Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sot Sot är en blandning av: Kolpartiklar som absorberar solljus

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sot Sot är en blandning av: Kolpartiklar som absorberar solljus"— Presentationens avskrift:

1 Sot Sot är en blandning av: Kolpartiklar som absorberar solljus
Organiska kolföreningar Oorganiskt material Ett exempel på en organisk kolförening är fluoranten

2 Sot Fluoranten bildas vid ofullständig förbränning.
Fluoranten är ett polycykliskt aromatiskt kolväte (PAH) Fluoranten absorberar ljusstrålning Fluoranten är cancerframkallande

3 Sot Sot bildas vid förbränning av organiskt bränsle som till exempel
olja, gas och ved Nyutsläppt sot har en grenad, fraktal-liknande struktur När sotet färdas genom luften ändrar det utseende och blir mer hopklumpat

4 Sot ”Åldringen” av sotet beror på att det tar upp andra föreningar ur luften. Egentligen har sot svårt att lösa sig i vatten. Det är hydrofobt. Hur kommer det då sig att det ändå finns sot i regnvatten?

5 Sot Vissa föreningar som sotet tar upp är yt-aktiva och löser sig i både hydrofoba ämnen som sot och i vatten samtidigt. Då kan sotet ”kläs in” i dessa yt-aktiva ämnen och lättare lösa sig i moln- och regndroppar. Sotet solubiliseras i miceller. sot vattenlöslig hydrofob

6 Sot Från utsläpp av färskt sot till det att sotet har åldrats och transporterats till att slutligen lösas i moln och regna bort tar det mellan ett par timmar och någon vecka. Det är en kort uppehållstid i atmosfären jämfört med koldioxid som finns där i ett par hundra år.

7 Sot och ljusabsorption
Sot är ju svart och svarta ytor absorberar mer solljus än vita ytor, därför värmer sotpartiklarna upp luften.

8 Sot och ljusabsorption
Om sot släpps ut och täcker ett ljust underlag som snö och is så ökar ljus- och värmeupptaget på underlaget och snön och isen smälter snabbare.

9 ? Sot och ljusabsorption
Klimatforskarna vet egentligen för lite om hur sot åldras och hur det påverkar ljusabsorptionen, så sotets påverkan på klimatet är osäkert. Däremot vet vi att det är en viktig del i Jordens energibalans. ?


Ladda ner ppt "Sot Sot är en blandning av: Kolpartiklar som absorberar solljus"

Liknande presentationer


Google-annonser