Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem"— Presentationens avskrift:

1 Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem
Sveriges Ingenjörer Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem Till dig som håller presentationen: Krydda gärna presentation med egna exempel från er bransch och lokala fackliga verksamhet. Ju mer konkreta och nära exemplen är, desto mer intressanta är de. Vill du anpassa bildspelet och enbart använda vissa bilder, går det självklart bra. På sista bilden kan du lägga till kontaktuppgifter och annan information du vill synliggöra. Förbered internetanslutning för att visa filmen om du vill göra det. Presentationen: Här i inledningen har du utrymme att presentera dig själv till PPT:ns startsida och sedan köra igång med filmen.

2 Film S:\Filmer\Film presentation förbundet

3 Det här är Sveriges Ingenjörer
Fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Ingenjörer finns till för att stötta ingenjörerna i sitt viktiga uppdrag att utveckla Sverige.

4 Det här är Sveriges Ingenjörer
Vi är en medlemsorganisation för högskoleutbildade ingenjörer

5 Det här är Sveriges Ingenjörer
Vi är en medlemsorganisation för högskoleutbildade ingenjörer Vi är det enda fackförbundet med fokus på ingenjörer Vi är det enda fackförbundet med fullständigt fokus på just ingenjörer, vilket innebär att vi sätter vår yrkeskår i första rummet och inte behöver ta hänsyn till konkurrerande intressen.

6 Det här är Sveriges Ingenjörer
Vi är en medlemsorganisation för högskoleutbildade ingenjörer Vi är det enda fackförbundet med fokus på ingenjörer Vi erbjuder Sveriges största nätverk för ingenjörer Idag har vi medlemmar, alla högskoleutbildade ingenjörer.

7 Det här är Sveriges Ingenjörer
Vi är en medlemsorganisation för högskoleutbildade ingenjörer Vi är det enda fackförbundet med fokus på ingenjörer Vi erbjuder Sveriges största nätverk för ingenjörer Vi är det största förbundet inom Saco Det gör oss till det största förbundet inom akademikernas centralorganisation Saco. Vi arbetar för att våra medlemmar/ni som medlemmar ska ha goda arbetsvillkor, få möjlighet att utvecklas i sina/era yrkesroller och värderas så högt som de/ni förtjänar. För att lyckas har vi en långsiktig strategi med insatser på både individnivå, kårnivå och samhällelig nivå.

8 Det här är Sveriges Ingenjörer
Vi är en medlemsorganisation för högskoleutbildade ingenjörer Vi är det enda fackförbundet med fokus på ingenjörer Vi erbjuder Sveriges största nätverk för ingenjörer Vi är det största förbundet inom Saco Vi är en demokratisk organisation som bygger på medlemsinflytande Allt arbete gör vi på uppdrag av och tillsammans med våra medlemmar. Den som själv vill vara med och påverka sin och sina kollegors arbetssituation, lön och villkor kan engagera sig som förtroendevald i lokalföreningen på sin arbetsplats. Finns det inte redan en lokalförening kan man få hjälp av oss att starta en.

9 Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige
På en samhällelig nivå fokuserar vi på att framhäva ingenjören som en avgörande del av samhällsutvecklingen. Som den främsta representanten för ingenjörer och innovationskraft arbetar vi för att utveckla förutsättningarna för att våra medlemmar ska kunna bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att bilda opinion och driva frågor som har betydelse för yrkeskåren.

10 Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige
Därför har vi ett näringspolitiskt program Kärnan i påverkansarbetet är vårt näringspolitiska program som bland annat kretsar kring ingenjörsdrivna företags möjligheter att växa och stanna kvar i Sverige, samt kring förutsättningarna för enskilda innovatörer att utveckla och förverkliga sina idéer.

11 Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige
Därför har vi ett näringspolitiskt program Därför driver vi frågor kring forskning och innovation Vi driver också frågor som kretsar kring forskning och innovation, till exempel hur svensk innovationsförmåga kan stärkas för att möta framtida utmaningar genom ökad samverkan mellan högskolor, näringsliv, industri och forskningsinstitut.

12 Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige
Därför har vi ett näringspolitiskt program Därför driver vi frågor kring forskning och innovation Därför har vi en utbildningspolitisk agenda För att trygga framväxten av morgondagens ingenjörer har vi också en utbildningspolitisk agenda med fokus på att locka kommande generationer till tekniska ämnen. Tack vare vårt långsiktiga arbete med att göra vår röst hörd i samhällsdebatten fungerar vi idag som en självklar remissinstans i frågor som rör forskning, utveckling, utbildning och arbetsmarknad. Det innebär att vi i allra högsta grad påverkar samhällsutvecklingen för våra medlemmars räkning.

13 tror att ingenjörer kan bidra till ett hållbart samhälle.*
Ingenjörerna banar vägen mot framtiden. Det är deras/era innovationer och visioner som löser våra gemensamma problem, höjer levnadsstandarden för människor runt om i världen, skapar fler arbetstillfällen och genererar tillväxt för enskilda företag liksom för Sverige. Enligt rapporten ”Ingenjörerna gör Sverige bättre” som vi på Sveriges Ingenjörer tog fram 2014 har allmänheten enormt förtroende för och förhoppningar på svenska ingenjörer/er. Och inte undra på det, för historiskt sett har ingenjörer haft en viktig roll i att bygga svenskt näringsliv och export. Det är tack vare dem/er som Sverige idag ligger i topp i världen vad gäller flest multinationella företag per capita, och dessutom på topplistan över flest patentansökningar per capita. * Enligt rapporten ”Ingenjörerna gör Sverige bättre”, 2014

14 av allmänheten tycker att den tekniska utvecklingen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.*
* Enligt rapporten ”Ingenjörerna gör Sverige bättre”, 2014

15 Vi tar ansvar för att stärka ingenjörskåren
Eftersom våra medlemmar tillbringar en stor del av sin tid på arbetet är det viktigt att de har bra villkor, kan påverka sin arbetssituation och upplever att det finns balans mellan arbete och fritid. Vår uppgift som fackförbund är att lägga grunden för trygghet i våra medlemmar arbetsliv genom att förhandla fram kollektivavtal som bland annat reglerar arbetstider, pension och föräldraledighet. På plats ute på många arbetsplatser med kollektivavtal finns våra förtroendevalda. De utgör länken mellan oss, våra medlemmar och arbetsgivarna i vardagen och kan företräda medlemmarna i fackliga frågor, förhandla och tydliggöra ingenjörernas värde för företaget. På en övergripande nivå arbetar Sveriges Ingenjörer också med att skapa bättre förståelse för ingenjörernas bidrag till utveckling och lönsamhet på arbetsplatserna. Det gör vi genom att föra en diskussion med svenska arbetsgivare kring ingenjörslöner och betona vikten av lönen som ett styrmedel och en strategiskt motiverad investering.

16 Goda villkor Kollektivavtal Lokala avtal Anställningsavtal
Vi tar ansvar för att stärka ingenjörskåren genom att förhandla för goda villkor i kollektivavtalen. Blir du anställd hos en arbetsgivare med kollektivavtal kan du känna dig säker på att du får bra arbetsvillkor. De förmåner som finns specificerade i avtalet är bindande för företaget, vilket innebär att du är garanterad att få dem. Kollektivavtalet säger också att företaget måste förhandla med medarbetarna innan man genomför större verksamhets-, arbets- eller anställningsvillkorsförändringar. Förhandlingarna sker då med de förtroendevalda som har god kunskap om arbetsplatsen och kan påverka för din räkning. På din arbetsplats kan det också finnas lokala kollektivavtal som kompletterar reglerna i de centrala kollektivavtalen och ger dig ännu bättre förmåner, exempelvis för föräldraledighet, kompetensutveckling eller flextid. Ta reda på vad som gäller för dig genom att kontakta företrädarna för akademikerna på din arbetsplats. Arbetar du på ett företag utan kollektivavtal kan du så klart ha bra förmåner i form av till exempel bra pensionslösning, löneutfyllnad vid föräldraledighet och årlig lönerevision ändå. Den stora skillnaden är att arbetsgivaren kan bestämma sig för att försämra villkoren – utan att förhandla med dig. Ditt anställningsavtal omfattar de överenskommelser du och din arbetsgivare har gjort vad gäller exempelvis befattning, anställningsform, lön, övertidsersättning och eventuella förmåner utöver kollektivavtalet. Saknar du kollektivavtal bör anställningsavtalet omfatta allt som ingår i ett kollektivavtal.

17 Nära dig Förtroendevalda ger möjlighet att påverka
Den lokala föreningen Som medarbetare ska du ha möjlighet till insyn i företagets verksamhet och kunna påverka dina arbetsförhållanden. Du ska till exempel kunna få löpande information om hur det går för företaget, både ekonomiskt och produktionsmässigt. Du ska också kunna tycka till innan din arbetsgivare fattar beslut om större verksamhetsförändringar som påverkar dina arbetsförhållanden. Insynen och möjligheten att påverka får du genom de förtroendevalda på din arbetsplats. På din arbetsplats representeras du av de förtroendevalda i den lokala föreningen. Ofta samarbetar alla akademiker, vilket innebär att föreningen kan kallas Akademikerförening, Saco-förening eller något liknande. Alla akademiker på arbetsplatsen som är medlemmar i något av de drygt 20 Saco-förbunden, till exempel Sveriges Ingenjörer, Jusek eller Civilekonomerna, är medlemmar i lokalföreningen. Det är medlemmarna i föreningen, alltså du och dina kollegor, som varje år utser styrelsen som representerar er. För att förbereda de förtroendevalda på bästa sätt får de som väljs en inledande grundutbildning och därefter möjlighet till regelbunden kompetensutveckling samt stöd av Sveriges Ingenjörer. Om det inte finns någon lokalförening på din arbetsplats kan du och dina Saco-anslutna kollegor starta en förening. Givetvis hjälper Sveriges Ingenjörer till.

18 Vi gör det möjligt för varje medlem att utvecklas i sin yrkesroll
Vi vill att våra medlemmar ska ha möjlighet att utvecklas under hela sitt yrkesverksamma liv – på sina egna villkor. Därför stöttar vi alla som vill öka sin kunskap, känna större trygghet i sin yrkesroll eller få inspiration att nå längre i sin karriär genom att erbjuda tjänster och verktyg som utformats särskilt för ingenjörer.

19 Trygghet Rådgivning Inkomstförsäkring Förhandling och juridisk hjälp
Försäkringar för ditt privatliv Pension Bo- och medlemslån Vi gör det möjligt för varje medlem att utvecklas. Medlemskapet omfattar flera trygga förmåner. Till Rådgivningen vänder du dig när du behöver individuell vägledning utifrån din arbetssituation. Du kan ställa frågor om allt som rör ditt arbetsliv, exempelvis lön, anställningsvillkor, avtal eller arbetsrätt. För dig som är ordinarie medlem i Sveriges Ingenjörer och AEA ingår en förmånlig inkomstförsäkring. Försäkringen kan ge 80 procent av en månadslön på upp till kronor/mån i 120 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös. Du kan även komplettera inkomstförsäkringen med en frivillig tilläggsförsäkring, som förlänger ersättningen med 180 dagar. Skulle det uppstå problem på ditt jobb står vi på din sida. Som medlem får du hjälp av dina lokala företrädare, ombudsmän och jurister som är experter på dina rättigheter. Vi ger dig råd och stöd och kan förhandla för dig. Vid behov kan vi driva ärenden ända upp till högsta juridiska instans. Som medlem har du möjlighet att teckna förmånliga försäkringar för dig, din familj och dina ägodelar via Akademikerförsäkring respektive If Skadeförsäkring. Av oss kan du få information om din tjänstepension. Du har även möjlighet att kontakta oss med frågor kring den kollektivavtalade tjänstepensionen. Medlemmar kan låna utan säkerhet hos Nordea, SEB och Swedbank. Som medlem kan du också ansöka om bolån hos SEB till en extra förmånlig ränta.

20 Karriär och utveckling
Ingenjörsspecifik lönestatistik Karriärseminarier och coachning Nytt jobb Nätverk av och för ingenjörer Kompetensutveckling och inspiration Vi gör det möjligt för varje medlem att utvecklas. Medlemskapet omfattar flera karriär och utvecklingsförmåner. Vill du veta vad andra ingenjörer med samma befattning, erfarenhet och utbildning som du har tjänar? Som medlem har du tillgång till Saco Lönesök – Sveriges Ingenjörers databas med ingenjörslöner. Du kan dessutom få individuell lönerådgivning som ger dig argument inför lönesamtalet. Vill du få nya infallsvinklar och tips kring din karriär är du välkommen att delta i seminarier på teman som exempelvis ”Att söka jobb”, ”Att sätta mål”, ”Inventera din personlighet”, ”Utveckla din kompetens”. Har du funderingar kring din karriär? Coachning hjälper dig att utvecklas och använda din kunskap och dina talanger på bästa sätt. Som medlem får du tre samtal med en personlig karriärcoach utan extra kostnad. Vi granskar gärna ditt ingenjörs-cv och ger dig tips inför anställningsintervjun, så att du har större chans att få just det jobb du vill ha. Innan det är dags att skriva på kan du även få hjälp med granskning av anställningsavtalet. Jakten på drömjobbet föreslår vi börjar på Ingenjörskarriär – en mötesplats för ingenjörer och ingenjörsarbetsgivare. Som medlem blir du en del av Sveriges största ingenjörsnätverk. Inom nätverket finns även möjlighet att mötas och utbyta erfarenheter i mindre grupper, till exempel om du är chef, egenföretagare eller kvinna. Du har också möjligheten att bli ingenjörsmentor för en nyanländ ingenjör med utländsk bakgrund. Är du chef har du dessutom möjlighet att delta i ett chefsmentorprogram där mer erfarna chefer matchas med nyblivna. I medlemskapet ingår tidningarna Ny Teknik och Ingenjören, som ger inspiration kring teknik och ingenjörsrelaterade nyheter i vardagen. Vi erbjuder även rabatterade prenumerationer på tidningarna Teknikhistoria resp. Affärsvärlden. Är du i behov av vidareutbildning får du 40 procent rabatt på ett urval av kurser hos STF Ingenjörsutbildning AB, som är ett fristående dotterbolag till Sveriges Ingenjörer. I samarbete med Ny Teknik erbjuder vi dessutom mötesplatsen Ingenjörskarriär där medlemmar får möjlighet att träffa arbetsgivare som är på jakt efter rätt kompetens.

21 Chef eller egenföretagare
Rådgivning kring egenföretagarfrågor Nätverkande Kompetensutveckling och inspiration Juridisk rådgivning Förmånliga företagsförsäkringar Chef Mentorprogram för chefer Chefscoachning Chefsnätverk Chefslön för ingenjörer Chefs- och ledarskapsseminarier Mall för VD-avtal Vi har erbjuder dig som chef eller egenföretagare ett ingenjörsspecifikt medlemskap. Chef Sveriges Ingenjörers mentorprogram matchar nytillträdda ledare med mer erfarna som under nio månader får möjlighet att använda varandra som bollplank för att växa och utvecklas i sina roller. I medlemskapet ingår karriär- och chefscoachning i form av tre samtal med en professionell coach. Samtalen kan exempelvis kretsa kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och ditt team på jobbet eller hur du planerar ditt nästa steg i chefsutvecklingen. Oavsett om du är nybliven chef eller gammal i gamet är ett nätverk av likasinnade ett bra stöd. Genom Sveriges Ingenjörers chefsnätverk hittar du alltid någon att bolla idéer eller dela kunskap och erfarenheter med. Varje år tar Sveriges Ingenjörer fram ingenjörsspecifik lönestatistik. Självklart presenterar vi även statistik som gäller just chefer. Här kan du se vad chefer i samma position som du och med samma antal år i arbetslivet tjänar. Statistiken presenteras per arbetsmarknadssektor, utbildningsinriktning, och avtalsområde. Inspiration, konkreta tips och verktyg Egenföretagare Behöver du hjälp med att få till ett konsultavtal eller undrar du över hur det fungerar med pension, a-kassa eller timdebitering? Ska du anställa personal och har frågor som rör anställningsavtal eller löner? Välkommen att ringa till Rådgivningen på Bland våra medlemmar finns tusentals egenföretagare. Ta chansen att nätverka med andra ingenjörer som ska starta eller redan driver eget. Runt om i landet arrangerar vi regelbundet seminarier på teman som passar dig som driver eget. Förutom ny kunskap får du möjlighet att träffa och knyta kontakter med andra ingenjörer som också ska starta eller redan driver eget. I medlemskapet ingår även prenumerationer på Ny Teknik och medlemstidningen Ingenjören. Vill du ha hjälp med avtalsgranskning? Våra jurister bistår dig gärna vad gäller konsultavtal, kompanjonavtal och anställningsavtal. De kan även ge råd i andra företagsjuridiska situationer. Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du möjlighet att köpa förmånliga företagsförsäkringar via Trygg-Hansa och If. Du erbjuds också att teckna prisvärda försäkringar för dig, din familj och dina ägodelar.

22 Student Karriär och utveckling Trygghet Karriärtjänster
Ingenjörsnätverk Studiebesök Medlemstidningar Trygghet Rådgivning Olycksfallsförsäkring Hemförsäkring Ditt liv som ingenjör börjar här och nu det är vårt budskap vi till våra studentmedlemmar/till dig som student. Studentmedlemskapet innehåller mycket som du behöver under studietiden t ex Karriärtjänster Få tillgång till vår unika ingenjörsspecifika lönestatistik och utnyttja den kostnadsfria karriärcoachningen som ingår i ditt medlemskap. Vi hjälper dig också granska ditt cv, personliga brev och anställningsavtal innan du skriver på. Du kan också få en simulerad anställningsintervju. Ingenjörsnätverk Som medlem blir du en del av Sveriges största ingenjörsnätverk. Du kommer i kontakt med yrkesverksamma ingenjörer inom en rad olika branscher på mängder av arbetsplatser. Deras erfarenheter kan ge vägledning och inspiration till ditt eget karriärval. Studiebesök Som studentmedlem i Sveriges Ingenjörer får du unika inbjudningar till företag och organisationer med schyssta arbetsvillkor som vill visa upp sig som arbetsgivare för just dig. Kanske hittar du där ditt framtida drömjobb, eller bara får mer insikt i vad det innebär att arbeta som ingenjör. Medlemstidningar I medlemskapet ingår tidningarna Ny Teknik (digital tidning) och Ingenjören, som ger inspiration kring teknik, möjliga yrkesval och ingenjörsrelaterade nyheter i vardagen. TRYGGHET Rådgivning Till Rådgivningen vänder du dig när du behöver individuell vägledning för det som rör ditt arbetsliv under studierna. Till exempel lön, anställningsvillkor, avtal eller arbetsrätt. Olycksfallsförsäkring I studentmedlemskapet ingår en olycksfallsförsäkring som kan spela stor roll om det händer något oväntat. Försäkringen ger dig bland annat ersättning för sjukhusvård, tandskadekostnader och invaliditet. Hemförsäkring Du har möjlighet att teckna en förmånlig hemförsäkring som ger dig ersättning om ditt hem skadas eller dina ägodelar stjäls vid inbrott.

23 av allmänheten tycker att Sverige ligger i framkant vad gäller forskning och utveckling av ny teknik.* Det är vår uppfattning att Sverige måste ligga i framkant vad gäller forskning och utveckling av ny teknik för att klarar framtidens utmaningar såväl nationellt som globalt. Allmänhetens uppfattning har stor påverkan på hur beslutsfattare tar beslut, fördelar resurser och prioriterar. * Enligt rapporten ”Ingenjörerna gör Sverige bättre”, 2014

24 av allmänheten tror att tekniken kan lösa svåra uppgifter kring energiförsörjningen.*
Ingenjörernas kreativa och innovativa förmåga är avgörande för en hållbar utveckling. Ingenjörerna gör tveklöst Sverige – och världen bättre! * Enligt rapporten ”Ingenjörerna gör Sverige bättre”, 2014

25 Välkommen till Sveriges Ingenjörer
Du når oss i föreningen genom att… Säkerställ att åhörarna vet vilka ni är och hur de kan få kontakt med er efteråt. Anpassa denna bild och skriv in kontaktuppgifter till er förtroendevalda och annan information ni synliggöra.

26


Ladda ner ppt "Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem"

Liknande presentationer


Google-annonser