Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Franska revolutionen:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Franska revolutionen:"— Presentationens avskrift:

1 Franska revolutionen:
1789-ca 1799. Vad betyder ordet revolution? ”En snabb förändring av ett lands politiska och eller ekonomiska system. Exempel 1: När ett land går från att styras av en kung till att få en riksdag med folkvalda representanter.(politiskt) Exempel 2: När alla pengar tas från de rikare människorna och ges till landet eller folket.

2 Franska revolutionens orsaker:
Frankrike hade usel ekonomi. Slottet Versailles var kostsamt och överdrivet lyxigt. Alla krig dyra; tex: Nordamerikanska frihetskriget och Sjuårskriget Förlorade pengar på att England hade industrialiserats. Dåliga handelsavtal. Köpte saker dyrt kunde inte sälja lika mycket (import-export i obalans)

3 Hur löste kungen problemet med dålig ekonomi?
Han sålde mark billigt till adeln för att få in pengar. Han tog ännu mer i skatt av det redan fattiga tredje ståndet.

4 Franska revolutionens orsaker:
Adeln hade privilegier, fördelar och förmåner. Vilka var dessa? -rätt ta ut avgifter på byarnas kvarnar, bagarbodar och vinpressar -rätt att slippa betala skatt och att få ta skatt av tredje ståndet. Rätt att bära svärd offentligt. -rätt jaga på allas mark Rätt att äga 1/3 av rösterna trots att de är få till antalet.

5 Franska revolutionens orsaker:
Hungersnöd Missväxt Lilla istiden- en period av kyla gjorde att det var tufft/svårt att odla. Dessutom hade de dålig kunskap om hur de kunde odla bättre. Små åkrar-dåliga redskap- tröttade ut marken. Adeln var giriga och gömde mjöl för att kunna höja priserna på bröd. ledde till plundring och upplopp på vägarna runt om i Frankrike av hungrande arbetslösa.

6 Franska revolutionens orsaker:
Upplysningstidens nya idéer: Samhällsbygge grundat på vetenskap. I motsats mot medeltidens samhälle uppbyggt på ståndsindelning och kristen världsbild.

7 Franska revolutionen orsaker: Upplysningstidens filosofer: Voltaire
- Kloka förnuftiga människor bör styra Gärna enväldiga (som bestämmer allt själva) kungar om de är dugliga Mot demokrati: ”folket dumt och barbariskt”(vet inte hur man ska uppföra sig). För yttrandefrihet: ”jag avskyr dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att framföra dem”

8 Franska revolutionens orsaker: Upplysningstidens filosofer: Montesquieu
Maktfördelning, med kung och parlament och en domstol Viktigt att ha dem skilda så ingen tar makten över den andre.

9 Franska revolutionens orsaker: Upplysningstidens filosofer: Rousseau
Alla människor skall känna sig tillhöra samhället. Styr en kung mot folkets vilja har folket rätt att avsätta kungen. Människan bör återvända till det enkla och naturliga sättet att leva.

10 Franska revolutionens orsaker:
Dessa ideèr låg till grund för Revolutionen i USA som i sin tur var en förebild för Franska revolutionen. Flera fransmän med och stred på amerikanarnas sida mot England. Man såg att det var möjligt att genomföra en revolution!

11 Franska revolutionen, 1789-1793:
Ståndssamhället avskaffas. Adelns alla privilegier upphävs. Nationalförsamlingen antar en förklaring om de mänskliga rättigheterna.

12 Franska revolutionen, 1793-1794:
Skräckväldet Nationalförsamlingens makt samlad i välfärdsutskottet med Robespierre som ledare. För att tysta motståndare startade Robespierre massavrättningar, ca fransmän halshöggs. Allmän värnplikt infördes för att samla sig mot fiender utomlands. Franska armén trängde in i nuvarande Belgien och nederländerna för att avvärja hotet. Fransmännen tröttnade dock på allt dödande och avrättade Robespierre. Revolutionen gick nu in i ett lugnare skede.

13 Franska revolutionen, Napoleontiden:
Napoleon avvärjde 1795 kungatrogna soldaters försök till uppror, stiger i graderna och tar 1799 makten i Frankrike genom en stadskupp. - Frankrike styrdes sen av tre konsuler men honom själv som förste konsul, den som bestämde över de andra.

14 Franska revolutionen, Napoleontiden: Konsekvenser!
1802 slöt Napoleon fred efter 10 års krig i Europa. Napoleon reformerade Frankrike: - Rättvisare skattesystem Gemensamma lagar i hela landet: Code Napoléon - Satsning på industrin

15 Franska revolutionen, Napoleontiden:
Napoleon kröns som Frankrikes kejsare 1804

16 Franska revolutionens konsekvenser:
Måttenheterna - Kilo, meter och liter Livegenskapen, böndernas ofrihet till den jordägande adeln avskaffades. Judar och protestanter fick behålla sina medborgerliga rättigheter. Nya politiska idéer. - Självklart att ett land skulle styras av folkvalda representanter.

17 Franska revolutionens konsekvenser:
Konservatismen, Edmund Burke - Farligt förändra samhället fullständigt - Man skall bevara det som är bra i det gamla - Långsamma förändringar med hänsyn till traditioner och sedvänjor

18 Franska revolutionens konsekvenser:
Socialismen, Karl Marx - Uppror mot fabriksägarna: ”Proletärer i alla länder förenen eder”


Ladda ner ppt "Franska revolutionen:"

Liknande presentationer


Google-annonser