Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET"— Presentationens avskrift:

1 TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET

2 Skolklassikern innehåller olika tävlingsmoment
Skolklassikern innehåller olika tävlingsmoment. Det är nu dags för tävlingsmomentet skidor!

3 Hur går tävlingsmomentet skidor till?

4 Klicka här för att Starta film!

5 Klassen ska tillsammans åka skidor/skridskor eller gå stavgång minst 90 km. 90 km är samma sträcka som distansen i Vasaloppet som ingår i En Svensk Klassiker.

6 Vasaloppet

7 Historik Första Vasaloppet genomfördes redan år 1521 av Gustav Eriksson, mer känd som Gustav Vasa. Han var jagad av den danska kungen, men Gustav försökte få med sig folket i Dalarna i ett uppror mot honom. Gustav misslyckades med detta i Mora, så han behövde fly till Norge. Han gav sig av på skidor, men blev ifattåkt av två Morabor i Sälen. De hade då insett den danska kungens galenskap och insåg att de behövde Gustav för att lyckas med upproret. Det skulle dröja ända till år 1922 innan nästa Vasalopp åktes.

8 Historik fortsättning
1922 skrev Morasonen, Anders Pers, om skididrott och knöt ihop det med Gustav Vasas flykt på skidor i tidningen Westmanlands Läns Tidning. Han uppmanade till stöd för ett långt skidlopp, till minne av Gustav Vasa. Söndagen den 19 mars 1922 genomfördes det första Vasaloppet med 119 deltagare. Idag är max antalet , vilket 2016 fylldes på 83 sekunder när platserna släpptes! Loppet körs än idag mellan Sälen och Mora, som ligger i Dalarna. Man åker sträckan tvärtom mot vad Gustav Vasa gjorde, idag sker starten i Sälen och målgång i Mora.

9 Idag Idag är Vasaloppet världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor. Under Vasaloppsveckan arrangeras mängder av andra skidlopp med totalt deltagare. Under en vecka i augusti har du möjlighet att ta dig samma sträcka springandes eller på cykel.

10 Banan Banan på 90 km är en riktig utmaning, mycket beroende på vädret. För att klara av loppet krävs kontinuerlig träning och noggranna förberedelser. Maxtiden är på cirka 12 timmar, men man har reptider på alla 7 kontrollerna. Är du för långsam får du alltså bryta loppet om du kommer efter reptiden.

11 Banan

12 Kort fakta om Vasaloppet
Sedan 1922 har Vasaloppsåkare åkt i mål på Vasaloppet 90 km. Tillsammans har de åkt 1202 varv runt jordklotet eller 62 resor tur och retur till månen. Först år 1981 fick kvinnor åka Vasaloppet. Innan 1981 hände det att kvinnor åkte, men då utklädda till män. Den hittills yngste Vasaloppssegraren har varit 22 år och den äldste 37 år. Snabbaste tiderna sattes 2012, Jörgen Brink åkte på 3 timmar 38 minuter och 42 sekunder. Vibeke Skofterud ifrån Norge åkte på 4 timmar 8 minuter och 24 sekunder. Vasaloppet har hittills enbart behövt ställas in 3 gånger, 1932, 1934 och var det för få deltagare, medan övriga berodde på snöbrist.

13 Engelbrektsloppet

14 Historik Första Engelbrektsloppet 60 km kördes 1969 och man uppkallade loppet efter frihetshjälten Engelbrekt, som på 1400-talet slängde ut danskarna som ockuperade Sverige.

15 Historik fortsättning
Loppet startades genom att Supporterklubben Engelbrekt ville stötta de duktiga åkarna i Norbergs IF. Mellan 1971 och 1975 kunde kvinnor inte ta En Svensk Klassiker. Detta tyckte Prins Bertil, som vid den tidpunkten var beskyddare för Vasaloppet, var helt galet. Därför blev detta lopp även ett klassikerlopp. Du kan alltså välja på att åka detta lopp eller Vasaloppet för att klara av momentet skidor i En Svensk Klassiker. Loppet både startar och har målgång i Norberg, som är en liten ort i Bergslagen.

16 Idag Engelbrektsloppet är Sveriges näst största skidlopp, efter Vasaloppsveckan. Utöver Engelbrektsloppet 60 km finns två kortare lopp.

17 Banan Engelbrektsloppet 60 km är en varvbana. Banan är på 30 km och dragningen av banan kan variera beroende på tillgången på snö.

18 Banan

19 Kort fakta om Engelbrektloppet
Man måste vara 19 år för att få åka loppet Maxtiden på loppet är 8 timmar. Första året, 1969, var det 546 anmälda till loppet.

20 hur just ni gör på info@skolklassikern.se
Hur kan vi i klassen göra tävlingsmomentet Skidor? Tipsa oss gärna hur just ni gör på Klassen kan samla ihop sina kilometrar på en mängd olika sätt. t.ex.: Vi åker skidor, skridskor eller går stavgång på en idrottslektion Vi klarar av Skolklassikerns skid-moment i samband med t.ex. en friluftsdag eller annan planerad aktivitet Vi får en hemuppgift där vi gör en sträcka hemma på fritiden Vi gör en skolrunda, vilken vi går eller åker skidor under en vecka i anslutning till någon rast. Har ni tillgång till isbana ute, fungerar det lika bra. Vi mäter upp en skolrunda, som alla ska ta sig igenom varje rast Vi redovisar den sträcka vi gjort med hjälp av en app … eller gör vi alltihop!

21 Registrera sträcka Pedagogen registrerar den sträcka klassen skidar på  Mina sidor på Ni får väldigt gärna fortsätta registrera era kilometer i momentet skidor fram till den 15 maj 2020. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med  andra klasser i deltagarlistan.

22 Vad händer när vi är klara?
Klassen kan registrera resultat ända fram till och med den 15 maj När klassen tillsammans nått minst 90 kilometer registrerar pedagogen det och klassen får ett fint diplom att ladda ner. Ni är nu klara med tävlingsmomentet skidor!

23 Lycka till. Nu kör vi!


Ladda ner ppt "TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET"

Liknande presentationer


Google-annonser