Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avAnn-Charlotte Johansson
2
Maltwhiskyns hemligheter
3
•Whiskyns hemligheter beror i stor del på dess geografiska belägenhet. Maltwhiskyns hemligheter
4
•Hög luftfuktighet ger bra whisky.
5
•På korn, jäst och vatten vilar whiskyns grund. •Torv, koppar & ek förädlar den.
6
•Att lagra på speciella fat på slutet, sk finish, •ger whiskyn en extra smakdimension.
7
•Aaaaahhhhhh… •Men hur går det till???
8
•Först måste kornet blötläggas..
9
•Sedan skall det gro. •Kornet vänds med en shield för att förhindra att groddarna trasslar ihop sig.
10
•Sedan torkas kornet på ett perforerat golv, där man eldar under. •Att torka malten i en kölna ger fin rökdoft. •Särskilt om torven är upptagen för hand med en Toibsgirh.
11
•Högst upp i kölnan kan det vara svårt att andas. • Men vilken doft!
12
•Hhhhhhhhhhh… •Sannerligen! Vilken doft.
13
•Kornet krossas till gröpe & blandas sedan med rent mjukt källvatten och jäst. •Efter ca 10 dagar har man fått en sk wash att destillera.
14
•Koppar är en viktig metall. •Den renar destillatet sk tiolrening, under bränningsprocessen.
15
•Ut kommer en ca 75% vätska (BPS) •Denna skall sedan lagras till en drickfärdig whisky.
16
•Koppar! hmmm.. Plast är också bra.. •Å sedan då? Häller man det på dunk?
17
•Ånej! Det enda vettiga är att lagra whisky på ekfat… •Efter ca 10 år har man förmodligen en komplex njutning att se fram emot.
18
•Tappningar rätt ifrån fatet utan filtrering kallas ”Raw cask”
19
•Raw Cask! •Låter som något för mig…. •Måste nog ta en tripp till Skottland!
20
•Skottarna är ett gästfritt & jordnära folk. •Hit kan du komma och vara som du är. Men du! Vader!
21
•Dags att komma ut ur garderoben alltså. •Okej!
22
•Ahhhhhhh.. •Det känns bättre. •Nu kan jag kolla in whiskyindustrin...
23
•Nja? Industri och industri… •Hos en del brännerier är whisky fortfarande ett stolt hantverk.
24
•Men skall du besöka ett bränneri, så se till att få en bra guide som visar dig runt..
25
•Å försök att få prova whiskyn på plats, för det är lärorikt.
26
•Att få tappa en flaska själv på plats är naturligtvis en ännu större upplevelse….
27
Och det beror på?
28
Att………...
29
•Skottland verkligen är platsen för ett sökande efter den perfekta whiskyn….
30
Och som sagt…...
31
•Whiskyns hemligheter beror i stor del på dess geografiska belägenhet.
32
Slainte! •Caledonia Malt Whisky Club Lidköping. Dokumentet är framställt av KH Joakim Flinck Bilder: Kenneth Jonsson
33
May the ”Spirit” be with you!
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.