Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Region Jönköping satsar på Hälsocafé

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Region Jönköping satsar på Hälsocafé"— Presentationens avskrift:

1 Region Jönköping satsar på Hälsocafé
Region Jönköping satsar på Hälsocafé. Mötesplatser för och med patienter och närstående, ett samverkande mellan patient och vård där målet är att stärka medborgarnas livskvalite´, förebygga god hälsa innan ev sjukdom och värna om kvalite´vid sjukdom, för såväl patient som närstående eller vän.

2 Bakgrund Regionens paroll: ”Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård” Region Jönköpings län beslutade 2015 att förnya och utveckla dialogerna mellan patientorganisationer och politiker Hälsocafé, samlar verksamhet för patienter och närstående utanför sjukhuset Hjärtats hus för cancerpatienter startar 2016 efter ideellt arbete sedan 2014 från tidigare patienter. Den nya patientlagen från januari 2015 ställer krav på vårdgivare att de är skyldiga att ge förutsättningar för patienter och närstående att medverka i sin egen vård och utveckla vården. Den nya lagen har större fokus på patientens delaktighet och valfrihet. Region Jönköpings län tog beslut om att förnya och utveckla dialogerna mellan patientorganisationer och politiker hösten 2015. Region Jönköpings län startar 2016 ett övergripande projekt, Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård. Hälsocafé är ett delprojekt av Tillsammans-projektet där begreppet Hälsocafé är ett övergripande för funktioner som bland annat ska ge möjlighet till stöd och hopp genom samtal med andra personer med erfarenhet. Parallellt med Tillsammans-projektet arbetar ideella krafter med att få fram en fysisk mötesplats, det som kom att bli Hjärtats Hus

3 Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer.
Allt fler överlever cancer och vi blir då fler som skall lära sig leva med allt som den för med sig. Både som patient, närstående och vän. Att drabbas av cancer är ofta en omvälvande händelse som för många kan få stora konsekvenser för ens fortsatta liv. Inte bara för den som drabbats av sjukdomen, det slår mot hela familjen, mot vänner och arbetskamrater.Att motivera till ett hälsosamt och fysiskt aktivt liv vet vi är väldigt värdefullt.

4 Vi är duktiga på att planera vår tid och ta för givet att allt skall rulla på. Men ingen vet vad som gömmer sig bakom nästa vägkrök, nästa dag, kommande minuter. Maggie Målevik drabbades av cancer för tio år sedan och blev då intresserad av hur vården och samhället tar hand om den som drabbats av cancer, som patient men även som närstående. Hon började då göra efterforskningar på egen hand. Maggie tog bla kontakt med Maggies Cancer Caring Center i Skottland och åkte under våren 2014 på egen hand till dem för att på plats få möta människorna i två olika center och se miljön. Hon blev så inspirerad och har sedan dess arbetat för att få till stånd liknande verksamhet i Sverige. Det var detta som kom att bli Hjärtats hus. Maggie mötte Marie Steen som också har haft cancer. Tillsammans tog dom ideerna vidare till Region Jönköpings Län för att så till stånd en mötesplats och ett nära samarbete med olika aktörer.

5 Vad är Hjärtats hus? Fysisk mötesplats för personer med erfarenhet av cancer Tillgänglig för alla och gratis Volontärer med erfarenhet av cancer Stärker deltagarnas livskvalitet, fysiskt såväl som psykiskt Hjärtats hus är en fysisk mötesplats för cancersjuka, närstående och vän. Huset skall ha en trevlig och hemlik atmosfär för att ta bort känslan av sjukhus, alltså inte sjukhusmiljö. Hjärtats hus skall finnas för alla närstående och cancersjuka, oavsett vilken sort du drabbats av, om du är sjuk nu eller har det bakom dig. Till Hjärtats Hus behövs ingen remiss eller tidsbokning. Det är bara att komma när man vill och kan. Fika till självkostnadspris. Här möts du som besökare redan i dörren av Volontär som själv har erfarenhet av cancer. Volontärerna är alltid med och finns för just dig, för att lyssna, för att stötta, för att mötas som medmänniska. Tillsammans kommer vi att vara delaktiga i att stärka livskvaliteten för både närstående och sjuka samt ge stöd och inspiration till ett hälsosamt liv för våra besökare. Vi har möjlighet att förmedla kontakter till vården för de som behöver det. Vi kan samverka med kompetenser inom vården som kommer till våra träffar eller där våra besökare bjuds in till träffar inom vården. Därigenom får våra besökare ta del av kunskap från vården ( tex lymfterapi, information från sexologen, kurator osv ) och kan även vara delaktiga i att påverka vården på ett naturligt och nära sätt. Vi kan också samverka med tex studieförbund, föreningar, organisationer tex Ung Cancer, kyrkor osv.

6 Våren 2016 bjöd vi in Patientföreningar, Funktionsrätt mfl och Region Jönköpings Län ställde upp med lokal, den fina flygeln tillhörande Ryhovs herrgård. Under våren hade vi öppet hus vid fyra tillfällen och från och med augusti 2016 har vi haft öppet en dag i veckan mellan Till en början var Hjärtats hus ett pilotprojekt med stöd av Region Jönköpings län samt Stiftelsen Fonden för Klinisk Cancerforskning Jönköpings län. Tillsammans med stöd från Allmänna arvsfonden och Region Jönköpings län pågår nu ett treårigt projekt med syfte att utveckla Hjärtats hus där besökarnas önskemål ska styra verksamheten. Under projekttiden ska det etableras ytterligare Hjärtats hus i regionen. Efter projekttiden tar Region Jönköpings län över som då implementeras till en del i den övriga vården och verksamheten.

7 Det personliga mötet vid dörren mellan besökare och volontär är oerhört viktigt och värdefullt. Här sker för många den första kontakten och steget in till oss. Att vara Volontär innebär att vara en lyssnande medmänniska, att ha stora öron och liten mun. Vi vill att det alltid är minst 3 volontärer på plats varje gång, för att kunna hjälpas åt som team, för att kunna byta av varandra. Att vara Volontär innebär att vara ex mötande vid dörren, fixa bra fika som alla kan ta del av, om man känner sig bekväm finns det olika aktiviteter att engagera sig i , tex kroppskännedom och balansövningar, avslappning, pyssliga saker såsom göra armband, ja, allt som man själv tycker är roligt kan man få dela med sig av till andra. Vi ser att flera av våra besökare har kommit att bli Volontär med tiden då de känner att de vill ge tillbaka. Vi får också höra av våra volontärer att de känner att de får mycket tillbaka, i form av vänskap och glädje. Som Volontär får man reseersättning och såklart ersättning för utlägg. Man får också utbildning löpande, en tvådagars grundkurs som ny volontär och sedan löpande halvdagar ca två gånger per termin. Som volontär ställer man upp då det passar en själv, man byter med andra då det kan kollidera ibland med ens egna planering.

8 Vad är unikt med Hjärtats Hus?
Först i landet Många besökare är män Besökarens önskemål styr Volontärer Besökare får vänner för livet Hjärtats hus i Jönköping är den första i landet av sitt slag. Unik samverkan mellan volontärer, patientföreningar, vården och andra aktörer. Där Region Jönköping står som ägare av projektet. Vi har en arbetsgrupp som består av tidigare patienter, personal från vårdens sida, från utvecklingsenheten Qulturum och från Folkhälsosektionen i Region Jönköpings Län. Det är ca 40 deltagare varje måndag och 1/3 av de är män. Åldern på deltagarna varierar från 25 till 80 år, ibland har vi också besök av mindre barn till cancersjuka. Medelåldern är ganska hög varvid vi jobbar aktivt för att nå de unga. Bland annat gör vi det i samspel med organisationen Ung Cancer som jobbar på att etablera sig i vår region. Volontärerna är grunden i det hela. Det är dom som gör känslan och trevnaden till vad den är. Verksamheten styrs utifrån vad deltagarna vill göra och veta. Vi uppmuntrar till att aktivt delta i fysiska aktiviteter såsom promenader, kroppskännedom med enkel avslappning och liknande. Våra besökare får vänner för livet! En effekt är att det bildas nätverk av kamratskap även utanför Hjärtats hus.

9 Vad hände 2018? Forma utveckla och sprida Hjärtats hus Fler besökare
Fler volontärer Utbildning för volontärer I oktober öppnade vi upp i Eksjö och förberedelser pågår för fler orter i länet Tillsammans med Volontärerna arbetade vi vidare för att utveckla och sprida Hjärtats hus till fler orter då vårt län är väldigt långt. Behöver ständigt bli fler Volontärer. Vi hade en två dagar lång utbildning för de nytillkomna volontärerna. Däremellan har vi halvdagars vidareutbildningar, alltid en upptaktsträff i början av terminen. I oktober öppnade vi upp i Ekjsö…..

10 Olika aktiviteter och föredrag
Att kunna uppmuntra till fysiska aktiviteter står såklart högt på önskelistan. Besökare kan också tipsa varandra om olika aktiviteter.

11 Lindyhop en vanlig måndag i februari.
Det är sällan brist på idéer och det är många som vill vara med och bidra med olika aktiviteter och har kontakter som kan vara oss behjälpliga.

12 Vad händer 2019? Satsning för att nå unga medborgare att komma till oss. Öppnar tredje Hjärtats hus i Värnamo under mars 2019 Vi undersöker möjligheter till ett Hjärtats hus i Tranås. Vidareutbildning av våra Volontärer och grundutbildning för nytillkomna Volontärer. Vi jobbar aktivt för att nå yngre besökare, som vi vet finns men som är svåra att nå. Bla i nära samarbete med Ung Cancer. Men även de som är över 30 år vill vi arbeta konkret för att nå till. Vi öppnar upp tredje Hjärtats hus i mars 2019, nu i Värnamo. Vi har dialog med Tranås och planer på att öppna upp under hösten 2019. Utbildning av volontärer, vidareutveckling av Hjärtats hus, forma verksamheten till något bestående och välutvecklat arbetssätt där det civila samhället har ett nära samband med vården osv.

13 Mer information Facebook och Twitter: Hjärtats Hus www.1177.se
Vi har Facebook där vi löpande lägger ut information om aktiviteter etc. Nu även med grupper för de andra orterna som kommer till undan för undan. Inget medlemskap behövs, ingen kostnad att få vara med. Hemsida på 1177.se Vi har under ett halv år en reklam film som sänds på stadsbussarna i Jönköping samt på många monitorer i väntrum på sjukhusen och vårdcentraler, folktandvård etc. Såklart har vi broschyrer, affischer, om våra respektive träffpunkter men också om vårt behov av fler volontärer.

14 Hjälp oss gärna att berätta om Hjärtats hus,
tillsammans gör vi något riktigt bra. Vet du någon som vill vara volontär? Hör gärna av dig : Hjälp oss gärna att berätta om Hjärtats Hus, tillsammans gör vi något riktigt bra. Vet du någon som vill vara Volontär?


Ladda ner ppt "Region Jönköping satsar på Hälsocafé"

Liknande presentationer


Google-annonser