Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Verksamhetsberättelse 2018 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Hej! Nu ska jag presentera Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Verksamhetsberättelse 2018 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Hej! Nu ska jag presentera Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan."— Presentationens avskrift:

1 Verksamhetsberättelse 2018 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland
Hej! Nu ska jag presentera Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Hallands verksamhetsberättelse för Vi har en gemensam verksamhetsberättelse eftersom vi har ett nära samarbete sedan 2014 och samverkar om det mesta, t ex verksamhetsplanen, utbildningar, chefssamverkan och Mötesplats Goda exempel. Vi har också en gemensam styrgrupp och gemensam beredningsgrupp som arbetar fram verksamhetsplanen. Det enda som skiljer är delvis organisation och ekonomi. (I presentationen presenteras ekonomin för Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland i två separata bilder). Fortsättningsvis kommer Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland förkortas miljösamverkan. Vid FRÅGOR om samverkan: Vår samverkan startade i samband med projektet Tillsynsutveckling i Väst (TUV). TUV pågick: sept feb 2014. TUV har varit ett gemensamt projekt för oss som jobbar inom miljömyndigheter i Halland och Västra Götaland. Alla projektdeltagare arbetar, direkt eller indirekt, med tillsyn enligt miljöbalken, livsmedels- och djurskyddslagarna och med angränsande frågor. Cirka personer i 58 organisationer har medverkat i projektet. Projektet har finansierats av Europeiska Socialfonden. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har varit projektägare och har drivit TUV i samverkan med Länsstyrelsen i Halland, alla 55 kommuner i Halland och Västra Götaland, Region Halland och fyra kommunförbund i Västra Götaland. TUV handlade även om retorik, ledarskap och processledning.

2 Innehållsförteckning
Vad kommer att presenteras, bild 3 Om miljösamverkan, bild 4-7 Vinsterna med samverkan, bild 8 Snabba fakta 2018, bild 9 Fördelning män och kvinnor, bild 10 Projekt 2018, bild 11 Mer om projekten 2018, bild 12-18 Mötesplats Goda exempel 2019, bild 19 Ekonomi Miljösamverkan Västra Götaland, bild 20 Ekonomi Miljösamverkan Halland, bild 21 Kontaktuppgifter projektledarna, bild 22

3 Jag kommer presentera Kort info om miljösamverkan
Vinsterna med samverkan Resultatet av arbetet 2018 Jag kommer att presentera: Kort information om miljösamverkan Vinsterna med samverkan Resultatet av arbetet 2018

4 Miljösamverkan Västra Götaland
Miljösamverkan Halland Här kommer information om vilka vi är som samverkar. Miljösamverkan Västra Götaland är en samverkan mellan länets kommunalförbund, kommunerna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Det är alltså dessa som är Miljösamverkan Västra Götalands huvudmän. (Hela namnen på kommunalförbunden: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Fyrbodals kommunalförbund, Skaraborgs kommunalförbund, Göteborgsregionens kommunalförbund.) Miljösamverkan Hallands huvudmän är de sex kommunerna och Länsstyrelsen i Halland.

5 Vår samverkan Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland
Chefssamverkan Styrgrupp Mötesplats goda exempel Utbildning Samverkansplan Verksamhets-planering Vår samverkan Bilden illustrerar samverkan mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland i stora drag. Vår samverkan betyder inga budgetmässiga förändringar eller någon ny gemensam organisation. Däremot anpassar vi oss till varandra för att underlätta samverkan och effektivisera arbetet. Verksamhetsplanering: Från och med 2015 har vi en gemensam process för verksamhetsplanering. Eftersom vi har gemensamma projekt är detta logiskt. Samverkansplan: Aktiviteter som hjälper oss att arbeta mot Det önskade läget, vår vision och värdegrund (mer information kommer senare). Samverkansplanen uppdateras varje år och du hittar den i vår verksamhetsplan. Utbildning: vi har en utbildning med fokus på kommunikation och bemötande. Under 2018 startade en ny utbildning. Den heter Fortsättningsutbildning Kommunikation och bemötande. Chefssamverkan: Ledarskapet är otroligt viktigt för hela verksamheten. Därför tror vi att det gynnar alla kommuner att utveckla samverkan mellan chefer! För de frågor som man vill driva gemensamt skapar cheferna arbetsgrupper. Mötesplats Goda exempel: hölls hösten 2015 och Mötesplatsen handlar om sakfrågor och metodik, dvs både VAD och HUR. Mer information om Mötesplats Goda exempel 2019 kommer senare i presentationen.

6 Miljömyndighetens uppdrag ― varför vi finns till
Bron Vi är en bro mellan lagstiftningen och våra kunder och bidrar till att skapa förståelse för lagens syfte och mening. Vi arbetar för hållbar utveckling, enligt bestämmelserna i lagstiftningen. Vi underlättar för våra kunder att följa lagar och krav genom vägledning, kontroll och framsynthet. Miljömyndighetens uppdrag ― varför vi finns till Miljösamverkan syftar till att effektivisera miljömyndigheternas arbete enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen i länen. Tillsynen syftar ytterst till att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling. Miljömyndigheten ska underlätta för våra kunder att göra rätt och vara bron mellan lagstiftningen och kunden. Genom att samverka kan vi som miljömyndigheter genomföra vårt uppdrag bättre, effektivare och till en mindre kostnad (eftersom vi delar på arbetsuppgifter som att ta fram checklistor, sammanställa/ta fram kunskapsunderlag, prisvärda utbildningar m.m.) Lagstiftningen Våra kunder

7 Tillsammans i miljösamverkan strävar vi mot vår vision och värdegrund Det önskade läget. Det beskriver vilken verksamhet och arbetsplats vi vill ha samt hur vi vill uppfattas av andra. Vi arbetar aktivt med att styra de projekt och arbeten vi gör inom miljösamverkan mot Det önskade läget.

8 Vinsterna med miljösamverkan
Effektivisering Bättre resurs-utnyttjande Samsyn Känna trygghet i inspektörs-rollen Kompetens och verksamhets-utveckling Påverkan Vinsterna med miljösamverkan Vinsterna med miljösamverkan Det finns många vinster med att samverka. Dessa är några av de vinster som vi anser är viktigast: Effektivisering Inom de olika projekten tas det fram handläggarstöd inför tillsynsbesök och handläggning som exempelvis checklistor, gemensamma bedömningsgrunder osv. Detta effektiviserar arbetet eftersom inte varje handläggare själv måste ta fram underlagsmaterial. Bättre resursutnyttjande Förutom att vi hjälps åt att ta fram stödmaterial, tolka lagstiftning m.m. tar vi tillvara på och delar kunskap och erfarenhet kring arbetssätt och metoder från olika arbetsplatser. Samsyn Miljösamverkan ger goda förutsättningar för att skapa samsyn och på så vis öka kvalitén på tillsynen. Våra kunder i olika delar av länen får likartade bedömningar på jämförbara ärenden. Detta ger både rättssäkerhet och bidrar till konkurrensneutralitet. Trygg i sin roll Vi vet också att det är en framgångsfaktor att vara trygg i sin roll. Bland annat därför att vi arbetar utifrån samma värderingar. Kompetens- och verksamhetutveckling En annan nytta som många nämner med miljösamverkan är att vi lär oss mycket, både som deltagare i olika projekt och genom utbildningar och seminarium. I miljösamverkan ordnar vi prisvärda utbildningar som är anpassade för just vår målgrupp. Därtill strävar vi mot ständig utveckling kring hur vi arbetar i vår egen verksamhet. Påverkan Genom att vi går samman kan vi också få en större genomslagskraft, speciellt nu när vi två miljösamverkan samarbetar och vi är hela 55 kommuner! Exempelvis när vi ser behov av ändrad lagstiftning, eller tydligare riktlinjer, är vi en kraft att räkna med.

9 Snabba fakta 2018 65 möten har hållits av miljösamverkan
41 personer deltog i projektgrupper 29 personer deltog i beredningsgrupp, styrgrupp och gemensam styrgrupp 26 av 41 miljökontor har deltagit i någon av dessa grupper 7 projekt, varav 1 har avslutats 2 handläggarstöd har tagits fram 13 seminarier/träffar och 1 tillsynskampanj har anordnats 65 möten har hållits av miljösamverkan Snabba fakta 2018 41 personer har deltagit i någon projektgrupp, varav 8 av dessa var från Hallands län (20 %) och 33 personer var från Västra Götalands län (80 %) 29 personer har deltagit i beredningsgrupp, styrgrupp och i den gemensamma styrgruppen med Miljösamverkan Halland/Miljösamverkan Västra Götaland. 26 av totalt 41 miljökontor (35 miljökontor i Västra Götalands län samt 6 miljökontor från Hallands län) har deltagit i någon av ovanstående grupper. Förutom kommunerna deltog Länsstyrelsen Västra Götaland i 3 projektgrupper och Länsstyrelsen Halland i 2 projektgrupper. Representanter från både Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Halland deltog i styrgrupperna och beredningsgruppen. Vi har drivit 7 projekt, varav 1 har avslutats. Mer information om dessa projekt kommer senare i presentationen. 2 handläggarstöd har tagits fram av projektgrupperna. (Om frågor är dessa: 1 Spårbarhet i livsmedel i flera led, 1 Tillsyn på mindre lantbruk). 13 seminarier eller träffar har anordnats. (Om frågor är dessa: 4 utbildningstillfällen i Kommunikations & bemötande utbildning, 2 utbildningstillfällen i Fortsättningsutbildning Kommunikations & bemötande, 2 chefsmöten, 2 seminarium i projektet Tillsyn på mindre lantbruk, Spårbarhet i livsmedel i flera led, 1 utbildningsdag i projektet Utbildning om bassängbad, 1 tillsynskampanj i projektet Spårbarhet i livsmedel i flera led samt 2 nätverksträffar Återvinning av avfall för anläggningsändamål). 65 möten har hållits av miljösamverkan. (Om frågor är dessa: Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp (2 st), Miljösamverkan Hallands styrgrupp (3 st) den gemensamma styrgruppen (4 st), beredningsgruppen (4 st), chefssamverkan (4 st) och med projektgrupperna för Spårbarhet i livsmedel i flera led (2 IRL och 4st per Skype ), Effektiv bostadstillsyn (8), Utbildning om bassängbad (8 st), Utbildning om buller och ljudmätningar (7), Tillsyn på mindre lantbruk (9 st), Tillsyn på dagvattenanläggningar (6 st), Planerad strandskyddstillsyn (4 st), Utöver detta har projektledarna deltagit i två projektledarnätverksträffar. Hur är utvecklingen för deltagande i miljösamverkan? Här presenteras sifforna för 2017 och 2016. Snabba fakta 2017 39 personer har deltagit i någon projektgrupp, varav 6 av dessa var från Hallands län (15%) och 33 personer var från Västra Götalands län (85%) Förutom kommunerna deltog Länsstyrelsen Västra Götaland i 3 projektgrupper. Representanter från både Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Halland deltog i styrgrupperna och beredningsgruppen. Vi har drivit 6 projekt, varav 6 har avslutats. Mer information om dessa projekt kommer senare i presentationen. 5 handläggarstöd har tagits fram av projektgrupperna. (Om frågor är dessa: 1 Fordonstvättar, 1 Fritidsbåtshamnar, 1 Äldreboende och vårdlokaler, 1 Redlighet kött och 1 Förorenade områden). 11 seminarier eller träffar har anordnats. (Om frågor är dessa: 4 utbildningstillfällen i Kommunikations & bemötande utbildning, 2 chefsmöten, 1 konferens Mötesplats Goda exempel, 3 seminarium i projekten Fritidsbåtshamnar, Redlighet kött, Förorenade områden, 2 tillsynskampanjer i projekten Redlighet kött samt Äldreboenden och vårdlokaler. Vi har även stöttat Kemikalieinspektionen med att organisera 1 seminarium i Göteborg). 71 möten har hållits av miljösamverkan. (Om frågor är dessa: Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp (4 st), Miljösamverkan Hallands styrgrupp (3 st) den gemensamma styrgruppen (3 st), beredningsgruppen (4 st), chefssamverkan (5 st) och med projektgrupperna för Mötesplats Goda exempel (15 st), Fordonstvättar (10 st), Fritidsbåtshamnar (9 st), Förorenade områden (10 st), Äldreboenden (7 st). Utöver detta har projektledarna deltagit i en projektledarnätverksträff. Snabba fakta 2016 58 personer har deltagit i någon projektgrupp, varav 14 av dessa var från från Hallands län (24%) och 44 personer var från Västra Götalands län (76%) 24 personer har deltagit i beredningsgrupp, styrgrupp och i den gemensamma styrgruppen med miljösamverkan Halland. 22 av totalt 41 miljökontor (35 miljökontor i Västra Götaland samt 6 miljökontor från Hallands län) har deltagit i någon av ovanstående grupper. Förutom kommunerna deltog Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Halland i 5 grupper var, dvs. någon länsstyrelsen har deltagit i alla grupper utom 3 projektgrupper. Vi har drivit 9 projekt, varav 4 har avslutats. Mer info kommer om detta kommer senare i presentationen. 14 handläggarstöd har tagits fram av projektgrupperna. Därtill har styrdokumentet och kommunikationsplanen uppdaterats inför den nya verksamhetsperioden 12 seminarier eller träffar (Dessa är: 4 utbildningstillfällen i Kommunikations & bemötande utbildning, 2 chefsmöten, 1 länsmöte för livsmedel, 3 seminarier/utbildningar inom projekten: Reach, Återanvändning av avfall som anläggningsändamål samt asylboenden där Folkhälsomyndigheten varit värd och vi stöttat. Utöver detta har vi arrangerat 1 dricksvattenträff och 1 smittskyddsträff med stöd av Livsmedelsverket. 1 tillsynskampanj har genomförts inom Reachprojektet.) Totalt har 65 möten hållits med Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp, den gemensamma styrgruppen, beredningsgruppen och med projektgrupper. Utöver detta har projektledarna arrangerat 1 projektledarträff för miljösamverkan i landet samt deltagit på ytterligare 1 projektledarträff.

10 Fördelning kvinnor och män
Grupp Andel kvinnor (%) Andel män (%) Antal personer Projektledare 100 5 Projektgrupper 83 17 60 Beredningsgrupp 12 Miljösamverkan Hallands styrgrupp 88 8 Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp 67 33 6 Gemensam styrgrupp 50 Chefssamverkan 40 Chefsmöten 64 36 80 Fördelning kvinnor och män Så här ser fördelningen kvinnor och män ut i grupper inom vår organisation. (Gå igenom tabellen) OBS! Siffrorna för andelen kvinnor och män har varierat i grupperna under året och de siffror som presenteras är de som de var i slutet av 2018. Vid FRÅGOR om hur många personer som ingår i olika grupper: Projektledare: 5 personer (olika tjänstgöringsgrad inom miljösamverkan) Beredningsgruppen består av: 12 personer varav 3 projektledare för miljösamverkan Miljösamverkan Hallands styrgrupp: 8 personer Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp: 6 personer Gemensam styrgrupp: 8 pers (4 representanter från respektive regionsdel i Västra Götaland, 1 representant för miljökontoren i Halland samt och 2 representanter från Lst VG, Landsbygdsavdelningen och miljöskyddsavdelningen, samt och 1 person från Lst Halland) Chefssamverkan: 5 pers Chefsmöten: På våren deltog 38 chefer och på hösten 42

11 Projekt 2018 Tillsynsprojekt Utbildning om bassängbad
Spårbarhet i livsmedel i flera led Effektiv bostadstillsyn Utbildning om buller och ljudmätningar Tillsyn på mindre lantbruk Tillsyn på dagvattenanläggningar Planerad strandskyddstillsyn Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Mötesplats Goda exempel 2019 Chefsmöten (våren och hösten) Kommunikation och bemötandeutbildning (K&B) Fortsättningsutbildning K&B Detta är en övergripande bild över de projekt som har pågått under 2018. Projekt som avslutades under 2018 Utbildning om bassängbad Projekt som påbörjats under 2018 och fortsätter 2019 Spårbarhet i livsmedel i flera led Effektiv bostadstillsyn Utbildning om buller och ljudmätningar Tillsyn på mindre lantbruk Tillsyn på dagvattenanläggningar Planerad strandskyddstillsyn Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Mötesplats Goda exempel 2019 Chefsmöten (2 stycken, våren och hösten) Kommunikation och bemötande utbildning (4 stycken tillfällen) Fortsättningsutbildning Kommunikation och bemötande (2 stycken tillfällen) Nu ska jag presentera några avslutade projekt lite närmare (Presentatören väljer själv 2 projekt att presentera, se de slides med mörkblå bakgrund.) Länsstyrelsen Västra Götalands län

12 Utbildning om bassängbad
Jättebra arrangemang, bra jobbat! Resultat Utbildningsdag för inspektörer på miljökontor i Västra Götaland och Hallands län i november 2018 82 anmälda till utbildningen Samverkat med b la Folkhälsomyndigheten och Miljömedicinskt centrum i Västra Götaland Medelvärde på utbildningsdagen för hur nöjda deltagarna var: 8.3 av 10 Utbildning om bassängbad Bakgrund Projektets syfte var kompetenta och trygga inspektörer som har aktuell kunskap om hygieniska risker, reningsteknik och kontroll avseende olika slags bassängbad. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha genomförts: 1. En utbildningsdag om bassängbad med målgruppen inspektörer på miljökontor i Västra Götaland och Hallands län. 2. Utbildningsdagen ska omfatta hygieniska risker, reningsteknik, provtagning, städning och hygien och godtagbar rening av vattnet från bassängbad innan det leds vidare till VA-nät. 3. Samverkan med externa aktörer som till exempel Folkhälsomyndigheten, Miljömedicinskt centrum i Västra Götaland och VA-verk. 4. Utbildningsdagen ska utvärderas genom en deltagarenkät. Resultat Projektet har genomfört målen. På utbildningsdagen var 83 anmälda. Föreläsarna var från Processing AB, Miljömedicinskt centrum i Västra Götaland och Stockholms miljöförvaltning. Enligt utvärderingsenkäten från utbildningen var medelvärde på utbildningsdagen för hur nöjda deltagarna 8.3 av 10. Deltagare på utbildningen gav projektgruppen fin feedback, till exempel ”Jättebra arrangemang, bra jobbat!”. Fotograf: Ada Heinö, Göteborgs miljöförvaltning

13 Spårbarhet i livsmedel i flera led
Avslutas juli 2019 Detta har gjorts under 2018 Tagit fram en projektplan Ett metodstöd inkl. checklista (analog och digital) En kick off 25 april 2018 inför tillsynskampanjen Tillsynskampanj mellan 1 juni och 31 december 2018 Ett arbetsrum på Livsteck.net Frågor under tillsynskampanjen besvarades i arbetsrummet Spårbarhet i livsmedel i flera led Bakgrund Spårbarhet är en grundbult i lagstiftningen och omfattar hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Att verifiera att information och dokumentation i hela kedjan är korrekt bidrar till säkra livsmedel och minskar risken för fusk. Men det möjliggör också för de alltmer medvetna konsumenterna att göra ett val som kan bidra till en hållbar utveckling. För att nå full spårbarhet, för att informationen ska bli rätt och ingen bli lurad behöver vi utveckla vårt samarbete och våra metoder och underlätta för företagen att göra rätt men också samarbeta med branscherna för att upptäcka fusk. I projektet ska livsmedel spåras både bakåt och framåt i kedjan. För att lyckas med detta krävs samarbete över geografiska gränser och mellan myndigheter samt gemensam arbetsmetod som omfattar inhämtande av information och överlämning till annan myndighet för vidare spårning. Projektgruppen bör också samordna projektet med de operativa målen för livsmedelskontrollen som omfattar spårbarhetskontroll. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha gjorts/uppnåtts: - En tillsynskampanj med inriktning på spårbarhet av livsmedel i flera steg har genomförts 1 juni 2018 – 31 december 2018. - Ett gemensamt metodstöd för spårbarhet av livsmedel i flera led har tagits fram och använts under tillsynskampanjen. - En kick-off med utbildning inom spårbarhet av livsmedel i flera steg har genomförts innan tillsynskampanjen startar. - Minst 21 av totalt 42 kommunala kontrollmyndigheter inom Västra Götalands län och Hallands län deltar i tillsynskampanjen genom att genomföra, och till projektgruppen senast den 31 januari 2019 rapportera, minst en genomförd kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera led. - Totalt har minst 200 kontroller gällande spårbarhet av livsmedel i flera led genomförts, och senast den 31 januari 2019 rapporterats, till projektgruppen av kontrollmyndigheter inom Västra Götalands län och Hallands län. - De inrapporterade kontrollresultaten har sammanställts innan projekttidens utgång den 30 juni 2019. - En utvärdering av framtaget metodstöd genomförs av samtliga deltagande kontrollmyndigheter senast tre månader efter avslutad tillsynskampanj. - Efter genomförd tillsynskampanj, och senast den 30 juni 2019, har metodstödet uppdaterats efter framkomna eventuella synpunkter och förslag till förbättringar i utvärderingen. - Det uppdaterade metodstödet har distribuerats till samtliga kommunala kontrollmyndigheter inom Västra Götalands län och Hallands län vid projekttidens utgång den 30 juni 2019. - En utvärdering gällande erfarenheter av samverkan mellan myndigheter inom spårbarhet av livsmedel i flera led genomförs av samtliga deltagande kontrollmyndigheter senast tre månader efter avslutad tillsynskampanj. - De inrapporterade erfarenheterna av samverkan mellan myndigheter inom spårbarhet av livsmedel i flera led har sammanställts innan projekttidens utgång den 30 juni I sammanställningen ingår eventuella förslag på förbättringspunkter för att underlätta samverkan mellan myndigheter gällande spårbarhet av livsmedel i flera led. Detta har gjorts under 2018 En projektplan har tagits fram Ett metod stöd inkl checklista (analog och digital) har tagits fram En Kick-off inför tillsynskampanj har genomförts den 25 april 2018 Ett arbetsrum på Livsteck.net har tagits fram En tillsynskampanj har genomförts mellan 1 juni och 31 december 2018 Frågor kopplade till tillsynskampanjen har besvarats i arbetsrummet

14 Effektiv bostadstillsyn
Avslutas april 2019 Detta har gjorts under 2018 Tagit fram en projektplan Arbetat med handläggarstödet Tagit fram agenda för utbildning Effektiv bostadstillsyn Bakgrund Projektets syfte är att nå ett mer förebyggande och effektivt arbetssätt för tillsyn och handläggning av klagomål rörande bostäder. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha gjorts/uppnåtts: Miljö- och hälsoskyddsinspektörer på miljökontoren i Västra Götaland och Halland har stöd för ett förebyggande och effektivt arbetssätt kring tillsyn och handläggning av klagomål rörande bostäder. Stödet ska efter utbildningen få en stor spridning i länen. Miljö- och hälsoskyddsinspektörer på miljökontoren i Västra Götaland och Halland har erbjudits ett seminarium om förebyggande och effektivt arbetssätt kring tillsyn och handläggning av klagomål rörande bostäder. Precisering av mål 1. Med effektivitet avses i det här projektet att lägga minsta möjliga tid som ger mesta möjliga nytta för så många som möjligt. Vi behöver utreda tillräckligt, men inte mer än vad som är nödvändigt. Vi ska arbeta förebyggande och systematiskt samt fatta beslut som är beständiga. Detta har gjorts under 2018 Projektgruppen bildades Handläggarstödet arbetades fram (färdigställs 2019) Utbildningen den 7 mars 2019 planerades

15 Utbildning om buller och ljudnivåmätning
Avslutas juni 2019 Detta har gjorts under 2018 Tagit fram en projektplan Arbetat med utbildningens innehåll Delvis omtag p.g.a. ny/rev vägledning från myndigheter Utbildning om buller och ljudnivåmätning Bakgrund Projektets syfte är att ge ökad kompetens och aktuell kunskap inom de båda områdena inomhusbuller och industribuller. Projektet blir, på dessa båda områden, ett komplement och en uppföljning till det tidigare projektet Buller som genomfördes av Miljösamverkan Västra Götaland Mål Aktualitetsgranskning och uppdatering av utvalda verktygslådor som rör industribuller och inomhusbuller i mån av tid (ny vägledning från Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket beräknas komma under projekttiden). Detta kommer troligen utgå då vägledning från Folkhälsomyndigheten inte är klar! En utbildning om Buller med målgruppen inspektörer och handläggare på miljökontor och Länsstyrelser i Västra Götaland och Hallands län. Utbildningen ska omfatta följande delar: Teoripass med grundläggande begrepp, akustikkunskap, aktuella riktvärden och vägledningar kopplat till inomhusbuller och industribuller. Fördjupning inom ytterligare ett eller flera områden. Mätning av inomhusbuller inklusive inledande teorigenomgång Mätning av industribuller inklusive inledande teorigenomgång. Samverkan med relevanta externa aktörer för varje ovanstående del, exempelvis Naturvårdsverket, Folkhälsomyndigheten, Miljömedicinskt centrum. Utbildningen ska leda till ökade kunskaper om buller och mätningar hos handläggare och inspektörer. Utbildningen ska utvärderas genom en deltagarenkät. Detta har gjorts under 2018 Projektgruppen bildades. Aktualitetsgranskning påbörjades. Projektet bromsades och reviderades efter att Folkhälsomyndigheten och delvis Naturvårdsverket meddelat att de reviderar vägledning och planerar kommunträffar Utbildningen sköts därför fram. Aktualitetsgranskning av tidigare framtagna verktygslådor kommer troligen inte hinnas med, projektplanen ändrades. Utbildningsdagarna maj planerades. Första dagen blir teori/föreläsningar, andra dagen mätning inom två olika områden; inomhusbuller/industribuller.

16 Tillsyn på mindre lantbruk
Avslutas oktober 2019 Detta har gjorts under 2018 Handläggarstöd En kick off 10 oktober 2018 inför tillsynskampanjen Tillsynskampanj 1 november 2018 – 1 maj 2019 Tillsyn på mindre lantbruk Bakgrund Det har inte tidigare tagits fram något handläggarstöd specifikt för de mindre lantbruken och vilka krav som är rimliga att ställa vid tillsyn enligt miljöbalken på dessa. Under 2018 har styrgruppen beslutat att miljösamverkan ska arbeta med att praktisera kunskaper från utbildningen Kommunikation och bemötande i projektet Tillsyn på mindre lantbruk. Projektgruppen ska ta fram underlag och förslag på hur det ska gå till och att de som vill sedan använder detta i tillsynskampanjen. Syftet är bland annat att skapa ett bra möte och att motivera små verksamheter att vidta åtgärder. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha gjorts/uppnåtts: Inspektörerna ska ha ett handläggarstödstöd, som innehåller en checklista med tillhörande bedömningsgrunder av rimliga miljökrav och hänvisning till lagstiftning. Handläggarstödet ska vara ett kunskapsunderlag för prioritering av kommande tillsyn på lantbruk. En tillsynskampanj ska vara genomförd där handläggarstödet ska ha använts, utvärderats och anpassats efter erfarenheterna under tillsynskampanjen. Kunskaperna från utbildningen Kommunikation och bemötande ska ha tillämpats praktiskt under tillsynskampanjen, genom att utföra och reflektera. Detta ska ha utvärderats efter tillsynskampanjen. Detta har gjorts under 2018 Projektet har tagit fram ett handläggarstöd, med inspektionskort och tillhörande bedömningsgrunder och hänvisning till lagstiftning. Handläggarstödet innehåller tips och förslag på metod för att praktisera kunskaper från utbildningen Kommunikation och bemötande. Den 10 oktober 2018 deltog 43 handläggare på Kick off inför tillsynskampanjen. Dagen omfattade genomgång av hur handläggarstödet skulle användas under tillsynskampanjen och Reino Wikmalm gjorde en kort genomgång av verktygen i kommunikation och bemötande. Den 1 november startade tillsynskampanjen. Flera kommuner har skickat ut informationsbrevet om att tillsyn kommer att ske på de mindre lantbruken.

17 Tillsyn på dagvattenanläggningar
Detta har gjorts under 2018 Tagit fram en projektplan Arbetar på handläggarstödet Avslutas januari 2020 Tillsyn på dagvattenanläggningar Bakgrund Projektet blev ca 6 månader försenat men startade upp i september. Projektgruppen har både kompetens från miljösidan och VA-sidan, vilket vi ser som väldigt värdefullt. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha gjorts/uppnåtts: Vi har tagit fram ett handläggarstöd för tillsyn av dagvattenanläggningar Vi har hållit en utbildning inför tillsynskampanjen Vi har genomfört en tillsynskampanj Presenterat en slutrapport Detta har gjorts under 2018 Projektet har tagit fram en projektplan och påbörjat arbetet med handläggarstödet.

18 Planerad strandskyddstillsyn
Avslutas januari 2020 Detta har gjorts under 2018 Tagit fram en projektplan Inbjudan till tillsynskampanjen 1 juni-31 oktober har skickats ut till kommunerna Planerad strandskyddstillsyn Bakgrund Projektet Planerad strandskyddstillsyn syftar till att skapa samsyn och stödja kommuner och länsstyrelser att genomföra strandskyddstillsyn på ett effektivt sätt. Mål Efter avslutat projekt ska följande ha uppnåtts: 1. Underlag och vägledning för att underlätta planerad strandskyddstillsyn på kommunerna och länsstyrelserna i Västra Götaland och Hallands län ska ha tagits fram. Underlaget och vägledningen ska innehålla förslag på avgränsning, urval och prioritering för planerad strandskyddstillsyn, mallar för tillsyn samt hur tillsynen kan förankras hos kommunal nämnd. 2. En tillsynskampanj ska vara genomförd, mellan den 1 juni -31 oktober 2019, där framtaget underlag och vägledning ska ha använts. Innan tillsynskampanjen startar ska materialet ha presenterats för deltagarna. 3. Minst 20 av de ansvariga tillsynsmyndigheterna i Västra Götaland och Hallands län ska ha genomfört en tillsynsinsats på planerad strandskyddstillsyn under tillsynskampanjen. 4. Tillsynskampanjen ska ha utvärderats genom en digital enkät till deltagarna. I utvärderingen ska det framgå hur många kontroller som deltagarna har genomfört och om de lärt sig något nytt genom att delta i kampanjen. Resultatet av tillsynskampanjen ska sammanställas och utvärderas. Underlags- och vägledningsmaterialet anpassas efter erfarenheterna från tillsynskampanjen. 5. Ökad möjlighet till samverkan mellan de deltagande kommunerna i tillsynskampanjen. Detta har gjorts under 2018 Projektgrupp bildades Projektplan togs fram Inbjudan till tillsynskampanjen 1 juni-31 oktober har skickats ut till kommunerna

19 MÖTESPLATS GODA EXEMPEL 2019 - Nu snackar vi Visioner På riktigt
Motivation Se framåt Verktyg Nyfikenhet Kunskap Tillsammans är vi starka Dela med sig Nätverka Roliga möten Inspiration Stolthet Glädje Skratt Go känsla Gemenskap Energi Mötesplats Goda exempel 2019 I november 2018 startade planeringen av Mötesplats Goda exempel Så boka in november 2019 i kalendern! Då är det dags för den uppskattade regionala konferensen Mötesplats Goda exempel på Lindholmen Science Park i Göteborg. Konferensen riktar sig till ALLA som är knutna till en miljömyndighet inom miljösamverkan i Västra Götaland och Hallands län. Den röda tråden är Nu snackar vi Visioner På riktigt! Konferensen erbjuder nya tankar och perspektiv, reflektion om hur vi och andra gör och verktyg för utveckling för både dig och din arbetsplats. Du kommer att känna Motivation, Gemenskap och Energi, som du kommer att ta med dig tillbaka till din arbetsplats. Detta är en hållplats på resan mot Det önskade läget som du inte får missa! Det önskade läget 27-28 NOVEMBER 2019 LINDHOLMEN SCIENCE PARK, GÖTEBORG

20 Vad kostar Miljösamverkan Västra Götaland?
Budgetram (kkr) Kostnad 2018 (kkr) Totalt 1 896 1 625 Kommunalförbund och kommuner 1 264 (totalt maxbelopp) Länsstyrelsen 632 Kostnaderna är främst projektledarresurser 2018 rekvirerades 316 kkr per kommunalförbund * Ca 400 kkr överförs till 2019 års budget. Ekonomi Här ser vi en tabell över Miljösamverkans Västra Götalands ekonomi 2017. Budget 2018 Den totala budgetramen ligger på 1 896 kkr. Kommunalförbund och kommuner står för 2/3 motsvarande ett maxbelopp på kkr totalt. Länsstyrelsen står för 1/3, dvs. 632 kkr. Miljösamverkans kostnader utgörs i huvudsak av projektledarresurser. Kostnad 2018 Kostnaden för Miljösamverkan 2018 blev kkr. Styrgruppen för Miljösamverkan Västra Götaland har beslutat att från och med 2017 kan överskottet tas med till nästkommande år och att slutgiltig avstämning görs i slutet av verksamhetsperioden (2020). För 2018 innebär det att ca 400 kkr överförs till 2019 års budget. Miljösamverkan rekvirerar kommunalförbunden i efter hand. För 2019 kommer Miljösamverkan att rekvirerar 316 kkr (maxbeloppet) per kommunalförbund.

21 Vad kostar Miljösamverkan Halland?
Budgetram (kkr) Kostnad 2018 (kkr) Totalt 773 677 Kommuner 641 (totalt maxbelopp) 561 Länsstyrelsen 132 116 Kostnaderna är främst projektledarresurser På grund av upplupna intäkter från år 2017 på 362 kkr, överförs 370 kkr till 2019 års budget. Ekonomi Här ser vi en tabell över Miljösamverkans Hallands ekonomi 2018 Budget 2018 Den totala kostnadsramen ligger på 793 kkr Kommunerna står för cirka 4/5 motsvarande ett maxbelopp på 641 kkr totalt. Länsstyrelsen står för cirka 1/5, dvs. 130 kkr. Region Halland står för administrationskostnader. Miljösamverkans kostnader utgörs i huvudsak av projektledarresurser. Kostnad 2018 2018 innebar det en kostnad på X kr för vår kommun. (Se kostnad nedan för din kommun/länsstyrelsen) Varberg kr Falkenberg kr Hylte kr Kungsbacka kr Laholm kr Halmstad kr Länsstyrelsen Halland kr

22 Kontaktuppgifter projektledarna
Teres Heidermark Maria Andersson Hillevi Uppmanis Emma Andersson Malin Karlsson Tack för att ni lyssnade! Är det någon fråga som ni inte har fått besvarat så är ni välkomna att kontakta projektledarna Teres, Hillevi, Malin, Maria eller Emma! Övrig information: Verksamhetsplanerna, styrdokument och kommunikationsplan finns på både Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands hemsidor. Miljösamverkan Västra Götalands webbplats Miljösamverkan Hallands webbplats:


Ladda ner ppt "Verksamhetsberättelse 2018 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Hej! Nu ska jag presentera Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan."

Liknande presentationer


Google-annonser