Rumpnissarna är vanliga maskerade skådespelare men med fyra gånger för stor rekvisita, skidor , stavar och stövlar så att det ser mindre ut. Ronjas barnliv började storslaget. Så det blir också kamp om fred och rättvisa. En kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.

15 madicken I det stora röda huset nere vid ån, där bor Madicken. Där bor också mamma , pappa, lillasyster Lisabet , en svart pudel, som heter Sasso och en kattunge, som heter Gosan. Du är inte klok Madicken , säger Lisabet, när Madicken lurar upp henne på vedbodstaket. Visst slutar äventyren ibland med hjärnskakning. Madicken heter egentligen Margareta. Madicken säger till Lisabet att hon är den bästa lillasystern i hela världen.

16 saltkråkan Saltkråkan är en ö i Stockholms skärgård. På sommaren kommer sommargäster, bland andra familjen Melkersson med Skrållan, Malin, Pelle och farbror Melker. De möts av Tjorven, Båtsman, Teddie , Freddie och Stina som är bosatta på ön . Tillsammans upplever de härliga somrar på Saltkråkan. De många roliga påhitten och händelserna lämnar gott om utrymme för glädje och skratt. Av någon anledning så är det oftast farbror Melker som är anledningen.

17 emil i lönneberga Emil har en lillasyster som heter Ida. Emil i Lönneberga är en av Astrid Lindgrens litterära figurer, en pojke i 8-årsåldern som är berömd för att han hittar på hyss men innerst inne är han en snäll pojke. Familjen Svensson och deras anställda bor på gården Katthult, i Lönneberga socken i Småland.

18 i DAG HAR VI ILLUSTRERAT TILL Emil och pippi

19


Ladda ner ppt "Astrid Lindgren."

Liknande presentationer


Google-annonser