Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PrimärvårdsKvalitet Självstudiematerial

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PrimärvårdsKvalitet Självstudiematerial"— Presentationens avskrift:

1 PrimärvårdsKvalitet Självstudiematerial

2 PrimärvårdsKvalitet Vägen till användning
Film Film Kvalitetsindikatorer fakta Lär dig Navigera PrimärvårdsKvalitet fakta Redo att starta självstudien Film Förstå indikatorerna (specifikation) Reflektera Användare av PrimärvårdsKvalitet Utvärdera självstudie Diskutera verksamhetsfrågor Här är länkarna till de tre olika filmerna Kom igång: Navigera: Indikator:

3 Innehåll utöver detta dokument
Användarguide – Primärvårdskvalitet Modulbehörighet – Primärvårdskvalitet Länkar – Primärvårdskvalitet Notera! När du ser på en film eller klickar på en länk kommer ett nytt fönster att öppnas i din webb-läsare. När du sett färdigt får du manuellt välja att hoppa tillbaka till denna presentation. Filmer Komma igång Lär dig navigera Förstå indikatorspecifikation

4 Redo att starta självstudien

5 Introduktionsmaterial
PrimärvårdsKvalitet är ett stöd i förbättringsarbete för Primärvården. Det omfattar kvalitetsindikatorer för de vanligaste kroniska- och infektionssjukdomarna samt övergripande indikatorer som samsjuklighet och kontinuitet. PrimärvårdsKvalitet är framtaget av och för professionen. Introduktionsmaterialet syftar till självständigt komma igång och arbeta med stödet PrimärvårdsKvalitet som en del i förbättringsarbetet. Efter att du tagit del av materialet ska du: Ha kunskap om vad PrimärvårdsKvalitet är. Kunna använda PrimärvårdsKvalitetsmodulen. Fått ett stödverktyg att använda i ditt förbättringsarbete med hjälp av PrimärvårdsKvalitet.

6 Introduktionsmaterial
Detta introduktionsmaterial är än så länge en del av ett pilotprojekt för att ansluta vårdcentraler till PrimärvårdsKvalitet i VGR. Innehållet framgår på nästa bild. Som motprestation till att ni som vårdcentral testar och använder materialet behöver projektet ha en utvärdering om innehåll och användbarhet. Instruktion och formulär kommer att skickas ut separat Notera att materialet ägs av projektet och är under utveckling bland annat med hjälp av era synpunkter. Vi ber dig därför att inte sprida det utanför vårdcentralen.

7 Primärvårdskvalitet fakta

8 Ett stöd för förbättringsarbete i primärvården
PrimärvårdsKvalitet är ett nationellt projekt och system för kvalitetsdata i primärvården. Systemet består av kvalitetsindikatorer, och till det kan tekniska lösningar kopplas som ska göra det enkelt att få ut kvalitetsdata om patienter, sjukdomsgrupper och verksamheten automatiskt utan dubbelregistrering. Systemet är kopplat till det arbete med nationell kunskapsstyrning som drivs inom Sveriges Kommuner och Landsting, med stöd av professionsföreningarnas satsning på primärvårdskvalitet.

9 Vision och grundtankar
Visionen för PrimärvårdsKvalitet är densamma som för kvalitetsregistren Att systemet används "integrerat och aktivt för löpande lärande, förbättring, forskning samt ledning och kunskapsstyrning för att tillsammans med individen skapa bästa möjliga hälsa, vård och omsorg".

10 Grundtankarna i PrimärvårdsKvalitet
Lokalt lärande och förbättringsarbete Nationell statistik som referens Professionellt utvecklade indikatorer Automatisk hämtning av data Jämförelse både lokalt & nationellt Uppföljning på patientnivå Automatisk återföring av referensvärden Underlag för samtal om primärvården

11 Introduktionsfilm – Vad är PrimärvårdsKvalitet?
Filmen är cirka 3.30 minuter lång

12 Kvalitetsindikatorer fakta

13 Grundläggande information om indikatorerna
Indikatorerna har nationellt framtagna definitioner. Nationell hemsida för PrimärvårdsKvalitet: Här kan du se en Sammanfattning av indikatorer 2017 I listan hittar du också länkar till kvalitetsindikatorkatalogen där definitionerna finns beskrivna Definitionerna för indikatorerna är evidensbaserade Rapporterad data för indikatorerna hämtas automatiskt från Vårdcentralernas Journalsystem Automatisk datafångst och nationella definitioner på indikatorerna gör att denna statistik inte är direkt jämförbar mot andra register, tex regionalt i Munin Kvalitén på data för indikatorerna är direkt beroende av kvalitén på data i journalsystemen

14 Jämförelse med Munin PrimärvårdsKvalitet Munin -
Underlag för avtalsuppföljning Underlag för verksamhetsuppföljning Synligt endast för anslutna enheter Publikt - Underlätta invånarnas vårdval Nationellt definierade indikatorer Följer Socialstyrelsens riktlinjer Regionalt definierade indikatorer Följer Socialstyrelsens riktlinjer ”Nationella” och regionala jämförelser Regionala jämförelser Data nedbrytbar till patientnivå Innehåller enbart aggregerad data Hämtar data enbart från PV-enhet Hämtar data även från andra källor Uppladdning av journaldata dagligen Uppladdning av data månadsvis Vad PrimärvårdsKvalitet är – nationellt system med kvalitetsindikatorer i primärvården med syfte att stödja vårdcentraler och rehabenheter att följa upp och förbättra sitt arbete genom analys, reflexion och lärande med automatisk datahämtning PrimärvårdsKvalitet är utvecklat av PVs professioner och har lyckats med en rad faktorer som många kvalitetsregister fortfarande bara drömmer om, tex: Skillnader från HUGIN och Munin Realtidsdata, hämtar data direkt ur journal via uttagsprogram, MedRave, inte huvudsakligen diagnos och åtgärdskoder Individdata, inte aggregerad data för den egna enheten, följa upp! INGEN TRANSPARENS FÖR DE SOM INTE SJÄLVA DELTAR I PvK! Hugin och Munin har indikatorer för uppföljning av t ex direkt patientverksamhet som är lokala för VGR uppföljningstal Nationellt beslutade indikatorer som gör möjlighet till jämförelser nationellt – svårighet att alla inte har samma förutsättningar nationellt Alla indikatorer ska ha ett nationellt perspektiv, förutsätter att specifika regionala indikatorer också finns tillgängliga Andra källor: QregPV, BOA, HMC, sjukhus Realtid                                                                                                             Data släpar 2 månader Individdata på enhetsnivå                                                Aggregerad data

15 Kvalitetsindikatorerna i PrimärvårdsKvalitet
Film En film som berättar hur kvalitetsindikatorerna i PvK är uppbyggda. Ca 5 min lång.

16 Kom igång

17 PrimärvårdsKvalitet i Medrave
Det är dags att titta närmare på själva systemet som presenterar PrimärvårdsKvalitet. Om du klickar på länken här nedan så får du se en kort introduktionsfilm som visar hur du kommer igång. Kom igång Testa dina nyvunna färdigheter direkt i din Medrave-installation. I materialet har du även fått en användarmanual som du kan ta till vid behov, närhelst du använder modulen i Medrave. Har du problem med åtkomsten så titta i dokumentet Modulbehörighet.

18 Lär dig navigera

19 Lär dig navigera När du nu har lärt dig att hitta PrimärVårdsKvalitet och fått en introduktion till vilka indikatorer som finns, så tar vi nästa steg och tittar närmare på den samlade informationen för en indikator Om du klickar på länken här nedan så får du se en introduktionsfilm som visar detaljer och navigeringinformation. Lär dig navigera Tips! Pausa filmen och häng med parallellt direkt i din Medrave-installation. I materialet har du även fått en användarmanual som du kan ta till vid behov, närhelst du använder modulen i Medrave.

20 Förstå indikatorsspecifikationen

21 Förstå indikatorspecifikationen
Varje indikator har sin egen specifikation som du behöver ta del av för att kunna tolka den data som presenteras och relatera till er verksamhet på vårdcentralen. Om du klickar på länken här nedan så får du se en sammanfattande beskrivning av vad specifikationen innehåller. Förstå indikatorspecifikationen I materialet har du även fått ett dokument med användbara länkar. Från SKL´s hemsida kan man via ytterligare länkar bland annat komma åt den nationella indikatorskatalogen där alla specifikationer finns.

22 Diskutera verksamhetsfrågor

23 Diskutera verksamhetsfrågor
Som en hjälp att komma igång och använda PrimärvårdsKvalitet som ett verktyg i er verksamhetsutveckling och uppföljning av verksamheten, så föreslås på nästa sida ett antal diskussionsfrågor att ta till som ett första steg.

24 Verksamhetsfrågor Hur har kontinuiteten på vårdcentralen utvecklats senaste 1,5 året? Hur stor andel av patienter med ischemisk hjärtsjukdom behandlas med betablockerare? För hur stor andel av patienterna med kronisk sjukdom har vi registrerat tobaksbruk för? Finns det några könsskillnader i prevalensen för KOL-patienter? Är vi bra på att följa upp våra hjärtsviktspatienter med återbesök? Hur förhåller vi oss till Stramas riktlinjer för antibiotikaförskrivning vid pneumoni?

25 Reflektera

26 Reflektera Nu har du provat på verktyget PrimärvårdsKvalitet och funderat över några frågeställningar för att börja förstå användningen. Ganska snart hittade du säkert liknande frågor som kanske är mer relevanta för er egen situation och verksamhet. Under den här punkten i självstudien kan du fördjupa dig i någon fråga. Kanske behöver du gå tillbaka några steg och se en film igen, surfa runt bland länkarna eller titta på andra relevanta frågeställningar. Följande bilder kan du ha som repetition och inspiration för detta arbete.

27 Nyttor med PrimärvårdsKvalitet
Primärvårdens eget kvalitetssystem Enkelt att använda Evidensbaserade, tvärprofessionella indikatorer Årlig uppdatering utifrån nya evidens/riktlinjer

28 Kvalitet i data Kvalitet i data
Daglig automatisk hämtning av data ur befintliga journalsystem av exempelvis diagnoskoder, KVÅ-koder, sökord och mätvärden. Genom att kontinuerligt arbeta med att förbättra och spegla verkligheten i ditt indata till journalsystemen så ökar tillförlitligheten i de kvalitetsindikatorer du använder och de jämförelser du gör i PrimärvårdsKvalitet

29 Användningsområden Följa upp hur det går för patienterna
Hitta patienter som behöver ytterligare åtgärd Identifiera förbättringsområden Använda som mätetal vid förbättringsarbete Sammanfattning av vad Jan berättade i filmen. Följa upp vård av egna patienter. Gör vi som vi borde? Ha en kollegial dialog Basera beslut på fakta

30 Användningsområden Vetenskapliga arbeten Handledning Fortbildning
Identifiera förbättringsområden Underlag för lokal-regional dialog till exempel med läkemedelskommitté- representant, informationsläkare

31 Fler verksamhetsfrågor att fundera över
Hur tänker du kring att registrera diagnos, KVÅ-koder och olika sökord? Vad ser du för hinder och möjligheter? Vilka på vårdcentralen registrerar diagnos, KVÅ-koder och olika sökord? Titta på prevalensen för någon av de kroniska sjukdomarna, är det någon där ni ligger lågt i förhållande till andra vårdcentraler? Vad kan det finnas för möjliga orsaker till det? Är det något i vårt mönster vi måste ändra?

32 Utvärdera självstudie

33 Utvärdera Du har nu gått igenom självstudierna för PrimärvårdsKvalitet, och det är dags att plocka fram utvärderingen som du fått utskickat i ett separat mail. Det här materialet är ett första steg i att ta fram ett material som kan bli publikt för alla vårdcentraler inom VGR som vill ansluta sig till PrimärvårdsKvalitet. Era synpunkter och reflektioner från vårdcentralen är viktiga för att kunna genomföra en förädling av materialet. Fyll gemensamt i utvärderingen och skicka den till Tack på förhand!

34 Mål: Användare av Primärvårdskvalitet
Tack för din medverkan i projektet. Du är nu användare av PrimärvårdsKvalitet och vi önskar dig lycka till i kommande förbättringsarbeten där verktyget hjälper dig att hitta, utveckla och följa upp förändringar.


Ladda ner ppt "PrimärvårdsKvalitet Självstudiematerial"

Liknande presentationer


Google-annonser